• Business

    Reggeborgh: Οι Ολλανδοί αποκτούν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ – Οι «καυτές» συνομιλίες των δύο πλευρών

    Γιώργος Μυλωνογιάννης, Άρης Ξενόφος

    Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ: Γιώργος Μυλωνογιάννης (πρόεδρος) και Άρης Ξενόφος (CEO)


    Νικητές οι Ολλανδοί της Reggeborgh, αποκτούν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ –  Υπερψηφίστηκε η πρότασή τους για νέο Διοικητικό Συμβούλιο

    Με θετικές ψήφους που αντιπροσώπευαν το 61,27% των συμμετεχόντων, η ολλανδική Reggeborgh Invest κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ που ολοκληρώθηκε πριν ελάχιστα λεπτά, πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει, να διορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον κατασκευαστικό Όμιλο.

    Στην θέση του προέδρου εκλέχθηκε ο Γιώργος Μυλωνογιάννης, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Άρης Ξενόφος και για μη εκτελεστικά μέλη οι Δημήτρης Κονδύλης, Κωνσταντίνος Ταμπούρος και Αθηνά Χατζηπέτρου.

    «Δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην εκδίκαση της αίτησής τους…»

    Ο δικηγόρος της Reggeborgh, Γιώργος Σωτηρόπουλος, στην παρέμβασή του λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε ότι όλα τα μέλη που προτάθηκαν από την ολλανδική εταιρεία πληρούν τους όρους της ανεξαρτησίας και δεν έχουν κολλήματα με βάση τη νομοθεσία. Συμπλήρωσε επίσης ότι δεν έχουν καμιά επαγγελματική σχέση ή εξάρτηση με την Reggeborgh, την οποία χαρακτήρισε «παθητικό επενδυτή».

    Για τους δύο εφοπλιστές (Δημήτρη Μπάκο και Γιάννη Καϋμενάκη) που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες μέρες ως αντίπαλοι της ολλανδικής εταιρείας ο κ. Σωτηρόπουλος είπε ότι «δεν τόλμησαν να προχωρήσουν στην εκδίκαση της αίτησής τους σήμερα το πρωί για να αναβληθεί η συνέλευση όταν είδαν την οργανωμένη νομική ομάδα της Reggeborgh και παραιτήθηκαν».

    Στη συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούν το 76,7% του μετοχικού κεφαλαίου. Παρέστησαν 52 άτομα, εκ των οποίων 28 αντιπροσώπευσαν περισσότερους του ενός μετόχους και οι υπόλοιποι τον εαυτό τους.

    Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός μηχανικός και μέτοχος της Ελλάκτωρ, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε συνυπογράψει με την ολλανδική εταιρεία το αίτημα για αλλαγή διοίκησης, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε «κόλαση» τα όσα συνέβησαν στον όμιλο τα τελευταία 2,5 χρόνια.

    Άλλος μικρομέτοχος, ο Θωμάς Σιωζόπουλος, κατήγγειλε συγκεκριμένες πράξεις της διοίκησης στην Αττική Οδό (ανάθεση έργου που ο ίδιος είχε εκτελέσει επιτυχώς προηγουμένως) χαρακτηρίζοντας «τοξική» την απερχόμενη διοίκηση.

    Επ’ αυτού ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης είπε ότι δεν γνωρίζει ο ίδιος, αλλά ο αδερφός του, Δημήτριος, ο οποίος όμως δεν ήταν παρών για να απαντήσει…

    Τι είπε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

    Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Αναστάσιος Καλλιτσάντσης πήρε το λόγο τρεις φορές για να απαντήσει σε όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπερασπιζόμενος τα όσα έπραξε και παρουσιάζοντας την εικόνα ότι η Ελλάκτωρ επί των ημερών του έχει θωρακιστεί για να προχωρήσει στο μέλλον με επιτυχία.

    Σύμφωνα με όσα επίσημα έχουν δηλώσει στελέχη κοντά στη Reggeborgh, στόχος της είναι η λεπτομερής διερεύνηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Όμιλος, η επαρκής χρηματοδότησή του και η ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του ισολογισμού. Οι Ολλανδοί έχουν μιλήσει επίσης για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων  με το βλέμμα στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

    Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν τα όσα έλεγε τις προηγούμενες ημέρες η πλευρά των εφοπλιστών, αλλά και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου Αν. Καλλιτσάντση για εμπλοκές που μπορεί να προκληθούν στους διαγωνισμούς που θα συμμετέχουν η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα (λόγω της συμμετοχής των Ολλανδών στο μετοχικό κεφάλαιο και της δεύτερης) βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

    Επίσης αναμένονται με ενδιαφέρον οι πρώτες κινήσεις της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ με δεδομένο ότι η Reggeborgh έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει και διαχειριστικό έλεγχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ουσιαστικά η Ελλάκτωρ χρειάζεται να κάνει επανεκκίνηση καθώς τους τελευταίους μήνες εξαιτίας όλων αυτών που συνέβησαν μεταξύ των μετόχων όσα από τα εργοτάξια ήταν ενεργά υπολειτουργούσαν μεταξύ άλλων λόγω και των προβλημάτων ρευστότητας της θυγατρικής για τις κατασκευές Άκτωρ.

    Η κατασκευαστική αγορά αναμένει με ενδιαφέρον ακόμη αν η Reggeborgh μέσω της εξαγοράς της Ελλάκτωρ σκοπεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων συγχωνεύοντας κάποια τμήματά τους. Το σενάριο αυτό από κάποιες πλευρές θεωρείται αρκετά πιθανό ειδικά εφόσον τελικά προκύψουν ζητήματα που άπτονται της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ