• Business

    Bloomberg: Η Ελλάκτωρ σε νέο proxy war – Τι δήλωσε ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης για την μάχη της 27ης Ιανουαρίου

    • NewsRoom
    Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) – Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh)


    Με το ζήτημα της μάχης για την ηγεσία της Eλλάκτωρ, τη δεύτερη μέσα σε τρία χρόνια, ασχολείται το Bloomberg, μετά την πρόταση της Reggeborgh για την αλλαγή της διοικητικής ομάδας της εταιρείας.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που υπογράφεται από τον Σωτήρη Νίκα, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο, η Reggeborgh Invest BV  εκκινεί ένα νέο «proxy war», με την κίνησή της να ζητήσει από τους μετόχους να αλλάξουν το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου Αναστάσιου Καλλιτσάντση, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 27ης Ιανουαρίου.  Η ολλανδική επενδυτική εταιρεία κατέχει το 14,2% της Eλλάκτωρ και ελέγχει έως και 26,7% μέσω του call option που έχει τη δυνατότητα να ασκήσει εντός των επόμενων δύο μηνών.

    Ο Α. Καλλιτσάντσης, ο οποίος κέρδισε τον προηγούμενο proxy war, τον Ιούλιο του 2018, υποσχόμενος να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση και την οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,52, ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια πιο σκληρή μάχη αυτή τη φορά, επισημαίνει το Bloomberg.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος συνετέλεσε στη δημιουργία της εταιρείας το 1999, δήλωσε σε επιστολή προς τους μετόχους ότι η πίεση της Reggeborgh είναι «ασαφής και στερείται ουσίας». Ανέφερε, επίσης, ότι η συμμετοχή της τάξεως του 30% του ολλανδικού fund στην ανταγωνίστρια ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνιστά σύγκρουση συμφερόντων και δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.

    Η Ελλάκτωρ «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελέγχεται από τον άμεσο ανταγωνιστή της, εξ’ ορισμού θα μειώσει τον ανταγωνισμό», δήλωσε ο Α. Καλλιτσάντσης σε ηλεκτρονική δήλωση του στο Bloomberg. Κάλεσε επίσης τους αξιωματούχους για υποστήριξη, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενδιαφέρονται για αυτά τα ζητήματα και σκεπτόμενές τα επόμενα βήματα να δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε τέτοιου είδους καταστάσεις».

    Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα κατευθύνει αυτή τη χρηματοδότηση σε “πράσινα έργα” και άλλους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 3,35% 16,06.

    Η Ελλάκτωρ – ένας όμιλος με δραστηριότητες που εκτείνονται σε τομείς από αιολικά πάρκα και ανάπτυξη ακινήτων έως παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων και διαχείριση απορριμμάτων – δημιουργήθηκε το 1999 από τη συγχώνευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Καλλιτσάντση και της ΑΚΤΩΡ.

    Η μάχη της Ελλάκτωρ

    Ο άλλος σημαντικός παίκτης στη διαμάχη είναι μια κοινοπραξία δύο Ελλήνων επενδυτών που κατέχουν το 5% της εταιρείας, και η οποία αγόρασε επιπλέον μερίδιο 20,6% από τον Α. Καλλιτσάντση και τον αδελφό του, Δημήτρη, πρώην Αντιπρόεδρο της Ελλάκτωρ. Οι Έλληνες επενδυτές έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους μετόχους για να βοηθήσουν την Ελλάκτωρ να επιλύσει τα ζητήματά της.

    “Δεν συμφωνώ ότι η Ελλάκτωρ αντιμετωπίζει σημαντικά, ανεπίλυτα ζητήματα”, δήλωσε ο Δημήτρης Μπάκος, ένας από τους επενδυτές, σε ηλεκτρονική δήλωση στο Bloomberg. “Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε, επενδύοντας τα κεφάλαιά μας με διαφάνεια”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελλάκτωρ: Ανοιχτή δημόσια καταγγελία του Δημήτρη Καλλιτσάντση κατά του Αναστασίου Καλλιτσάντση

    Ελλάκτωρ: Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων θέτει ξανά ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφορικά με την πρόταση της Reggeborgh

    Ολλανδικά «πυρά» για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ