• Business

    RBS: «Λουκέτο» στο ναυτιλιακό τμήμα της Αθήνας


    H Royal Bank of Scotland (RBS) κλείνει τα τμήματά της που συνδέονται με τη ναυτιλία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας της Αθήνας. Όλα τα υπόλοιπα των λογαριασμών θα μεταφερθούν στην bad bank RBS Capital Resolutions, όπως αναφέρει η LloydsList.

    H κίνηση της RBS, πάντως, δεν ήταν κάτι που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρεία, καθώς ήταν ήδη γνωστή από τον Σεπτέμβριο. Η τράπεζα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιδιώκει να απαλλαγεί από το ναυτιλιακό δανειακό χαρτοφυλάκιο, το οποίο στο τέλος του 2015 ήταν -σύμφωνα με την Petrofin Researsch- ύψους 8,5 δισ. δολ.

    Η RBS, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, απασχολούσε στην Ελλάδα περίπου 40 άτομα, ενώ στο παρελθόν ήταν πολύ περισσότερα.

    Οι έλληνες πλοιοκτήτες είχαν ουσιαστικά προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη στον μεγαλύτερο πιστωτή των ελλήνων εφοπλιστών. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή τόσο την ελληνική όσο και την παγκόσμια ναυτιλία είναι πως η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο που η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία συζητά την υιοθέτηση νέων κανόνων που θα κάνουν δυσκολότερο τον δανεισμό από τις τράπεζες, την ώρα που οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης για το πως θα κινηθεί η παγκόσμια ναυτιλία το 2017 είναι αρνητικές.

    Πάντως, όπως ανέφερε πρόσφατα το Reuters, η Επιτροπή συζητά πια να κάνει πιο ελαστικούς τους προτεινόμενους κανόνες, μετά από σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Βουνό» τα προβλήματα για την Royal Bank of Scotland (μεγαλύτερος πιστωτής Ελλήνων Εφοπλιστών) – 1,15 δισ. ναυτιλιακά δάνεια στο «κόκκινο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με άγριες διαθέσεις για το προσφυγικό περιμένει σήμερα τον Τσίπρα η Μέρκελ – Τι θα πουν για τον «μποναμά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοιχεία-ΣΟΚ από την Αχτσιόγλου: 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 100 ευρώ μηνιαίως



    ΣΧΟΛΙΑ