• Οικονομία

    Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 334 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

    • NewsRoom
    Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 334 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο σε πέντε τράπεζες για συμμετοχή σε παράνομο καρτέλ αγοράς συναλλάγματος.

    Σύμφωνα με το CNBC,  η Επιτροπή ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμο 344 εκατομμυρίων ευρώ (390 εκατομμύρια δολάρια) στις τράπεζες: UBS, Barclays, RBS, HSBC και Credit Suisse.

    Η έρευνα, που επικεντρώθηκε στις συναλλαγές των νομισμάτων της G-10, αποκάλυψε ότι οι έμποροι συναλλάγματος σε αυτές τις πέντε τράπεζες συζήτησαν ευαίσθητες πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών. συντόνιζαν τα σχέδια συναλλαγών τους , είπε η επιτροπή.

    Η έρευνα της Κομισιόν αποκάλυψε ότι ορισμένοι traders υπεύθυνοι για τις συναλλαγές στην αγορά spot συναλλάγματος των χωρών της G10, αντάλλασαν ευαίσθητες πληροφορίες και σχέδια συναλλαγών, και κατά καιρούς συντόνιζαν τις στρατηγικές συναλλαγών τους μέσω ενός επαγγελματικού διαδικτυακού chatroom που ονομάζεται Sterling Lads.

    Τέσσερα από τα πρόστιμα των τραπεζών – UBS, Barclays, RBS και HSBC – προεξοφλήθηκαν κατά 10% καθώς αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους στο καρτέλ.

    Η UBS, η RBS και η HSBC, οι οποίες έχουν αποφασίσει να διευθετήσουν την υπόθεση, αντιμετωπίζουν συνολικό πρόστιμο 261 εκατ. Ευρώ.

    Η Credit Suisse, η οποία έχει δεχθεί πρόστιμο 83 εκατ. Ευρώ με τη συνήθη διαδικασία με την ΕΕ, δεν επωφελήθηκε από αυτή τη μείωση καθώς δεν συνεργάστηκε με τις αρχές, ανέφερε η Επιτροπή. Ωστόσο, το πρόστιμο μειώθηκε κατά 4% για να αντικατοπτρίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται για όλες τις πτυχές της υπόθεσης.

    Η UBS τελικά δεν χρειάζεται να πληρώσει κανένα πρόστιμο καθώς η τράπεζα έλαβε «πλήρη ασυλία» για την αποκάλυψη της ύπαρξης του καρτέλ.

    Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σχολίασε πως η απόφαση στέλνει «σαφές μήνυμα ότι η Επιτροπή παραμένει δεσμευμένη να εξασφαλίσει έναν υγιή και ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητος για επενδύσεις και ανάπτυξη».

    «Η συμπεριφορά των πέντε τραπεζών υπονόμευσε την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε βάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των καταναλωτών» πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    e-ΕΦΚΑ: Σε ισχύ η ρύθμιση των 72 δόσεων-Ποιους αφορά

    Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού



    ΣΧΟΛΙΑ