Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο κύμα διεθνών ξενοδοχειακών επενδύσεων, με τη Radisson και τη Wyndham να επεκτείνουν δυναμικά το χαρτοφυλάκιό τους σε Αθήνα, νησιά και ανερχόμενους προορισμούς. Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι δύο αλυσίδες θα ανοίξουν δεκάδες νέες μονάδες, συνδυάζοντας ανακαινίσεις ιστορικών κτιρίων με νέα έργα.

Επιπλέον 30 ξενοδοχεία θα λειτουργούν υπό την ομπρέλα της Radisson έως το τέλος της δεκαετίας, όπως είπε σε περιθώριο συνεδρίου για τον τουρισμό ο Elie Milky, Chief Development Officer της Radisson για τη Μέση Ανατολή, τη Βορειοανατολική Αφρική, την Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον προσεχή Σεπτέμβριο ανοίγει τις πόρτες του το Radisson Red στην οδό Μητροπόλεως και το πρώτο τρίμηνο του 2027 το ξενοδοχείο στην πλατεία Θεάτρου, κοντά στην Ομόνοια. «Σε κάθε έργο υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά εδώ έχουν καθυστερήσει λόγω αδειοδότησης. Και τα δύο ήταν ιστορικά κτίρια. Στο κτίριο της πλατείας Θεάτρου καθυστέρησε η αρχαιολογική ανασκαφή λόγω ευρημάτων», σημείωσε.

1

Εντός του 2026, ο ξενοδοχειακός κολοσσός θα έχει προσθέσει στο ελληνικό χαρτοφυλάκιό του τέσσερις μονάδες, μιας και – εκτός από το ξενοδοχείο της Μητροπόλεως – την επόμενη άνοιξη ανοίγουν τα Radisson σε Πάρο και Εύβοια, τα Punda Resort Paros (ιδιοκτησίας της Gnosis Investments) και Paradise Resort Evia και τον Ιούλιο το Radisson Blu Resort στη Μάνη, που αναπτύσσει η οικογένεια Βαλιώτη, συνολικής δυναμικότητας 660 δωματίων.

«Και τα επερχόμενα ανοίγματα θα είναι μετατροπές παλιών ξενοδοχείων, κάτι που αποτελεί μια επιτυχημένη ιστορία γιατί δείχνει ότι αντί να χτίζουμε από το μηδέν, καταφέραμε να σώσουμε κάποια ξενοδοχεία που δεν είχαν αξιοποιηθεί από τους επενδυτές. Βρήκαμε τους σωστούς συνεργάτες, τη σωστή μάρκα και μπορέσαμε να τα αναστήσουμε», είπε ο κ. Milky. Εκτός αυτού, τα παλιά ξενοδοχεία διαθέτουν 200 μέτρα παραλίας, επειδή όλα είναι αδειοδοτημένα. «Αυτό τα καθιστά πιο ελκυστικά για επενδυτές, καθώς μπορούν σήμερα να μετατραπούν σε επώνυμες μονάδες. Αυτή είναι μια τάση που βλέπουμε σε πολλές ιστορικές πόλεις στον κόσμο, και η Αθήνα είναι μία από αυτές», πρόσθεσε.

Στην Αθήνα ειδικά η ζήτηση αυξάνεται, καθώς μετατρέπεται σε αυτούσιο προορισμό. «Υπάρχουν όλο και περισσότεροι τουρίστες που αποφεύγουν τα παλιά, πολυσύχναστα νησιά που χρησιμοποιούμε στη Σαντορίνη και ανακαλύπτουν νέα νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος, η Αντίπαρος. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα γίνεται προορισμός όλο το χρόνο και η ζήτηση επεκτείνεται πέρα από τα γνωστά νησιά».

Όπως τόνισε, η Radisson εξετάζει τη Θεσσαλονίκη στην οποία θέλει να επεκταθεί, αλλά και επιπλέον ανοίγματα ξενοδοχείων στο Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κέρκυρα, τη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, σε ηπειρωτικούς προορισμούς όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική. Ο στόχος για 30 ξενοδοχεία έως το 2030 περιλαμβάνει και έως τρεις νέες συμφωνίες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Radisson στην εγχώρια αγορά και τη σύγκριση της Ελλάδας με κοντινούς ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο κ. Milky επισήμανε ότι Κροατία, Μαυροβούνιο και Αλβανία, είναι χώρες που ανθίζουν, αλλά ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση, ενώ η Ελλάδα έχει χτίσει ήδη το γόητρό της. Εκτίμησε ότι η ζήτηση αυξήθηκε πέρσι κατά 10%, αλλά στην πορεία θα επιβραδυνθεί ομαλά, ίσως κατά 2% και κατέληκε, πως ακόμη κι αν ανοίξουν περισσότερες πολυτελείς μονάδες στην Ελλάδα, θα ανοίξουν επίσης περισσότερα οικονομικά προσιτά ξενοδοχεία, με την προοπτική να εντοπίζεται στις διανυκτερεύσεις που κοστίζουν περί τα 300 ευρώ.

Τριπλασιάζει τα ξενοδοχεία της στην Ελλάδα η αμερικανική Wyndham

Σε τριπλασιασμό των ξενοδοχείων που λειτουργεί στην Ελλάδα οδηγείται η Wyndham Hotels & Resorts, όπως είπε στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου ο Βασίλης Θεμελίδης, Περιφερειακός Διευθυντής Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης της Wyndham. Σήμερα η αλυσίδα διαχειρίζεται 14 ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου του εποχικής λειτουργίας Wyndham Corfu Acharavi στην Κέρκυρα, ιδιοκτησίας της καναδικής Mercan. «Βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον και από το γραφείο μας στην Αμερική όσον αφορά την Ελλάδα, και οι επενδυτές με τους οποίους συνεργαζόμαστε χτυπούν όλο και πιο συχνά την πόρτα μας για πιθανές ευκαιρίες στον ελληνικό χώρο», είπε ο κ. Θεμελίδης, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος για πάνω από 30 ξενοδοχεία και μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την DKG Development, που αφορά στην ανάπτυξη δώδεκα ξενοδοχείων και κτιρίων διαμερισμάτων στα επόμενα χρόνια. Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συμφωνήσει για το Wyndham Residences στον Πειραιά.

Στρατηγική της Wyndham είναι η επέκταση στις επώνυμες κατοικίες, όπως το το Wyndham Residences Piraeus Marina Zeas, με 72 σουίτες στην παραθαλάσσια ζώνη δίπλα στη Μαρίνα Ζέας. Παράλληλα, η Wyndham συνεργάζεται με την Sokio Hotels & Resorts για το πρώτο Ramada Residences στην Ελλάδα. Το συγκρότημα της Χαλκιδικής θα περιλαμβάνει 150 τουριστικές κατοικίες με πλήρεις υπηρεσίες φιλοξενίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2026, λειτουργώντας υπό την επωνυμία Ramada Residences by Wyndham, Halkidiki.

«Πέρα από τους δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, κοιτάμε πολύ και τους ανερχόμενους προορισμούς, τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η προσβασιμότητα είναι απαραίτητη, αλλά από την άλλη τα διεθνή brands μπορούν να προσδώσουν περισσότερη αξία σε προορισμούς που είναι ανερχόμενοι, παρά στους παραδοσιακούς», είπε.