• Business

    E. Milky (Radisson Group): «Γιατί κάναμε την Ελλάδα στρατηγικό μας επενδυτικό προορισμό»

    • Συνέντευξη στον Γιώργο Μανέττα

    Elie Milky, αντιπρόεδρος του ομίλου Radisson


    Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου Radisson μπαίνει για πρώτη φορά η Ελλάδα. Ο ξενοδοχειακός κολοσσός με πάνω από 1.400 ενεργά και υπό κατασκευή ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο ετοιμάζεται για δυναμική ανάπτυξη, στοχεύοντας στον έλεγχο 10 ξενοδοχείων μέχρι το 2024 σε όλη την Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουν από τους ιδιοκτήτες για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων που θα αναλάβει η Radisson εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

    Όπως λέει στο mononews.gr ο Elie Milky, αντιπρόεδρος του ομίλου, υπεύθυνος για την ανάπτυξη στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, η τουριστική αγορά της χώρας μας κρύβει τεράστιες ευκαιρίες για τις επώνυμες αλυσίδες ξενοδοχείων και τονίζει πως υπάρχουν αρκετές οικογενειακές μονάδες, που είναι πλέον πρόθυμες να συνεργαστούν με διεθνή brands, καθώς αντιλαμβάνονται τα οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια συνεργασία.

    Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του διεθνούς ομίλου, ο οποίος από πέρυσι ανήκει στον κινέζικο ξενοδοχειακό όμιλο Jin Jiang International Holdings να επενδύσει τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σύμφωνα με τον 39χρόνο Λιβανέζο μάνατζερ, έπαιξαν η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και η βούληση της νέας κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον, με λιγότερη γραφειοκρατία.

    Μάλιστα, ο κ. Milky δηλώνει ικανοποιημένος από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, η οποία όπως λέει δείχνει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και θέλει να βρίσκεται κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο. Από την άλλη πλευρά, πάντως υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα πράγματα για την επίσπευση των αδειοδοτήσεων αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών, η βελτίωση των οποίων, όπως επισημαίνει, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση.

    Γιατί διαλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να μπείτε πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά; Τι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή σας;

    Επειδή η ελληνική οικονομία τώρα ανακάμπτει, αλλά και γιατί η ελληνική αγορά έχει τη μικρότερη διείσδυση διεθνών ξενοδοχειακών brands σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη στην Μεσόγειο. Και επίσης, μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στην οποία δεν έχουμε αναπτυχθεί, παρ’ ότι έχουμε παρουσία σε όλη την Νότια και Βόρεια Ευρώπη. Μπορεί να ήρθαμε στην χώρα πριν από δυο χρόνια, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που βάζουμε την Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας και θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτήν.

    Πριν, η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο των πλάνων μας. Η είσοδός μας τότε έγινε γιατί μας παρουσιάστηκε μια ευκαιρία, την οποία σπεύσαμε να αξιοποιήσουμε και όχι επειδή το είχαμε σχεδιάσει. Ήταν λάθος που μπήκαμε το 2017. Η χρονική στιγμή δεν ήταν σωστή. Έτσι αποφασίσαμε να περιμένουμε λίγο. Ωστόσο τώρα, που η οικονομία ανακάμπτει και υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θέλουμε να κινηθούμε πιο δυναμικά.

    Πόσο σας προβληματίζει το γεγονός πως μπαίνετε δυναμικά στην χώρα, σε μια στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να δείχνει σημάδια κόπωσης; 

    Δεν συμφωνώ. Ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να ανεβαίνει. Η Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Είναι μια από τις πιο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο, και έχει ακόμη πολλά να προσφέρει. Ο κόσμος αγαπάει την Ελλάδα. Μάλιστα, δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να μην αγαπάει την Ελλάδα.

    Επιπλέον, όπως σας είπα η οικονομία ανακάμπτει και οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό χώρο, οι οποίες αντιλαμβάνονται την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσφέρει ένα διεθνές brand, και είναι πιο πρόθυμες να παραχωρήσουν τη διαχείριση σε μια επώνυμη αλυσίδα. Επιπλέον, υπάρχουν δεύτερης και τρίτης γενιάς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θέλουν να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση. Κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για εμάς που διαχειριζόμαστε ξενοδοχεία.

    Έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας να κινηθείτε πιο δυναμικά η κυβερνητική αλλαγή που συντελέστηκε το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα;

    Βεβαίως και έπαιξε ρόλο. Γιατί είναι μια κυβέρνηση περισσότερο προσανατολισμένη στην επιχειρηματικότητα. Ξεκίνησε να κάνει αλλαγές στο επενδυτικό πλαίσιο και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να μειώσει τη γραφειοκρατία, ειδικά στον τομέα των αδειοδοτήσεων. Εργάζεται για να κάνει τη χώρα περισσότερο φιλική στις επιχειρήσεις και ένα πιο φιλικό επενδυτικό προορισμό.

    Έχετε συναντηθεί με κάποιο μέλος της νέα κυβέρνησης; Τι εντύπωση αποκομίσατε;

    Έχω συναντήσει ήδη με τον υπουργό Τουρισμό και έχω σχηματίσει θετική άποψη. Δείχνει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και θέλει να είναι κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο. Τα σημάδια είναι θετικά.

    Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, τι είναι αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο στην χώρα; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;

    Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο αργά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η λήψη αποφάσεων είναι πιο αργή. Η γραφειοκρατία εμποδίζει και καθυστερεί πράγματα, δεδομένων των δυσκολίων που υπάρχει στην εξεύρεση των κατάλληλων κτηρίων σε κεντρικά σημεία που θα μπορούσαν να ανακαινισθούν και να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες. Επιπλέον, η χώρα πρέπει να δουλέψει πάνω στη βελτίωση των υποδομών της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ευκαιρία. Η ευκαιρία είναι εκεί, αλλά είναι πιο δύσκολο να την βρεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι υπέροχο να συνεργάζεσαι και να δουλεύεις με Έλληνες.

    Who is Who

    Ο Elie Milky κατάγεται από τον Λίβανο. Έχει 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του asset management ενώ έχει διατελέσει μέλος του HVS στο Λονδίνο και το Ντουμπάι, όπου η δουλειά του επικεντρωνόταν σε έρευνα, εκτιμήσεις, αναλύσεις ROI και στρατηγική συμβουλευτική. Έγινε μέλος της ομάδας Radisson Hotel Group το 2010 ως Development Manager, ενώ γρήγορα έφτασε στη σημερινή του θέση ως Αντιπρόεδρος του ομίλου. Η ικανότητα του να χτίζει δυνατές σχέσεις με ανθρώπους και ομάδες από διαφορετικά έθνη και κουλτούρες, έχει αποδειχθεί το πιο δυνατό σημείο της επιτυχημένης καριέρας του σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

    Ο Elie έχει MBA σε International Hospitality Management, με ειδίκευση σε Hotel Real Estate & Finance από το IMHI – ESSEC Business School στο Παρίσι και BA σε Hospitality Management & Tourism από το πανεπιστήμιο Notre Dame στο Λίβανο.

    Έχει ξεκινήσει την καριέρα του πριν από 20 χρόνια στο operational κομμάτι των ξενοδοχείων, βλέποντας όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στη διοίκηση ξενοδοχείων και καταλήγοντας σήμερα να ειδικεύεται στον τομέα του hotel real estate, finance & development.



    ΣΧΟΛΙΑ