Μπούμερανγκ, όπως όλα δείχνουν, γύρισε η θέση short του Αμερικάνικου fund Arrowstreet στην μετοχή της Qualco. Χθες άλλαξαν χέρια 482.777 τεμάχια στην μετοχή, πραγματοποιώντας τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών για το 2026.

Πρόκειται για σημάδι που δείχνει την αποφασιστικότητα των αγοραστών και κατά τις πληροφορίες των φίλιων χαρτοφυλακίων προς την μετοχή της Qualco να μη βγει το «στοίχημα» των παιδιών από την Βοστώνη για την εταιρεία μέλος πια του Small Cap του FTSE.

1

Μεγάλες εντολές αγοράς στήθηκαν χθες στη μετοχή προκειμένου να «χτυπηθεί» το fund που βγήκε short για το 0,50%. Μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης και παρά την άνοδο κατά 15% υπήρχε εντολή αγοράς 150 χιλ. τεμαχίων, γράφοντας υψηλό μέρας στα 6 ευρώ.

Σημειωτέον, ότι στη ζώνη των 5,70 ευρώ είχε μπει ακόμα μεγαλύτερη εντολή αγοράς 200 χιλιάδων τεμαχίων! Στις 16.19, εμφανίστηκε άλλη εντολή 105 χιλιάδων τεμαχίων. Και στις 16.33 άλλη μεγάλη εντολή, 83 χιλιάδων τεμαχίων. Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 2,77 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά και χωρίς να υπάρχει λόγος, άνοιξε η short θέση, δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης δεν επισείουν κάποιον κίνδυνο, το αντίθετο μάλιστα, μόλις προσφάτως προέβη σε εξαγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η μέση τιμή κτήσης του short, οι τελευταίες πωλήσεις έγιναν στις 27 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου και τότε η μετοχή είχε κλείσει στα 5,84 και 5,61 ευρώ.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, αν υποτεθεί ότι η Arrowstreet Capital ξεκίνησε μερικές μέρες πριν τότε θα μπορούσε κάποιος να εικάσει ότι στα τρέχοντα και λίγο υψηλότερα επίπεδα έχει γίνει το βασικό μέρος της απόκτησης της θέσης.

Η μετοχή είχε γράψει υψηλό στις αρχές του έτους πάνω από τα 6,65 ευρώ με την τιμή εισαγωγής στα 5,46 ευρώ. Για την ιστορία την ημέρα του sell off, η μετοχή έκλεισε στα 5,20 ευρώ, δηλαδή πολύ κάτω και από την τιμή εισαγωγής με συναλλαγές 217 χιλιάδων τεμαχίων.

Οι εντολές αγορών

Χθες στήθηκαν εντολές αγορών που επανέφεραν την μετοχή στη ζώνη των 6 ευρώ. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για καθαρή αντίδραση τύπου short squeeze. Και συμβαίνει συνήθως όταν μία μετοχή που έχει δεχτεί θέση short αρχίζει να ανεβαίνει, αναγκάζοντας του σορτάκηδες να αγοράσουν τη μετοχή για να κλείσουν τις ζημιές τους, ακόμα και όσο – όσο, συμβάλλοντας περισσότερο στην αντίδραση του χαρτιού.

Πως λειτουργεί στην πράξη αυτό; Το Arrowstreet άνοιξε θέση short, δηλαδή δανείστηκε μετοχές, τις πούλησε στην όποια τρέχουσα τιμή, προσδοκώντας να τις αγοράσει αργότερα φθηνότερα και να τις επιστρέψει, κρατώντας ως κέρδος της διαφορά. Όμως, μία μέρα μετά την ανακοίνωση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που όφειλε να κάνει το Arrowstreet, διότι η θέση του ξεπέρασε το 0,50%, άρα έπρεπε να δημοσιοποιήσει την θέση, η μετοχή αντί να πέσει, άρχισε να ανεβαίνει.

Οι ζημιές του short, όπως αναφέρουν χρηματιστές, θεωρητικά είναι απεριόριστες (διότι η μετοχή μπορεί να ανεβαίνει ακόμα και 30% στην Ελλάδα). Έτσι για να περιοριστεί η ζημιά, το Arrowstreet φέρεται να αγόρασε χθες πίσω την μετοχή. Ο Τσακλώτος όμως, τους… ξέρανε. Εκείνοι που γνωρίζουν την εταιρεία και τον ισολογισμό της, βγήκαν από νωρίς “κουνώντας” στα τερματικά εντολές αγορών 200 χιλιάδων και 150 χιλιάδων, όπως τονίστηκε άλλωστε παραπάνω.

Το κλασικό παράδειγμα squeeze out ήταν το 2021, στην GameStop. Τότε που επενδυτές μέσω της πλατφόρμας Reddit αγόραζαν μαζικά την μετοχή προκαλώντας ιστορικό squeeze out και τεράστιες ζημιές σε hedge funds που έπαιζαν ανάποδα την μετοχή.

Άλλο κλασικό παράδειγμα με Ελληνικό άρωμα, η περίπτωση της Theon. Η Qube Research που έχει εδώ κι ένα μήνα ανοιχτή θέση στην BYLOT για το 0,61% (16/2 η τελευταία ενημέρωση), την ίδια περίοδο άνοιξε θέση και στην Theon του Κρίστιαν Χατζημηνά. Και σε αυτή την περίπτωση οι σορτάκηδες κάηκαν την επόμενη μέρα γνωστοποίησης της θέσης τους με την μετοχή στο +15% και επαναφορά στα επίπεδα των 31 ευρώ (ιστορικά υψηλά στα 35)…

Διαβάστε επίσης

Qualco: Επίδειξη ισχύος από τους αγοραστές στο short της Arrowstreet

Theon: Πώς ο Χατζημηνάς βούλιαξε τους σορτάκηδες