Bιοχάλκο, Trade Estates, Titan, Σαράντης, Quest, Qualco, ΔΕΗ, Profile, Πειραιώς, Παπουτσάνης, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, Lamda, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Eurobank, Dimand, Moτοδυναμική, Κύπρου, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Alpha, Άκτωρ, και Aegean είναι οι Ελληνικές μετοχές που έχει στο διεθνές χαρτοφυλάκιό του ένα από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, το Norges, το επενδυτικό fund της Νορβηγίας.

Περί το 1,4 δις. ευρώ οι συνολικές τοποθετήσεις στην Ελληνική αγορά, αλλά έχει μειώσει τον αριθμό των μετοχών στο οποίο ήταν επενδεδυμένο. Από περίπου 40 – 42 μετοχές, η θέση αυτή έχει μειωθεί στις 29, που σημαίνει ότι το 2025 και με την αγορά να παίρνει τα πάνω της, κινούμενη στις 2100 μονάδες, το νορβηγικό κρατικό ταμείο έβγαινε και πούλαγε.

1

Παρ’ όλ’ αυτά η μεγαλύτερη θέση του, εντοπίζεται στην Profile που έχει θέση για το 4,2%.

Σημαντική είναι η θέση στην Πειραιώς, 2,19%, στην Μότορ Όιλ 2,26%, στο Jumbo 2,1%, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 2,2%, στην Eurobank 1,91%,στην Dimand 2,6%, στην Τράπεζα Κύπρου 1,69%, στην Autohellas 2,85%, και στην Trade Estates το 2,21%.

Παρατηρεί κανείς ότι έχει αποχωρήσει από μετοχές, όπως η Ιντραλότ, νυν BYLOT, από μεγάλες Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, τον ΟΛΠ, την Ελλάκτωρ, την ΕΧΑΕ, έχει συρρικνωθεί η θέση στον Φουρλή από περίπου 1% πέρσι σε 0,46% στις 31/12/2025, μηδένισε στα ΜΕΖΖ, στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και στη Cener, εκμεταλλευόμενο προφανώς την κίνηση της μετοχής που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο και έφτασε πάνω από τα 21 ευρώ.

Αν στις 31/12/2024 η αξία των επενδύσεων δεν ξεπερνούσε το 1 δις. ευρώ, πλέον -και λόγω της ανόδου της αγοράς μας πέρσι και φέτος, παρά τις διακυμάνσεις λόγω Ιράν- οι επενδύσεις φτάνουν στο 1,2 δις. ευρώ.

Γενικότερα, από τον χάρτη των επενδύσεών του Norges, η Ελλάδα δεν φαίνεται να αποτελεί top επενδυτική επιλογή.

Η Ελλάδα και το Χ.Α. αποτελούν μόλις το…

Το σύνολο των επενδύσεων του νορβηγικού ταμείου ξεπερνάει τα 293,7 δις. ευρώ. Η δε Ελλάδα αποτελεί μόλις το… 0,1% των συνολικών επενδύσεών του, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Διαβάστε επίσης: 

Στίβεν Μίραν (Fed): Υπέρ των μειώσεων επιτοκίων παραμένει η Fed παρά τον πόλεμο με το Ιράν

Ανάλυση ΕΚΤ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει μειώσει θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη

ΤτΕ: Άνοιξε τον Ιανουάριο η «ψαλίδα» των επιτοκίων μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων