ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντικές απώλειες στις πωλήσεις εμφάνισε πέρυσι η Μύλοι Σόγιας με την εταιρεία που ιδρύθηκε το 1970 και υπήρξε η πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σογιόσπορου στην Ελλάδα να γράφει περνά σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για τη χρήση του 2023 που δημοσιεύτηκαν χθες, οι πωλήσεις σημείωσαν μια πτώση της τάξης του 22,1% και διαμορφώθηκαν στα 412,059 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα βουτιά έκανε η κερδοφορία με την τελική γραμμή του ισολογισμού να έχει αρνητικό πρόσημο.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα προ φόρων κα τόκων υποχώρησαν στα 3,298 εκατ. ευρώ από 25,5 εκατ. ευρώ.
Οι καθαροί χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα ανήλθαν σε 4,385 εκατ. ευρώ από 2,838 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημιά 1,793 εκατ. ευρώ από κέρδος 18,128 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των αποθεμάτων στο τέλος της χρήσης διαμορφώθηκε σε 57,238 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 22,321 εκατ. ευρώ και οι εμπορικές απαιτήσεις μειώθηκαν κατά 10,194 εκατ. ευρώ στα 77,85 εκατ. ευρώ. Για την πιθανή ζημιά από τη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων αυτών έχουν διενεργηθεί προβλέψεις 5,019 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία εισάγει πρώτες ύλες (σογιόσπορο και σογιέλαιο) προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Σικάγο και οι μεταβολές των τιμών λόγω της διεθνούς προσφοράς και ζήτησης αλλά και των καιρικών συνθηκών αποτελούν μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Από την εμπορική δραστηριότητα το 68% των πωλήσεων
Πάντως και στην περσινή χρήση όπως και στα προηγούμενα χρόνια διατηρήθηκε η υπεροχή της εμπορικής δραστηριότητας έναντι της βιομηχανικής.
Ειδικότερα οι πωλήσεις εμπορευμάτων ανήλθαν στα 279,250 εκατ. ευρώ από 374,491 εκατ. ευρώ το 2022, της βιομηχανικής δραστηριότητας σε 125,906 εκατ. ευρώ από 146,076 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά και αυτές της παροχής υπηρεσιών σε 6,9 εκατ. ευρώ (8,4 εκατ. ευρώ).
Έτσι, από την εμπορική προήλθε το 67,77% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων, από τη βιομηχανική το 30,55% και από τις υπηρεσίες το 1,68%.
Κύρια δραστηριότητα της Μύλοι Σόγια, που πλέον στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά επιχειρηματικών, ο Στάθης Γιαβρόγλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και η Νίκη Γιαβρόγλου, επικεφαλής της θυγατρικής Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια ΑΕ, είναι η επεξεργασία και εμπορία ελαιούχων σπόρων και υποπροϊόντων τους, βρώσιμων ελαίων και η συγκέντρωση, αποθήκευση και εμπορία δημητριακών.
Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις στο Καλαμάκι Κορινθίας για την επεξεργασία των σπορελαίων, στο Χρυσοχώρι Καβάλας για την ξήρανση και αποθήκευση καλαμποκιού και στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και Κορμίστα Σερρών για την αποθήκευση και διάθεση δημητριακών, αλεύρων και ελαίων πετυχαίνοντας την άμεση εξυπηρέτηση των αγορών τόσο της Ελλάδα όσο και της Ανατολικής Μεσογείου ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού διαμορφώθηκε πέρυσι στα 246 άτομα από 249 άτομα το 2022.
Η πρώτη βιομηχανία σογιόσπορου στην Ελλάδα
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά δύο δεκαετίες πριν την ίδρυση της. Όταν το 1950 δύο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Αριστοτέλης Οφλούδης, έμπειροι στο χώρο των δημητριακών, ιδρύουν στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία «Ελαιουργία & Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης», μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου.
Το 1970, πετυχημένοι πλέον επιχειρηματίες, αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις απαιτήσεις της αγοράς και ιδρύουν την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σογιοσπόρου στην Ελλάδα, με την επωνυμία «Μύλοι Σόγας Α.Ε.». Το 1974 εγκαινιάζεται η λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας στην περιοχή Καλαμάκι Κορινθίας, με υπερσύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η εταιρεία αρχίζει την τυποποίηση και διάθεση στην ελληνική και διεθνή αγορά του συσκευασμένου σογιελαίου με την επωνυμία «το Λαμπερό».
Το 1990 η εταιρεία προσθέτει στον κατάλογο των προϊόντων της και άλλα σπορέλαια, αλλά και δημητριακά. Το 2005 ολοκληρώνεται στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης η νέα επένδυση, που αφορά μονάδα συγκέντρωσης, αποθήκευσης και διάθεσης δημητριακών, αλεύρων και ελαίων και το 2006 δημιουργείται θυγατρική εταιρεία συλλογής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων στη Βουλγαρία με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις ενώ λίγο αργότερα τέθηκε σε λειτουργία στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ.
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις για ALS: Η ανάγκη για κλινικές δοκιμές στη χώρα και οι ελπιδοφόρες εξελίξεις
Γραμμή 4 του Μετρό: Δραματική απόφαση κατά Μιτζάλη (ΑΒΑΞ ) από Σταϊκούρα
Κώστας Νεμπής: Το πλάνο ανάπτυξης και οι στόχοι για τον ΟΤΕ του 2030
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κ. Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με μαθητές από τον Βόλο – Αξιοποιήστε παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο σας, όχι «κολλημένοι» σε μια οθόνη
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα μηνύματα από το placement των 2,6 εκατ. μετοχών από το Latsco Family Office
- The Dolli: You deserve WOW!
- Χαρδούβελης (ΕΈΤ): Οι 4 συστημικές τράπεζες στηρίζουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης – Βράβευση από τον Βασίλη Κικίλια