• Business

    Ψηφιοποίηση Αρχείων Δικαστηρίων: Μπήκαν οι υπογραφές για το έργο των €97 εκατ.

    Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ) – Ευάγγελος Μυτιληναίος ( Mytilineos) – Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat) – Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone)


    Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο των 97 εκατ. ευρώ της Κοινωνίας της Πληροφορίας που αφορά την ψηφιοποίηση των Αρχείων των Δικαστηρίων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πριν λίγες ημέρες μπήκαν οι τελικές υπογραφές στη Σύμβαση-Πλαίσιο από τους αναδόχους και εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

    Το εν λόγω έργο είναι από τα σημαντικότερα που έχει προκηρύξει η ΚτΠ και αυτό φαίνεται άλλωστε και από τους αναδόχους που έχουν αναλάβει να τρέξουν την υλοποίηση, καθώς πρόκειται για μερικούς από τους μεγαλύτερους ομίλους στη χώρα.

    Τα σχήματα που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του είναι η Intrakat, η Ένωση Uni Systems – ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ, το σχήμα Profile-Nova, στην Mytilineos, η ένωση εταιρειών: Vodafone – Inform – Cosmos, η ένωση Globitel – MASTER Α.Ε, η κοινοπραξία Netcompany – Intrasoft S.A. & Qualco S.A. καθώς και ο ΟΤΕ.

    Μάλιστα ο CEO της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει το E-Justice ως το έργο που θα έχει τα περισσότερα οφέλη για την κοινωνία, καθώς θα μπει τέλος στις καθυστερήσεις.

    Σε τι αφορά το έργο

    Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά.

    Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

    Oι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι η σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά, η υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές και η ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

    Το έργο θα ολοκληρωθεί από τους Αναδόχους εντός 36 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, που αναφέρεται στις Προσφορές τους.

    Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι:

    Σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτησή τους με λέξεις-κλειδιά.

    -Υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.

    -Ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

    Στο σύστημα αυτό θα εισαχθεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού από το σύνολο των εκτελεστικών συμβάσεων του έργου, προκειμένου να αξιοποιείται από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το έργο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, με στόχο όλα τα δικαστήρια της χώρας να “ενωθούν” μεταξύ τους, παρέχοντας τη δυνατότητα κατάθεσης και ηλεκτρονικών δικογράφων.

    Οι στόχοι

    Οι στόχοι του έργου όπως αναφέρει η ΚτΠ και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πολλαπλοί.

    Συγκεκριμένα ανφέρεται:

    -Δικαστική διαφάνεια μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.

    -Ομογενοποίηση, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

    -Ψηφιακή ολοκλήρωση των συστημάτων των δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και τη διαφάνεια και την ποιότητα.

    -Αναβάθμιση μηχανισμών διαχείρισης ελέγχων, ανάπτυξη εφαρμογών για την διαχείριση του μαύρου χρήματος, την κατοχύρωση της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

    -Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την εθνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    -Έξυπνες Υποδομές με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση εξόδων αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το σύνολο των εμπλεκομένων στο σύστημα της Δικαιοσύνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

    Vodafone: Προχωράει σε αυξήσεις τιμών στα συμβόλαια κινητής

    Warren Buffett: Πώς ο μεγαλοεπενδυτής εκτίναξε τις ιαπωνικές μετοχές του



    ΣΧΟΛΙΑ