• Business

    Το προβάδισμα του Bremain εκτόξευσε τα διεθνή χρηματιστήρια (upd)


    Ράλι ανόδου σημείωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η στερλίνα σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 λόγω των προσδοκιών ότι η καμπάνια για την παραμονή της Βρετανία στην Ε.Ε. κερδίζει έδαφος. Κλειστό λόγω αργίας ήταν σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τα κέρδη άνω του 5% που κατέγραψε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

    Η ψυχολογία και οι κινήσεις των επενδυτών κατά τις τελευταίες εβδομάδα καθορίζεται από τις δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα του επικείμενου βρετανικού δημοψηφίσματος ενώ τα πρακτορεία στοιχημάτων επισημαίνουν ότι οι πιθανότητες του Brexit έχουν ξεθωριάσει μετά τη δολοφονία της Βρετανής φιλοευρωπαίας πολιτικού Jo Cox την περασμένη εβδομάδα. Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το σαββατοκύριακο έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων υποστηρίζουν το Remain ενώ το 42% παραμένουν υπέρ του Brexit, αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων δημοσκοπήσεων που έδιναν σαφές προβάδισμα στους οπαδούς της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

    Υψηλόβαθμα στελέχη κεντρικών τραπεζών και πολιτικοί ανά τον κόσμο έχουν εκφράσει ανοιχτά της ανησυχία τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από τους “28” της Ευρώπης θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι η βρετανική ψήφος αποτελεί έναν παράγοντα που εξέτασαν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζες πριν αποφασίσουν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα αμερικανικά επιτόκια.

    Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,04% στις 6.204 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 3,43% στις 9.962 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 3,50% στις 4.340 μονάδες.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,65% στις 337,67 μονάδες, σημειώνοντας τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τα μέσα Φεβρουαρίου. Στο ταμπλό, την παράσταση έκλεψαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς η Royal Bank of Scotland ενισχύθηκε κατά 7,02%, η Lloyds κατά 7,61% και η UniCredit κατά 5,12%.

    Ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο, που ανέκτησε το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια του αργού στη Νέα Υόρκη εμφανίζουν κέρδη κατά 2,56% στα 49,21 δολάρια και τα συμβόλαια Brent ενισχύονται κατά 2,60% στα 50,45 δολάρια.

    Η στερλίνα εκτινάχθηκε μετά τη δημοσκόπηση που έδειξε ότι η επιλογή της παραμονής της Βρετανία στην Ε.Ε. προηγείται κατά 3%. Τα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα ενισχύθηκαν και ο πιστωτικός κίνδυνος έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το Μάρτιο.

    Η στερλίνα σημειώνει άνοδο 1,9% έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2008.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/virginia-raggi-afti-ine-37chroni-pou-egrapse-istoria-os-proti-gineka-dimarchos-tis-romis/54720

     



    ΣΧΟΛΙΑ