Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Prodea Investments ο οποίος χθες έκλεισε με απώλειες 4,17% στα 2,76 ευρώ.

Στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις υποχωρεί σωρευτικά κατά 12%%.

1

Σε όλη τη διάρκεια του έτους η μετοχή κινούταν μεταξύ 6 και 5,8 ευρώ.

Το πρώτο μεγάλο ταρακούνημα στη μετοχή συνέβη στις 10 Ιουνίου.

Τότε ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 10 εκατ. νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου που δεν έγινε με μετρητά αλλά με ανταλλαγή χρέους.

Η εταιρεία έκανε δημόσια προσφορά στους ομολογιούχους της να ανταλλάξουν χρέος 50 εκατ. ευρώ (50.000 ομολογίες προς 1.000 ευρώ η μία) με 200 μετοχές για κάθε μια ομολογία.

Η τιμή ανταλλαγής αντιστοιχούσε σε 5 ευρώ ανά νέα μετοχή (200×5 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ ανά ομολογία).

Η δημόσια πρόταση πήγε καλά και υπερακαλύφθηκαν οι ομολογίες που ζητούσε για να διαγράψει η Prodea.

Eκδόθηκαν 10 εκατ.  νέες μετοχές που έκαναν πρεμιέρα στο ΧΑ στις 10 Ιουνίου.

Η μετοχή τότε υποχώρησε κατά 8,77% και έκλεισε στα 5,2 ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο ταρακούνημα ήρθε στις 16 Ιουνίου όταν αποκόπηκε το δικαίωμα στο τελικό μέρισμα του 2025 ύψους 1,5 ευρώ (περίπου 355 εκατ. ευρώ) το οποίο ήταν μεγάλο, καθώς προήλθε από το  τίμημα ακινήτων που είχε ρευστοποιήσει η εταιρεία αξίας 420 εκατ. ευρώ.

Εκείνη την ημέρα η μετοχή υποχώρησε 29,9% στα 3,82 ευρώ.

Aπό τότε ο τίτλος δεν έχει πάρει «ανάσα».

Έχουν μεσολαβήσει 20 συνεδριάσεις με τη μετοχή να έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο στις 17 από αυτές.

Από την ημέρα που μπήκαν τα 10 εκατ. νέες μετοχές της αύξησης κεφαλαίου οι όγκοι έχουν εκτιναχθεί.

Από 10.000 -20.000 τεμάχια που έκανε κάθε μέρα η μετοχή τώρα κάνει πάνω από 100.000 – 150.000 τεμάχια.

Είναι εμφανές ότι κάποιοι φεύγουν από τη μετοχή και μάλλον πρόκειται για ιδιώτες, καθώς το μετοχολόγιο της Prodea δεν έχει πολλούς θεσμικούς.

Με την αύξηση κεφαλαίου η εταιρεία εκτός από τη μείωση του χρέους ήθελε να βελτιώσει και το free float ώστε να μην έχει πρόβλημα με τον κανονισμό του ΧΑ.

Πράγματι μετά την αύξηση κεφαλαίου o Χρ. Παπαχριστοφόρου (Invel) ελέγχει το 72,7% του μετοχικού κεφαλαίου και η Alpha Bank το 9,87% με αποτέλεσμα το free float της μετοχής να ανέρχεται περίπου στο 17%.

Η καθαρή αξία ενεργητικού της εταιρείας στο τέλος του 2025 ήταν στα 5,44 ευρώ. Η τρέχουσα τιμή βρίσκεται στα 2,9 ευρώ. Διαπραγματεύεται δηλαδή με discount 47% ή οι επενδυτές αποτιμούν την εταιρεία στο 53% της καθαρής θέσης

Η Prodea Investments έκλεισε το 2025 με μειωμένα έσοδα κατά 2,4% στα 222 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των εσόδων από μισθώματα αλλά και λόγω πωλήσεων ακινήτων που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.

Ωστόσο, τα αναπροσαρμοσμένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) κατέγραψαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 531,6 εκατ. από 162,0 εκατ. το 2024, χάρη στις κερδοφόρες πωλήσεις ακινήτων.

Πρόσφατα, η Prodea Investments ολοκλήρωσε την απόσχιση του κλάδου των logistics (εμπορικών αποθηκών) και την εισφορά του στην 100% θυγατρική της, με την επωνυμία «Θριασεύς Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».

Η καθαρή θέση του αποσχιζόμενου κλάδου αποτιμήθηκε σε 37,9 εκατ. ευρώ και αφορά ακίνητα συνολικής αξίας 125,3 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Prodea: Ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου logistics και η εισφορά του στη «Θριασεύς»

Τα νέα σχέδια της Invel με δύναμη πυρός 1 δισ. ευρώ

Prodea: Μειώθηκε στο 72,87% το ποσοστό του Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου