• Business

    Prodea: Σε στάση αναμονής τα νέα projects ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος Prodea


    Σε φάση αναμονής και αξιολόγησης πριν προχωρήσει στην έναρξη εργασιών βρίσκεται η Prodea όσον αφορά την έναρξη των νέων της projects, με την ΑΕΕΑΠ να έχει, πάντως, περιορισμένη έκθεση σε έργα ανάπτυξης ακινήτων σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, καθώς η πλειοψηφία των project βρίσκεται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης.

    Ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση που οδηγεί στην αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ενεργεί για την Prodea η αυξητική τάση στα ενοίκια των κλάδων ακινήτων στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία, επομένως “η όποια αύξηση να αναμένεται να εξισορροπηθεί ως ένα βαθμό από τα αυξημένα έσοδα από μισθώματα”. Την αυξητική αυτή τάση επιβεβαίωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύοντας τα στοιχεία των τραπεζών για τις τιμές των διαμερισμάτων – στα οποία βέβαια η Prodea δεν έχει παρουσία. Οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 9,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ για το σύνολο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,1%, έναντι αύξησης 4,5% το 2020.

    Στα 505 εκατ. η αξία του πράσινου χαρτοφυλακίου έως το τέλος του 2022

    Επίσης, στο σχέδιο της Prodea είναι να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων σε επιλέξιμα ακίνητα – όπως είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε logistics –, έτσι ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της μέσω του περιορισμού της εξάρτησης από παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Σημειωτέον ότι τα πράσινα projects της Prodea μεταφράζονται σε επενδύσεις 600 εκατομμυρίων που τρέχουν, ενώ στόχος της είναι να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης πράσινων γραφείων στη χώρα. Η αξία των πράσινων projects που θα έχουν αδειοδοτηθεί έως το τέλος του 2022 φτάνει τα 505 εκατ. ευρώ.

    Η μεγάλη επένδυση στην Κύπρο και η βολιδοσκόπηση της αγοράς κατοικιών

    Στο ραντάρ της Prodea μπαίνει η ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων με “επιλεκτικές” κινήσεις, τις οποίες έχει προετοιμάσει ήδη με επενδύσεις στο Ελληνικό και στην Κρήτη. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει αποκτήσει οικόπεδο 2,6 στρεμμάτων στο Ελληνικό έναντι 4,4 εκατ. ευρώ, στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το τουριστικό και οικιστικό project της κοινοπραξίας με τις Dimand και EBRD στα Χανιά, με σκοπό οι κατοικίες του project να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

    Μία επένδυση που έχει περάσει στα ψιλά είναι η ανάπτυξη πύργου γραφείων, 17 ορόφων, με υπόγειο πάρκινγκ δύο επιπέδων, συνολικής μικτής επιφάνειας 26,4 χιλ. τ.μ. στην Κύπρο, που δρομολογεί η Prodea μέσω νεοσύστατης θυγατρικής. Το επενδυτικό της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής μέχρι τα τέλη του 2023 και την παράδοση στην Prodea μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024. Η Prodea βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για μεγάλο μέρος των γραφείων που θα εκμισθωθούν και μάλιστα είναι στο στάδιο των τελικών υπογραφών με τους χρήστες του office tower. Σύμφωνα με το σχέδιο της ΑΕΕΑΠ οι γραφειακοί χώροι συμφωνείται να εκμισθωθούν έναντι μηνιαίου μισθώματος 18,8 ευρώ – 25 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 70 εκατομμύρια.

    Η εστίαση και οι εξαγορές στον κλάδο των logistics

    Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιό της, η Prodea εστιάζει σε νέους κλάδους όπως είναι τα logistics, μία αγορά που η διοίκηση χαρακτηρίζει “στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της χώρας μας λαμβανομένης υπόψιν της κομβικής γεωγραφικής θέσης της”. Στρατηγική της ΑΕΕΑΠ είναι η απόκτηση εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες, όπως και στην περίπτωση των γραφείων, δεν είναι άμεσα διαθέσιμες και απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 μηνών. Προς το παρόν, η Prodea διαθέτει ένα κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο, ενώ πέρσι εξαγόρασε ακόμα δύο μισθωμένα κέντρα αποθήκευσης στην περιοχή έναντι 12,4 εκατ. και τις αποθήκες της Yalco στα Οινόφυτα έναντι 8,2 εκατομμυρίων.

    “Τα logistics σημειώνουν ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση, που έχει οδηγήσει στη συμπίεση των αποδόσεών τους και σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των μισθωμάτων”, σημειώνουν τα στελέχη της ΑΕΕΑΠ στις οικονομικές καταστάσεις του 2021.

    Μέχρι το τέλος του 2021 το portfolio της Prodea αποτελούταν από 373 εμπορικά ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 1,38 εκατ. στρεμμάτων και επενδυτικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Εντός του 2022 έχει ήδη ολοκληρώσει την απόκτηση έκτασης 10,4 στρεμμάτων στο Μαρούσι, ακινήτου που στέγαζε στο παρελθόν την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων με περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά LEED Gold. Πρόσφατα έκλεισε και το deal με τη Lamda Development για το Ilida Business Center, το συγκρότημα γραφείων 11.750 τ.μ, που περιήλθε στην κατοχή της Prodea έναντι 38 εκατομμυρίων.

    To 2021 o κύκλος εργασιών της Prodea αυξήθηκε οριακά στα 134 εκατ., χάρη στις νέες επενδύσεις και την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων, το EBITDA υπερδιπλασιάστηκε, ξεπερνώντας τα 216 εκατ., ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 175,1 εκατομμύρια ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand-Prodea: Διήμερο sneak-peak για το νέο Moxy Athens στις αρχές Απριλίου – Τι θα δουν οι επισκέπτες

    Trade Estates: Ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. και νέες επενδύσεις σε logistics



    ΣΧΟΛΙΑ