• Business

    Υπουργείο Υποδομών: Κρίνεται σήμερα το αίτημα των κατασκευαστών για πάγωμα των έργων

    Κώστας Αχ. Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

    Κώστας Αχ. Καραμανλής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


    Υπό τον κίνδυνο να παγώσουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα το Υπουργείο Υποδομών συγκαλεί  σήμερα σε σύσκεψη τις εργοληπτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων.

    Την ίδια στιγμή η ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ  Μιχάλης Δακτυλίδης, επικαλούμενος   την κατακόρυφη αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών και των πρώτων υλών,  προτείνει το πάγωμα των εν εξελίξει δημόσιων έργων και των διαγωνισμών μέσω νέας επιστολής. Ενδεικτικό είναι πως η τιμή του σιδήρου έχει αυξηθεί κατά 100%, ενώ η τιμή της ασφάλτου έχει αυξηθεί κατά 200%.

    Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr οι μικρές και μεσσαίες κατασκευαστικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα αξίας έως και 10 εκατ. ευρώ βρίσκονται εδώ και καιρό αντιμέτωπες με την αύξηση της τιμής των κατασκευαστικών υλικών με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ολοκληρώσουν έργα που έχουν αναλάβει ή να μην υπογράφουν νέες συμβάσεις που έχουν αναλάβει καθώς το κόστος υλοποίησης είναι απαγορευτικό.

    Οι τιμές των υλικών, και ως εκ τούτου και οι αρχικοί προϋπολογισμοί των δημόσιων έργων, έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ του διαστήματος της υποβολής της προσφοράς εκ μέρους του αναδόχου και της εκτέλεσης του έργου.

    Πού εμφανίζεται το πρόβλημα

    Η ΠΕΔΜΕΔΕ περιγράφει με μελανά χρώματα στην επιστολή της την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των εργοληπτών και των κατασκευαστών ζητώντας πάγωμα των έργων και προτείνοντας λύσεις.

    Σύμφωνα με την εργοληπτική οργάνωση το πρόβλημα που είχε ξεκινήσει από το 2020 με την πανδημική κρίση και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και συνεχίζεται έως σήμερα εντείνεται ακόμα περισσότερο με τη ρωσσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Τονίζεται, δε, πως καταγράφονται σημαντικές μεταβολές στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και η συνέχιση των έργων που εκτελούνται καθίσταται προβληματική και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατη. Επίσης, παρατηρείται αδυναμία κατάρτισης συμβάσεων για υποβληθείσες προσφορές καθώς και αποφυγή υποβολής ανταγωνιστικών προσφορών.

    Τι προτείνει η ΠΕΔΜΕΔΕ

    Σχετικά με τις λύσεις που πρέπει να δοθούν για να μην παγώσουν τα δημόσια έργα στη χώρα μας η ΠΕΔΜΕ προτείνει τα κάτωθι:

    1. Άμεση επαναφορά του θεσμού της αναθεώρησης σε πλήρη μορφή
    2. Έκδοση συντελεστών αναθεώρησης που ανταποκρίνονται στις πραγματικές αυξήσεις του κόστους κατασκευής των Δημοσίων Έργων καθώς και συμπληρωματική έκδοση συντελεστών που αφορούν σε εργασίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρόσφατα εκδοθείσα Υπουργική απόφαση.
    3. Η άσφαλτος να εμπεριέχεται στους προϋπολογισμούς μελετών Δημοσίων Έργων, ως ξεχωριστό κονδύλιο και η αξία της να υπολογίζεται απολογιστικά, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν σε αντίστοιχη περίοδο πετρελαϊκής κρίσης.
    4. Άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπιστώσεως Τιμών Δημοσίων Έργων.
    • Νομοθετική παρέμβαση για:
    1. Παράταση για συγκεκριμένο διάστημα όλων των Χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των συμβάσεων.
    2. Δυνατότητα αναστολής, εκ μέρους του Αναδόχου, εκτελούμενων εργασιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
    3. Δυνατότητα αναστολής υπογραφής νέων συμβάσεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
    4. Eξαιρετική δυνατότητα διάλυσης των υφιστάμενων συμβάσεων στην περίπτωση που οι προϋπολογισμοί των έργων αυξηθούν, λόγω της ενσωμάτωσης στα έργα των υλικών που έχουν ραγδαία ανατιμηθεί, άνω του ποσοστού του 18%.
    5. Να αναζητηθεί τρόπος αναπροσαρμογής του εργολαβικού ανταλλάγματος λόγω απρόοπτης μεταβολής συνθηκών

    Τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Υποδομών

    Το Υπουργείο Υποδομών έχοντας λάβει από την πρώτη στιγμή υπόψη την αύξηση των κατασκευαστικών υλικών και την επιβάρυνση που αυτή προκαλεί στην υλοποίηση και τη συμβασιοποίηση των δημοσίων έργων ανεξαρτήτως προϋπολογισμού προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο στη λήψη δύο μέτρων.

    Το πρώτο ήταν ο καθορισμός των συντελεστών αναθεώρησης των κατασκευαστικών υλικών με Υπουργική Απόφαση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ το δεύτερο ήταν η ίδρυση Εταιρείας Προδιαγραφών και Τιμολόγησης Τεχνικών Έργων και Μελετών (γνωστή και ως παρατηρητήριο τιμών).

    Το παρατηρητήριο βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό διαμόρφωση και στόχος είναι να γίνεται μία αυτόματη αυτόματη καταγραφή και εξομάλυνση της ανόδου των κατασκευαστικών υλικών. Στη διαμόρφωσή του θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας μέσω των εργοληπτικών οργανώσεων.

    Προς το παρόν, για να αντιμετωπιστεί η περαιτέρω κρίση που δημιουργεί η ρωσική εισβολή και οι κυρώσεις στη Ρωσία, υιοθετείται η λύση της αναθεώρησης μέσω Υπουργικών Αποφάσεων, αν και πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Υποδομών αναφέρουν πως η χρήση του μέτρου αυτού θα πρέπει να γίνεται με φειδώ.

    Ταυτόχρονα το Υπουργείο, προκειμένου να δώσει λύσεις έχει καλέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις εργοληπτικές οργανώσεις, οι οποίες εν πολλοίς μέσω επιστολών έχουν αποτυπώσει τον παλμό των εξελίξεων και έχουν προτείνει πρόσθετα μέτρα.

    Διαβάστε επίσης

    Υπουργείο Υποδομών: Νέος γύρος διαλόγου με τους κατασκευαστές για την άνοδο των κατασκευαστικών υλικών

    Κατασκευαστές: Σήμα κινδύνου για τα δημόσια έργα που «παγώνουν» λόγω ενεργειακού κόστους και πολέμου



    ΣΧΟΛΙΑ