• Business

    Προ των πυλών της Intralot ξένοι θεσμικοί

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)

    Σωκράτης Κόκκαλης (Intralot)


    Το έδαφος για την είσοδο ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot προετοιμάζουν οι κινήσεις για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εισηγμένης.

    Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι ένας από τους στόχους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης ομολόγου και δανείου, ενέργειες που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες για την απελευθέρωση ταμειακών ροών και την έξοδο της μετοχής της Intralot από το καθεστώς επιτήρησης. Οι συζητήσεις αφορούν επίσης placement για διάθεση ποσοστού προς επενδυτές.

    Θυμίζουμε ότι ποσοστό 32,9% έχει αποκτήσει ήδη το αμερικανικό fund Standard General, με ιδρυτικό εταίρο τον νοτιοκορεάτη Σου Κιμ, ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης κατέχει το 32,4% της εισηγμένης. Σημειωτέον ότι οι πληροφορίες θέλουν το ύψος της ΑΜΚ να διαμορφώνεται σε έως 120 εκατομμύρια ευρώ.

    Μετά την ΑΜΚ, η Intralot θα έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί αφενός σε στρατηγικούς εταίρους, αφετέρου στα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς θα έχει αντιστρέψει την εικόνα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων (στο τέλος του 2022 είχαν διαμορφωθεί σε -87,4 εκατ. ευρώ). Σκοπός της αναδιάρθρωσης κεφαλαίων είναι επίσης να αποπληρώσει το ακριβό ομόλογο λήξης 2024, που βαρύνεται με επιτόκιο 5,25%.

    «Οι ελληνικές τράπεζες όμως προσφέρουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες της Αμερικής», είπε ο Σωκράτης Κόκκαλης, αναφερόμενος στις συζητήσεις με εγχώριες τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, με το σχέδιο ολικής επαναφοράς της Intralot να τίθεται σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

    Mετά την αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης μόχλευσης (δανεισμός/EBITDA) της Intralot θα κατέλθει του 3%, κάτι που αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Intralot και βάζει τα θεμέλια για την έξοδο της μετοχής εισηγμένης από την επιτήρηση, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρυσόστομος Σφάτος.

    To 2022 o καθαρός δανεισμός είχε φτάσει τα 490 εκατ. ευρώ. Σήμερα η εισηγμένη ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου, με το EBITDA να έχει αυξηθεί κατά 14% και οι ταμειακές ροές να έχουν σημειώσει άνοδο κατά 20%.

    Πλώρη για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βάζει η Intralot Inc.

    Βασικός πυλώνας στρατηγικής της επιστροφής της Intralot στο βάθρο της είναι η έμφαση στην αμερικανική αγορά, καθώς η αμερικανική θυγατρική βάζει πλώρη για το ταμπλό της Νέας Υόρκης.

    Αν και το σχέδιο αυτό συζητείται καιρό, η Intralot Inc. θα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον Nasdaq όταν η κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί.

    «Η αμερικανική αγορά βρίσκεται βέβαια σε μια περίεργη κατάσταση, έχει επέλθει μια αβεβαιότητα ως προς ορισμένα βασικά μεγέθη, αλλά εγώ πιστεύω ότι η αμερικανική οικονομία είναι τόσο ισχυρή, ώστε αυτή η κατάσταση είναι πρόσκαιρη.

    Η Intralot Inc. είναι θυγατρική της Intralot κ αυτό είναι παράξενο», είπε ο Σ. Κόκκαλης.

    Αναφερόμενος στη στρατηγική της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής, Νίκος Νικολακόπουλος εξήγησε ότι η αμερικανική αγορά κυριαρχείται από στιγμιαία λαχεία και παιχνίδια με μεγάλα jackpot, ενώ χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα. Επίσης, η αγορά έχει περιθώρια ανάπτυξης σε όρους ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, κάτι που σκοπεύει να αξιοποιήσει η Intralot.

    Η εισηγμένη αξιοποιεί τις ευκαιρίες των ΗΠΑ μέσω παραδοσιακών συμβολαίων λοταρίας, των VLT, του αθλητικού μετασχηματισμού και των iLottery λύσεων.

    Πρόκειται για έναν κλάδο που στις ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 4,8% έως το 2028, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αγορά λοταρίας έτρεξε με 5,5%.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για στρατηγικές συνεργασίες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το προσεχές τρίμηνο, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 λανσάρεται πατέντα για γρήγορα παιχνίδια, κάτι που «θα ανεβάσει την Intralot σε ένα άλλο επίπεδο».

    Από την πλευρά του, ο Σ. Κόκκαλης είπε ότι η Intralot επικεντρώνεται στον τομέα της τεχνολογίας και βασικοί στόχοι είναι, εκτός από την ανάπτυξη της αμερικανικής θυγατρικής, η ανάπτυξη στην Αυστραλία και η είσοδος σε νέες αγορές, όπως η Βραζιλία, στην οποία  δραστηριοποιούταν ο όμιλος παλιότερα.

    Η διοίκηση της Intralot πραγματοποιεί επαφές για συνεργασίες με τρεις έως τέσσερις μεγάλες εταιρείες, παρόχους συστημάτων, προκειμένου να χτίσει συνέργειες για την υποβολή προσφορών σε διαγωνισμούς για τις λοταρίες Πολιτειών, όπως του Τέξας.

    Η Intralot έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο για τον αθλητικό μετασχηματισμό στις λοταρίες του Οχάιο και της British Columbia. Επίσης, έχει ανανεώσει τα συμβόλαια με την Ταϊβάν, τη Μοντάνα, το Ουαϊόμινγκ και τον ΟΠΑΠ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωκράτης Κόκκαλης: ΑΜΚ, ομόλογο και δανεισμός για την έξοδο της Intralot από την επιτήρηση

    Ιντραλότ (Κόκκαλης): Κλειδωμένη κατά τουλάχιστον 68% η νέα ΑΜΚ των 120 εκατ. ευρώ- Ποιοι θα βάλουν τα λεφτά



    ΣΧΟΛΙΑ