• Business

    Πραξικόπημα στις τράπεζες


    Έντονο παρασκήνιο και σκηνές «πραξικοπήματος» βιώνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με τον SSM να δείχνει τα δόντια του, επιβάλλοντας αλλαγές προσώπων σε θεσμικά όργανα και συμπλέοντας με επενδυτές για αλλαγές σε ιδιωτικές τράπεζες. Μέσα σε λίγες ημέρες ανατράπηκε η εικόνα του επόπτη που παρατηρεί, λέει τη γνώμη του και ζητά να γίνουν προσαρμογές και πλέον ο SSM υπό την σιδηρά κυρία Ντανιέλ Νουί έχει τον πρώτο λόγο στην αναδόμηση του συστήματος, με την κυβέρνηση να είναι απούσα. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανεξάρτητη κατά το νόμο αλλά πάντως ελεγχόμενη από τους Θεσμούς, ζήτησε αιφνιδιαστικά τις παραιτήσεις των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και συγκεκριμένα, του διευθύνοντος συμβούλου Αρη Ξενόφου και των μελών Γιώργου Κουτσού και Αναστάσιου Γάγαλη, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα τους κοινοποιούνταν αρνητική αξιολόγηση που θα οδηγούσε και πάλι στην έξοδο. Στο κάδρο βρίσκεται πάντως και ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Μιχελής για τον οποίο υπάρχει από πλευράς SSM η πρόθεση απομάκρυνσης.

    Ο SSM έχει εγκρίνει ένα χρόνο πριν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία «έτρεξαν», μεταξύ άλλων, με επιτυχία την ανακεφαλαιοποίηση και υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Τι άλλαξε; παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, μιλώντας στο mononews, εκτιμούν ότι ο SSM κρίνει ως κατάλληλο το μομέντουμ για να κάνει επίδειξη ισχύος.

    Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ
    Άρης Ξενόφος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ

    Oι ξένοι, με αιχμή του δόρατος τον SSM, παίρνουν τα κλειδιά, τονίζει τραπεζίτης, ο οποίος «βλέπει» και άλλα επεισόδια στο σίριαλ και μάλιστα άμεσα. Ηδη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε την αποχώρησή της, ασκώντας έντονη κριτική στο νόμο, χαρακτηρίζοντας μονοδιάστατο το μοντέλο διοίκησης που επιβάλλεται.

    Πρόκειται για μονοδιάστατο σχήμα διοίκησης, συγκεντρωτικό, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τις πιο σοβαρές προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα, είπε η κυρία Κατσέλη και τονίζοντας ότιστα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν πρέπει να μετέχουν μόνο τραπεζικοί αλλά και επιχειρηματίες, προκειμένου να υπάρχει απευθείας σύνδεση με την αγορά.

    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
    Danièle Nouy. Επικεφαλής του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

    Με αφορμή την αξιολόγηση των δ.σ. των τραπεζών, ο SSΜ δρομολογεί αλλαγές, ορισμένες εκ των οποίων δεν φαίνεται να έχουν κανένα νόημα, ζητώντας για παράδειγμα, μέσω της έκθεσης της Spencer Stuart, να μειωθεί από τέσσερα σε τρία ο αριθμός των εκτελεστικών μελών στο δ.σ. της Alpha Bank, μιας τράπεζας με υψηλό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης.

    H παρέμβαση John Paulson στα διοικητικά της Τράπεζας Πειραιώς τους τελευταίους επτά μήνες δεν είναι άσχετη με τον SSM όπου ο Αμερικανός επενδυτής έχει ισχυρό lobbying. Η τραπεζική αγορά βλέπει μια συνολική στρατηγική ελέγχου του εγχώριου συστήματος – των τραπεζών και των assets τους που είναι στην ουσία οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ακίνητα της χώρας.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Ο Paulson, έχοντας τη δική του ατζέντα, έχει συνταχθεί με την στρατηγική αυτή και όπως τονίζουν πηγές του SSM στη Φραγκφούρτη, από τη στιγμή που ο μεγαλοεπενδυτής γίνεται «λαγός» στο σχέδιο ανατροπής με τον πόλεμο κατά του Μιχάλη Σάλλα, ο SSM δεν έχει λόγο να μην τον αβαντάρει.

    Το σχέδιο των Θεσμών και του SSM βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση δεν είναι πουθενά, τονίζουν τραπεζικά στελέχη. Έχοντας εξαντλήσει κάθε κόκκινη γραμμή και κάθε εξαγγελία προ μνημονίου και αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει τους δανειστές να υλοποιούν ένα σχέδιο που οδηγεί στην άλωση του τραπεζικού συστήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/kivernisi-me-vlemma-strammeno-stin-idiotikopiisi-tou-olp-ke-plati-stous-sintaxiouchous/57635

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ivan-savvidis-fimes-gia-etisi-tileoptikis-adias/57634



    ΣΧΟΛΙΑ