• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πού θα πάει η κόντρα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών

    • Contributor
    Θανάσης Δαγούμας. Πρόεδρος ΡΑΕ

    Θανάσης Δαγούμας, Πρόεδρος ΡΑΕ


    Διαβάσατε πρώτοι και είστε ενημερωμένοι εγκαίρως και εγκύρως από το mononews.gr και τον wiseman για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την τελική εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas.

    Να σας αποκαλύψουμε τώρα πως ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης συνεπικουρούμενος από τον εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει εξ ανάγκης ένα είδος …«Πιερλουίτζι Κολίνα» (μια και έχουμε να κάνουμε με ιταλική εταιρία) μεταξύ της Italgas και της ΡΑΕ.

    Για όσους δεν θυμούνται ο διάσημος Πιερλουίτζι ήταν ο καλύτερος διαιτητής στον κόσμο την εποχή του.

    Αυτό ακριβώς κάνει και το δίδυμο του ΤΑΙΠΕΔ τώρα: το διαιτητή και τον επόπτη γραμμών!

    Συνομίλησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Italgas SpA, κ. Paolo Gallo και τον αντίστοιχο της Italgas NewCo SRL, κ. Pier Lorenzo Dell’orco, ενώ στη συνέχεια προσγειώνονται στην ελληνική πραγματικότητα της ΡΑΕ και του κ. Αθ. Δαγούμα.

    Ο λόγος: οι προϋποθέσεις της ΡΑΕ για την έγκριση ιδιωτικοποίησης των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου που βρίσκουν τους Ιταλούς στο… κατενάτσιο, δηλαδή σε σκληρή άμυνα και στην κόντρα.

    Μετά από αρκετό κόπο κατάφεραν να τους φέρουν και σε απευθείας επαφή αυτές τις ημέρες, πολύ πιθανόν και σήμερα ή αύριο.

    Η ΡΑΕ από την πλευρά της λέει πως απλώς κάνει τη δουλειά της, όπως ορίζει ο νόμος. Ζητά λοιπόν για να δώσει το πράσινο φως, επί μία 3ετία να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη μετοχική σύνθεσή των 3 ΕΔΑ και να μην αλλάξουν ούτε στο ελάχιστο οι εργασιακές σχέσεις.

    Η έγκριση της ΡΑΕ για ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ, είναι το τελευταίο προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην ItalGas.

    Ο κ. Dell’orco, όμως, επικαλείται το νόμο Ν.4001/11 και ομιλεί για συγχώνευση θυγατρικών σε μία, κάτι που προφανώς επιδέχεται και απολύσεις και είσοδο μετόχου μειοψηφίας δίπλα στην Italgas.

    Όπως έχει γραφεί κατ’ επανάληψη, υπάρχει ενδιαφέρον για το 20% από τον Όμιλο Κοπελούζου.

    Εάν όμως με βάση αυτό το νόμο, οι Ιταλοί προχωρήσουν σε «έννομες αντιρρήσεις», τότε η διαδικασία μπορεί να πάρει άλλο ένα εξάμηνο με απροσδιόριστες και μάλλον αρνητικές εξελίξεις.

    Αγωνία για τις υπογραφές πλην του ΤΑΙΠΕΔ έχουν και τα ΕΛΠΕ που είναι επίσης πωλητές, αφού ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ομίλου, κ. Γ. Αλεξόπουλος ήταν και είναι πλήρως ενήμερος των διεργασιών.

    Όπως έχει αναφέρει ήδη ο wiseman, η λύση ίσως είναι να δοθεί ένα άλλο αντάλλαγμα στους Ιταλούς, για παράδειγμα η χρονική παράταση αποπληρωμής των δόσεων και η εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού από τις …ανθούσες συστημικές Τράπεζες της χώρας μας.

    Άλλωστε και με το ΔΕΣΦΑ, μία άλλη ιταλική εταιρία, από ελληνικές τράπεζες είχε δανειστεί για να πληρώσει το τίμημα. Σιγά μην έφερνε φρέσκο χρήμα από την πατρίδα της…

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί πήγε στα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ ο Άδωνις, τι λένε τραπεζίτες και κατασκευαστές για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τα περίεργα του Πατούλη και τι συμβαίνει με την ITALGAS

    Βουλγαρία: Συμφωνία με Mytilineos και ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο

    Alpha Bank: Πρωταγωνιστεί στην αναχρηματοδότηση της Ολυμπίας Οδού



    ΣΧΟΛΙΑ