• Business

    Πώς θα μάθετε τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσετε φέτος


    Εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι θα μπορούν μέσω του υπολογιστή τους να ενημερωθούν για τις εισφορές που πρέπει να πληρώσουν φέτος, οι οποίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν ακόμα ένα μυστήριο.

    Όταν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εισέλθουν σε αυτό δίνοντας τους κωδικούς τους στο TAXIS, τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους, και να ενημερωθούν για το πότε και τι εισφορές θα πρέπει να πληρώσουν κάθε μήνα (και όχι κάθε δίμηνο, όπως ήταν μέχρι τώρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες).

    Παράλληλα, βέβαια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα αρχίσουν σύντομα να λαμβάνουν και ταχυδρομικώς τα… ραβασάκια του ΕΦΚΑ για τις εισφορές που θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και για τις επόμενες εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 31 Μαρτίου, μία διαδικασία που ενώ είχε αρχικά γνωστοποιηθεί πως θα ξεκινούσε χθες, τελικά φαίνεται πως αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, όταν τα
    “ραβασάκια” θα φτάνουν κατά χιλιάδες (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποστέλλονται πάνω από 50.000 τη μέρα) στα γραμματοκιβώτια των ασφαλισμένων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δεν πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές τους, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 8% επί της οφειλής.

    Όπως γράφαμε χθες στο mononews.gr, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το αν τα στοιχεία που έχουν αντληθεί από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον ΕΦΚΑ, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι εισφορές (που πλέον βασίζονται στα εισοδήματα που δήλωσαν πέρσι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα εισοδήματα του 2015), είναι ακριβή και αν υπάρχει τρόπος να διαχωριστούν τα εισοδήματα που προέρχονται από ασφαλιστέα δραστηριότητα, ώστε η εισφορά να υπολογιστεί βάσει αυτών και μόνο. Αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί καθώς τα ειδοποιητήρια θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

    Αν πάντως είστε από εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που παραμένουν στο… σκοτάδι ως προς το τι θα πληρώσουν φέτος, δείτε τον αναλυτικό οδηγό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτή είναι η Γερμανίδα τραπεζίτισσα που τρέμουν οι ελληνικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Αμερικανοί βλέπουν εκλογές στην Ελλάδα και ξέρουν ήδη τον νικητή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: IKEA: Τι σημαίνουν τα ονόματα των προϊόντων και πώς προκύπτουν;



    ΣΧΟΛΙΑ