• Business

    Πως ο Τάκης Αράπογλου,10 χρόνια μετά, “σώζει” την Εθνική. Τι λέει σήμερα σε φίλους του

    Τάκης Αράπογλου. Τέως επικεφαλής Εθνικής Τράπεζας


    Δέκα χρόνια, τέσσερις διοικήσεις και πως η εθνική προδοσία έγινε διαμάντι του στέμματος και κατέληξε σανίδα σωτηρίας.  Θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος ενός αφηγήματος για την Finansbank, την τουρκική τράπεζα που απέκτησε η Εθνική Τράπεζα το 2006 και πουλά το 2016 για  να καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί. Τάκης Αράπογλου, Απόστολος Ταμβακάκης, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: τέσσερις τραπεζίτες που ασχολήθηκαν με την Finansbank, η οποία έδωσε στην Εθνική μέγεθος υπολογίσιμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσβαση σε μια τεράστια αγορά και κέρδη, τα οποία ειδικά τα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης διέσωσαν το γόητρο του Ομίλου.

    Όταν το 2006 ο Τάκης Αράπογλου προχώρησε στην εξαγορά της Finansbank άκουσε τους συμβούλους του να κάνουν λόγο για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεν περίμενε όμως την αντίδραση από εθνικιστές και μη, που τον έφερε να «απολογείται» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί πέντε ολόκληρες ώρες, παρουσιάζοντας την επιχειρηματική λογική του σε ακροατήριο που ήθελε να κάνει ένα ακόμη πολιτικό σόου.

    Ηταν τέτοιος ο πόλεμος που ο τότε πρόεδρος της Εθνικής, με την απόσταση του χρόνου αλλά και του τόπου πλέον αφού κινείται μεταξύ Μέσης Ανατολής, Λονδίνου, Νέας Υόρκης και λιγότερο Αθήνας, εκμυστηρεύεται σε όσους τον ρωτούν για το θέμα ότι «αυτό που έχει μείνει είναι όχι πικρία αλλά απέχθεια για το είδος της πολεμικής που δέχθηκε τότε».

    Λίγοι είναι αυτοί που βρίσκονταν την εποχή εκείνη κοντά στη διοίκηση της Εθνικής και θυμούνται τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Πεχλιβανίδη να αναστενάζει χαμηλόφωνα κατά την γενική συνέλευση της τράπεζας που επρόκειτο να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου με την οποία θα πληρωνόταν το τίμημα της Finansbank όταν έμαθε ότι έλαβε χώρα ένα μικρής έκτασης θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους στο Αιγαίο. «Όχι και αυτό» ψέλλισε ο Γ.Πεχλιβανίδης έχοντας ενώπιον του στο Μέγαρο Μελά αρκετούς φωνασκούντες σκληροπυρηνικούς.

    Τι ήταν η Finansbank το 2006; Μια αναπτυσσόμενη τράπεζα με ενεργητικό 70 δις. ευρώ, πάνω από 1.000 καταστήματα και 10εκ. πελάτες, η οποία κόστισε για το 46% ποσό ύψους 2,3 δις. ευρω.

    Ο Τάκης Αράπογλου αγόρασε εν γνώσει του ακριβά από τον τετραπέρατο μεγιστάνα Husnu Ozyegin, τον τουρκοκρητικό από την πλευρά της γιαγιάς του, που καταλάβαινε ελληνικά χωρίς να το πολυλέει και που τραγουδούσε το  «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» όταν ερχόταν στο κέφι.

    Και αγόρασε ακριβά για να δώσει προστιθέμενη αξία στον Ομιλο της Εθνικής που απέκτησε μέγεθος που προσέλκυσε επενδυτές από τα αραβικά εμιράτα και την Απω Ανατολή, προσβλέποντας για την τράπεζα μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 20 δις.ευρώ.

    Το 2009 η επόμενη διοίκηση της Εθνικής με τον Απόστολο Ταμβακάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έβαλε ως στόχο την πώληση του 20% της  Finansbank προκειμένου να θωρακίσει την τράπεζα από τους κλυδωνισμούς που φαίνονταν στον ορίζοντα.

    Δεν ήταν γραφτό να γίνει αφού σε δυο τρείς περιπτώσεις που η διαδικασία ξεκινούσε έβρισκε προσκόμματα και πάγωνε. Αλλά και ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς στη συνέχεια, όταν υποχρεώθηκε στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης να θέσει πωλητήριο για το 27% της θυγατρικής, και πάλι δεν βρήκε το σωστό timing αφού είτε η ανάγκη του πωλητή είτε η κακή τουρκική αγορά με συνεχείς υποτιμήσεις της λίρας έριχναν  το τίμημα.

    Και ήρθε στα χέρια του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, εν μέσω κεφαλαιακού σοκ για τις ελληνικές τράπεζες  να προχωρήσει στην πώληση του 100% της Finansbank, η οποία μέχρι σήμερα και σε όλη τη διάρκεια της κρίσης κράτησε τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής σε θετικό έδαφος, σε μια περίοδο που οι δραστηριότητες στην Ελλάδα έφερναν ζημιές.

    Το σχέδιο της διοίκησης έχει ως βασικό άξονα την Finansbank μέσω της οποίας η Εθνική θα περιορίσει τη συμμετοχή του δημοσίου το 2016,  αποπληρώνοντας τα coco΄s.

    arapoglou takis

    Εσωσε δύο τράπεζες 

    Δεν είναι τυχαία η δήλωση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμου Θωμόπουλου – στυλοβάτη της διοίκησης Αράπογλου – ότι όταν καταλαγιάσει η «σκόνη» της τωρινής ανακεφαλαιοποίησης, θα μπορεί να πάρει τα εύσημα ότι συνέβαλε στη διάσωση δύο τραπεζών :της Πειραιώς και της Εθνικής, λόγω Finansbank. Kαι επειδή πολλά πρόσωπα στην ιστορία αυτή φαίνεται να επανέρχονται, εκ των διεκδικητών της Finansbank σήμερα είναι ο ιδρυτής της, ο επικεφαλής του Fiba Holding Ηusnu Ozyegin.



    ΣΧΟΛΙΑ