• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    Η Εθνική Τράπεζα πιστή στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προχωράει στην πώληση περιουσιακών στοιχείων στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της ρουμανικής θυγατρικής. Απώτερος στόχος είναι να ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, υπογράμμισε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    «Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca», ανέφερε. «Η πώληση θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα είναι θετική κεφαλαιακά και θα ωφελήσει τη ρευστότητα».

    Ο κ. Φραγκιαδάκης, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Credit Suisse βλέπει θετικά την κίνηση-πώλησης του ομίλου.

    Ο νέος ιδιοκτήτης της θυγατρικής στη Ρουμανία  -η οποία διαθέτει δίκτυο περίπου 110 καταστημάτων- θα αποπληρώσει δάνειο ύψους 550 εκατ. ευρώ που πήρε η Banca Romaneasca από την Εθνική. Έτσι, η ρευστότητα της ΕΤΕ θα αυξηθεί κατακόρυφα.

    Εκτός από την Romaneasca, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε πως η ΕΤΕ θα προβεί σε πώληση μικρότερων δραστηριοτήτων στη Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές.

    «Πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεων του σχεδίου» ανέφερε, τονίζοντας το γεγονός πως οι διαδικασίες πώλησης είναι εν εξελίξει.

    Η πώληση της Finansbank, της NBGI, της Αστήρ Παλάς, της UBB, των δραστηριοτήτων της ΕΤΕ στη Ν. Αφρική και της Εθνικής Ασφαλιστικής την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κοντά στο 18%.

    Το γεγονός αυτό δίνει στην Εθνική ένα καίριας σημασίας κεφαλαιακό «βοήθημα» ενόψει των επερχόμενων πανευρωπαϊκών stress tests από την ΕΚΤ του χρόνου, που κατά τον κ. Φραγκιαδάκη «οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα» για τον όμιλο.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης, η Eθνική Tράπεζα, μετά από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, θα στρέψει τα στόχαστρα στην εγχώρια αγορά της ούτως ώστε να βοηθήσει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας «από την κινούμενη άμμο της ύφεσης, προς την ανάπτυξη».

    «Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης. Έχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, αξιολογώντας πως η σταθεροποιητική στάση της οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα την πιστωτική ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, ως πρόκληση για την ΕΤΕ χαρακτηρίζεται η αντικατάσταση της απώλειας εσόδων από την αποεπένδυση με τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αν και η καταβολή χαμηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και η αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερες πηγές, έχουν αντισταθμίσει εν μέρει τα έσοδα από τη Finansbank.

    Ο όμιλος έχει σημειώσει σημαντική μείωση του δανεισμού από τον ELA στα 5,8 δισ. ευρώ, με την προσδοκία μιας ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης στο ακόλουθο έτος.

    «Βρισκόμαστε σε τροχιά που θα εξαλείψει τη χρηματοδότηση από τον ELA κάποια στιγμή το 2018», υπογράμμισε ο κ. Φραγκιαδάκης. «Είμαστε επίσης αισιόδοξοι πως θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των NPEs».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Οικονόμου: Εξασφάλισε ναύλωση και για το τέταρτο νεοαποκτηθέν newcastlemax της η DryShips

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεόδωρος Βενιάμης: Αρκετά πιθανό πλέον ένα ναυτιλιακό «Grexit»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Αγγελικούσης: Στην κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ