• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Το “χατ τρικ” του αφεντικού της Εθνικής

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας.


    Για «χατ τρικ» πηγαίνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αφού μετά την επωφελή για την Εθνική πώληση της Finansbank στην Τουρκία και της UBB στην Boυλγαρία, βγάζει στην αγορά την Εθνική Ασφαλιστική, ένα από τα μεγαλύτερα asset όλου του κλάδου. Αν και η διοίκηση της Εθνικής επιχείρησε να πείσει την DGComp να της επιτρέψει να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας αλλά καθώς δεν τα κατάφερε, θα επιδιώξει να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. 

    Η Εθνική Ασφαλιστική είναι από τα «ασημικά» όχι μόνο της Εθνικής Τράπεζας αλλά και όλου του τραπεζικού κλάδου και ήδη το ενδιαφέρον που καταγράφεται προέρχεται από μεγάλα ονόματα της ασφαλιστικής αγοράς, όπως η ολλανδική NN, η γερμανική Allianz αλλά και η Eurolife με τον μέτοχό της την καναδική Fairfax. Μάλιστα, λόγω του μεγέθους και της σημασίας που έχει για την αγορά η Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται ότι στην τελική ευθεία, θα εμφανιστούν και άλλοι διεκδικητές αφού, όποιος αποκτήσει την εταιρεία, θα βγει πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θα αξιοποιήσει στο μέγιστο την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία μπορεί να φέρει ως και 1 δισ. ευρώ στην τράπεζα. Σε αυτή τη φάση γίνεται οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία ώστε η διαδικασία πώλησης να «τρέξει» προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Οποιοδήποτε τίμημα πάνω από τα 600 με 650 εκ. ευρώ, επίπεδο που σίγουρα θα «πιάσει» η Εθνική Ασφαλιστική, θα ενισχύσει τα κεφάλαια του Ομίλου. Η τράπεζα θα πωλήσει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης εγχώριας ασφαλιστικής ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του νέου business plan καθώς και η νέα αναλογιστική μελέτη.

    Η πώληση της βουλγαρικής UBB, μιας από τις μεγαλύτερες θυγατρικές της Εθνικής, έγινε από τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη με σημαντικό όφελος για τον Όμιλο αφού, πέρα από το τίμημα των 610 εκ. ευρώ, θα λάβει άμεσα και μέρισμα ύψους 50 εκ. ευρώ ενώ θα ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

    Η βελτίωση σε κεφάλαια και ρευστότητα είναι σημαντική, επιτρέποντας στην τράπεζα να κατευθύνει τους πόρους της προς την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Και είναι αυτή η εξέλιξη που έχει ως βάση της στρατηγικής του ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: να ολοκληρώσει γοργά τις δεσμεύσεις από το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να επικεντρωθεί στη συνέχεια, στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το στοίχημα της εθελούσιας εξόδου της Εθνικής, το κέρδισε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αφού η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κινείται άνω των 1.000 ατόμων, παρά τις εκτιμήσεις ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν την επιτυχία των ανάλογων προγραμμάτων στον κλάδο.

    Με την πώληση της Finansbank, η Εθνική πέτυχε να αποπληρώσει τα coco΄s, περιορίζοντας την ακριβή συμμετοχή του δημοσίου ενώ όλες οι κινήσεις αποεπένδυσης από μη τραπεζικά assets και από θυγατρικές του εξωτερικού ενισχύουν τα κεφάλαια και συμβάλλουν στην βελτίωση της ήδη υψηλής ρευστότητας του Ομίλου. Μετά την UBB, ακολουθεί η θυγατρική στην Κύπρο όπου η Εθνική θα μείνει μόνο με κατάστημα, και το επόμενο διάστημα, η Ρουμανία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Σάλλας: Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για το νέο του εγχείρημα με την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλλας – Μαντζούνης: Έτσι θα προστατέψουμε τους αδύναμους δανειολήπτες. Όλες οι προτάσεις

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Προχωρούν άμεσα στην πώληση 10.000 ακινήτων από κατασχέσεις. Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ