• Business

    Πλωτός σταθμός Αλεξανδρούπολης: Έκλεισε ως 5ος μέτοχος η Romgaz-Ως την Παρασκευή οι υπογραφές

    Ελμίνα Κοπελούζου κύριος μέτοχος της Gastrade, Πίτερ Λιβανός, που φέρνει τα πλοία στην Αλεξανδρούπολη

    Ελμίνα Κοπελούζου κύριος μέτοχος της Gastrade, Πίτερ Λιβανός, που φέρνει τα πλοία στην Αλεξανδρούπολη


    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκκίνηση της επένδυσης της Gastrade στον τερματικό σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να μπει και ο τελευταίος μέτοχος στο σχήμα, η ρουμανική Romgaz, ενώ  σήμερα ολοκληρώνεται το market test που θα καθορίσει τη βιωσιμότητα του έργου.

    Η συμμετοχή  της Romgaz,  της κρατικής ρουμανικής εταιρείας φυσικού αερίου, ως πέμπτου μετόχου, οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες,   και αφορά τη συμμετοχή με ποσοστό 20%, στο κομβικής σημασίας ενεργειακό έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία GASTRADE. Το ενδιαφέρον για το τελευταίο μερίδιο της Gatsrade ήταν μεγάλο, από πολλούς επενδυτές, αλλά η τελική επιλογή έγινε με βάση τις στρατηγικές συνεργασίες και τις συνέργειες.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Adrian Volintiru δήλωσε, τις προηγούμενες ημέρες,  πως «είμαστε στα τελευταία εκατό μέτρα». Και εξήγησε: «Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα γίνει η συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία θα εγκριθούν οι όροι που θα υπογράψουμε με τον έλληνα εταίρο για την είσοδό μας στο έργο. Τα επίσημα έγγραφα θα υπογραφούν με την ελληνική εταιρεία-φορέα του έργου την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή».

    Ο υπεράκτιος τερματικός σταθμός παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση της ελληνικής και περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης,και ο  κ. Volintiru να τονίζει  στη στρατηγική σημασία του έργου, τόσο για την εταιρεία Romgaz όσο και για τη Ρουμανία. «Πρώτα απ’ όλα, η χώρα μας θα έχει μια ανοιχτή πόρτα, διότι ένα μερίδιο 20% σε αυτό το έργο είναι σημαντικό.

    Δεύτερον, η Ρουμανία συμμετέχει, μέσω της Romgaz αυτή τη φορά, στη διαφοροποίηση και το άνοιγμα νέων διαδρομών, προκειμένου να μην εξαρτάται μόνο από το ρωσικό αέριο. Για την εταιρεία μας είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε σε αυτό το έργο, διότι μέσω της Ελλάδας θα έχουμε πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, εξήρε και τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται. «Μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης θα είναι έτοιμες και όλες οι άλλες υποδομές, δηλαδή ο διάδρομος BRUA και η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, γεγονός που ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιριών», πρόσθεσε ο Adrian Volintiru.

    Ποιοι είναι οι μέτοχοι της GASTRADE

    Με την είσοδο της Romgaz, το μετοχικό σχήμα της Gastrade παίρνει την τελική του μορφή και θα απαρτίζεται από πέντε παίκτες: Ελμίνα Κοπελούζου (20%), GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), ΔΕΠΑ (20%), Bulgartransgaz (20%) και Romgaz (20%).

    Όπως υποστηρίζουν οι εμπνευστές του, το έργο της GASTRADE αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ίδρυση ενός hub φυσικού αερίου στην περιοχή αφού έρχεται να συμπληρώσει το παζλ του κάθετου διαδρόμου ως η υποδομή που θα γεμίσει με αέριο από πολλές και διαφορετικές πηγές τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας και το εθνικό σύστημα μεταφοράς, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη ροή ενέργειας για την ελληνική και περιφερειακή αγορά.

    Μεγάλο το ενδιαφέρον για το market test

    To market test που ξεκίνησε στις 10/1/2020 και  ολοκληρώνεται σήμερα,  αποτελεί  τη δεσμευτική φάση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και οι εταιρείες που ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες και τη δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό είχαν προθεσμία 45 ημερών για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

    Στο μη δεσμευτικό market test -που ολοκληρώθηκε στις 31/12/2018- 20 εταιρείες είχαν υποβάλει σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δέσμευση έως και 12,2 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος δυναμικότητας επαναεριοποίησης στον πλωτό τερματικό σταθμό και παράδοσης στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η πρώτη Εκδήλωση Ενδιαφέροντος υπερκάλυψε την τεχνική δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ./έτος  του Έργου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται και το ενδιαφέρον των εταιρειών που εκφράζεται, θεωρείται βέβαιο ότι θα καλυφθεί η απαιτούμενη ποσότητα για να είναι το έργο βιώσιμο, και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπερκάλυψη των ποσοτήτων που απαιτείται να δεσμευτούν κατά 1,5 φορά.

    Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 530 εκ. καν. κυβικών ποδιών ανά ημέρα (“mmscfd”), που αντιστοιχεί σε 600.000 καν. κυβικών μέτρων ανά ημέρα (5,5 δισ. κ. μ. ετησίως) και μέγιστη τεχνική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 800 mmscfd, που αντιστοιχούν σε 950.000 καν. κ. μ. ανά ημέρα (8,3 δισ. κ. μ. / έτος).

    Το χρονοδιάγραμμα

    Η επένδυση για την ολοκλήρωση του έργου   ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ και η οριστική επενδυτική απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι, ενώ η χρηματοδότηση ήδη υπάρχει και μέχρι τότε θα έχουν προσδιοριστεί και οι υπεργολάβοι. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει την επομένη της λήψης της επενδυτικής απόφασης και να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το έργο θα μπορεί να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ