• Business

    Έντονο παρασκήνιο: Η Βουλγαρία στο project της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου

    Δημήτρης Κοπελουζος

    Δημήτρης Κοπελούζος


    Με ποσοστό έως και 25% μπορεί να συμμετάσχει η Βουλγαρία στο project κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρεια Ελλάδα, από την εταιρεία Gastrade, συμφερόντων του Δημήτρη Κοπελούζου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας.

    Το κόστος αυτού του τερματικού αναμένεται να αγγίξει τα 380 εκατ. ευρώ ενώ θα συνδέεται με έναν αγωγό αερίου, ο οποίος θα κατασκευαστεί από κοινού από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα βοηθήσει στο να μειώσει σημαντικά η τελευταία την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Παράλληλα, θα ενισχύσει την παροχή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία ανήκει στη βουλγαρική κυβέρνηση, έχει στήσει μια taskforse σε συνεργασία με την ελληνική Gastrade – η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του φυσικού αερίου και σχεδιάζει να κατασκευάσει τον εν λόγω τερματικό σταθμό LNG μέσω κοινοπραξίας με τη βουλγαρική εταιρεία.

    Η συγκεκριμένη taskforse θα πρέπει να παρουσιάσει σχετική πρόταση μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, δήλωσε πως η Σόφια θα πρέπει, κατόπιν της υποβολής της πρότασης, να επεξεργαστεί τις διαθέσιμες επιλογές.

    Η Gastrade, η οποία ανήκει στον ελληνικό όμιλο ενέργειας Copelouzos Group, σχεδιάζει να τοποθετήσει τη τερματική μονάδα LNG στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

    “Η προθεσμία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και η taskforse θα πρέπει να καταθέσει την πρότασή της, η οποία θα δώσει φως στις πιθανότητες που θα έχει η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο project. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε ως επενδυτές και μέτοχοι με ένα ποσοστό έως και 25%”, δήλωσε σχετικά η Petkova, σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον Έλληνα ομόλογό της, Πάνο Σκουρλέτη.

    Η πλωτή τερματική μονάδα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ετήσια χωρητικότητα έως και 6,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στοχεύει στην παροχή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω ενός αγωγού που θα διασχίζει την Ελλάδα – τον λεγόμενο IGB (Ελληνοβουλγαρικός), της εταιρείας ICGB (Interconnector Greece Bulgaria), που θα έχει μήκος 182 χιλιόμετρα και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης και με τον αγωγό TAP, ενώ θα έχει προϋπολογισμό ύψους 220 εκατ. ευρώ.

    Αμφότερες Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν υπογράψει την τελική συμφωνία για τον αγωγό IGB από το 2015 και η προθεσμία κατάθεσης των προσφορών αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του Οκτωβρίου.

    Η Gastrade δε θα κατέχει απαραίτητα το πλειοψηφικό ποσοστό στο συγκεκριμένο project, ωστόσο, επιθυμεί να συμμετέχουν σε αυτό οι μεγαλύτεροι παίκτες της αγοράς σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Σιφναίος, ο διευθυντής ανάπτυξης της Gastrade.

    Σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο, η Cheniere Energy, μια αμερικανική εταιρεία εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει μετοχικά στο project. Η τελική απόφαση για την κατασκευή του τερματικού στην Αλεξανδρούπολη πρόκειται να παρθεί μέχρι τα μέσα του 2017, ενώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2019.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε το mononews.gr τον Μάιο, η Gastrade δεν θα είναι μόνη της στην κατασκευή του πλωτού τερματικού, αλλά θα έχει για συνέταιρο το Ελληνικό Δημόσιο – και πιο συγκεκριμένα τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) – ενώ, η συμφωνία μεταξύ τους θεωρείται απλώς θέμα χρόνου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ν. Σακελλαρίου: Οι δικαστικοί λειτουργοί δε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινική διώξη για Αν. Βγενόπουλο και Αγγ.Φράγκου – Τι απαντά ο επιχειρηματίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/ti-simveni-tin-angeliki-fragkou-ke-echi-sinechos-provlimata/79991

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ