• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι αναλυτές «ανεβάζουν» την τιμή-στόχο λίγο πριν το placement του ΤΧΣ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία διάθεσης των μετοχών που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Στην αγορά, φαίνεται ότι προεξοφλείται η πώληση του συνόλου των μετοχών που έχει στην κατοχή του το ΤΣΧ (27%), με σύμφωνη πάντα την κυβέρνηση.

    Η προεργασία που έχει λάβει χώρα από τους συμβούλους δείχνει ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών θα είναι ισχυρό και μεγάλο ρόλο έχει παίξει σε αυτό το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που ανακοίνωσε η τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση, το discount με το οποίο θα διατεθούν αλλά και το ποσοστό που θα διατεθεί θα καθορίσουν βραχυπρόθεσμα την πορεία της μετοχής.

    Οι αναλυτές, ωστόσο, βλέπουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα. Σχεδόν όλα τα νέα reports των αναλυτών αυξάνουν τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της τράπεζας, με αποτέλεσμα να αυξάνουν και την τιμή στόχο για τη μετοχή.

    Πλέον, οι τιμές στόχοι για την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν ή το λιγότερο προσεγγίζουν τα 5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στα 5 ευρώ ανά μετοχή, η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει κεφαλαιοποίηση 6,25 δισ. ευρώ ή περίπου 25% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Η τελευταία προσθήκη στις ανοδικές εκτιμήσεις ήταν η J.P. Morgan, με τους Mehmet Sevim και Samuel Goodacre να προχωρούν σε αύξηση της τιμής στόχου στα 5,35 ευρώ από 5 ευρώ πριν με τη διατήρηση της σύστασης υπεραπόδοσης (overweight).

    Για το 2025-2026, η JPM αύξησε τα βασικά έσοδα κατά 3% και 1% λόγω του υψηλότερου καθαρού εσόδου από τόκους (NII) και προμηθειών, που αντισταθμίζονται εν μέρει από το 6% και 5% υψηλότερο κόστος.

    Συνολικά, τα καθαρά κέρδη για την περίοδο 2024-2026 είναι 0,97 δισ. ευρώ, 0,92 δισ. ευρώ και 0,92 δισ. ευρώ και είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της τράπεζας για περίπου 0,9 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά χαμηλότερα από τις προβλέψεις για περίπου ένα δισ. για τα έτη 2025-2026, με την διαφορά να προέρχεται κυρίως από την εκτίμηση για χαμηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ.

    Οι μετοχές της Πειραιώς διαπραγματεύονται με δείκτη αποτίμησης P/E στις 5,7 φορές το 2025 και 0,6 φορές τον δείκτη P/TBV, με ανοδικό περιθώριο πάνω από 35% από την τιμή της Παρασκευής.

    Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Jefferies επίσης αύξησε πρώτη – πρώτη την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου 2024-2026 στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ πριν και διατηρεί την αξιολόγηση αγοράς (buy).

    Οι αλλαγές στα κέρδη οφείλονται στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) και στις χαμηλότερες απομειώσεις, ενώ έκανε και οριακές αυξήσεις στις προβλέψεις για τα έξοδα.

    Ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εκτιμήσεών της για τα καθαρά κέρδη και της μετακύλισης των εκτιμήσεων για το 2026 αυξάνει την τιμή στόχο.

    H επενδυτική τράπεζα Axia, επίσης με σύσταση αγοράς (buy), αύξησε την τιμή στόχο στα 5,00 ευρώ από 3,7 ευρώ πριν, αφού άλλαξε τις εκτιμήσεις της για την περίοδο του 2024-2026, προκειμένου να καταγράψει τις νέες τάσεις.

    Η τράπεζα δημοσίευσε ένα φιλόδοξο, αλλά κατά την άποψή της, εφικτό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο εστιάζει κυρίως στη βιώσιμη κερδοφορία.

    Η Tράπεζα Πειραιώς κατατάσσεται ως η δεύτερη καλύτερη τραπεζική μετοχή της ΕΕ από την αρχή του έτους (+22%) και διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 0,60 φορές τον δείκτη P/TE για το 2025.

    Η Alpha Finance προχώρησε σε ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 4,90 ευρώ από 3,92 ευρώ προηγουμένως, συνεκτιμώντας τις θετικές προοπτικές που αναπτύσσονται χάρη στη δυναμική τάση των εσόδων (που ωφελείται από το ευνοϊκό μίγμα καταθέσεων και τη ρευστότητα του ομίλου) και στη διαρκή προσπάθεια του ομίλου να ενισχύσει τα έσοδα που λαμβάνει από προμήθειες.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η συνεχιζόμενη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, απόρροια του συνεχιζόμενου εξορθολογισμού, όσο και η μείωση των προβλέψεων, μετά τη σημαντική βελτίωση που σημειώνουν οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    H Εurobank Equities, η οποία θεωρεί κορυφαία επιλογή της την τράπεζα με σύσταση Buy και τιμή στόχο στα 4,66 ευρώ, εκτιμά ότι η διοίκηση της τράπεζας παρείχε ισχυρή καθοδήγηση για τα επόμενα 3 έτη, προβλέποντας καθαρά κέρδη 0,9 δισ. ευρώ το 2024 και ένα δισ. ευρώ την περίοδο 2025-2026, πάνω από τις εκτιμήσεις της για περίπου 0,8-0,9 δισ. ευρώ, ενώ το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει επίσης διανομή μερίσματος 25% το 2024 και 50% το 2025-2026.

    Και η Euroxx Χρηματιστηριακή θεωρεί κορυφαία επιλογή τη μετοχή της Πειραιώς και αναμένει ότι η έκπτωση με τις άλλες τράπεζες θα κλείσει τους επόμενους 12 μήνες και επαναλαμβάνει το στόχο των 5,3 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση Overweight.

    Οι στόχοι μέχρι το 2026 (περίπου 1 δισ. ευρώ κατώτατο όριο) είναι εφικτοί και χτισμένοι σε ένα λογικό σύνολο παραδοχών.

    Οι μετοχές επί του παρόντος διαπραγματεύονται με δείκτη P/E 5,2 φορές για το 2024, ένα discount της τάξης του 20% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρείες.

    Τέλος, η Optima Bank, η οποία έχει σύσταση αγοράς (buy) και τιμή στόχο τα 5 ευρώ, εκτιμά ότι οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου, σε γενικές γραμμές, είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις της, ενώ υφίσταται ανοδικός κίνδυνος για την καθοδήγηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

    Η διοίκηση στοχεύει τα καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ το 2024, σύμφωνα με την εκτίμησή της για 912 εκατ. ευρώ και να επιταχυνθούν σε ένα δισ. ευρώ το 2025, ελαφρώς πάνω από την εκτίμησή της για 924 εκατ. ευρώ και ένα δισ. ευρώ το 2026.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Finance: Ταχεία πρόοδος και προοπτική ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

    J.P. Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο σχέδιο και αύξηση της τιμής στόχου στα €5,35

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι νέες τιμές στόχοι από 12 οίκους μετά το νέο επιχειρησιακό σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ