• Business

    Ποιος είναι το αφεντικό της Jefferies που έχει 5,5 δισ. και λέει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι ταύροι

    richard handler jefferies

    Richard B. Handler, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος Jefferies


    Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η ανάλυση του διεθνούς επενδυτικού οίκου Jefferies – ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. δολαρίων – στην οποία η σύσταση για το ελληνικό χρηματιστήριο περιγράφεται εν ολίγοις ως “συγκρατημένα bullish”, κάτι που προκάλεσε τεράστια αλλά ταυτόχρονα ευχάριστη έκπληξη στον επενδυτικό κόσμο. Και αυτή η σύσταση έρχεται από έναν οίκο που διαχειρίζεται ένας άνθρωπος, ο οποίος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της Wall Street εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο άνθρωπος αυτός ονομάζεται Richard B. Handler και είναι αυτός ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Jefferies (ως πρόεδρος) από το 2002, δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 14 ολόκληρα χρόνια. Συγκεκριμένα, είναι ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου από το 2001 ενώ από το 2002 κατέχει και τη θέση του προέδρου. Ο Handler είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία διευθύνοντος συμβούλου στο σύμπαν της Wall Street, ενώ, παράλληλα με τη διοίκηση της Jefferies, διατελεί και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Leucadia National Corporation, μετά τη συγχώνευσή τους σε μια εταιρεία.

    Ο Richard Handler μεγάλωσε στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Rochester από όπου αποφοίτησε το 1983 ενώ μετά συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Stanford, από όπου το 1987 πήρε το MBA του (μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων). Η πρώτη του δουλειά ως επενδυτής ήταν στην επενδυτική τράπεζα First Boston.

    Η ιστορία του στον οίκο Jefferies ξεκινάει το 1990, όταν ξεκίνησε να εργάζεται ως επενδυτής ομολόγων και πωλητής. Όμως, οι αξιώσεις δεν άργησαν να έρθουν, καθώς 11 χρόνια μετά, το 2001, διορίζεται διευθύνων σύμβουλος του οίκου και την αμέσως επόμενη χρονιά και πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανάμεσα στο 1990 και το 2012, οι μετοχές της Jefferies ακολουθούσαν ανοδική πορεία σε ετήσια βάση και ενισχύθηκαν συνολικά κατά 22%. Τότε, έρχεται και μια σημαντική εξέλιξη. Στις 12 Νοεμβρίου του 2012, η Jefferies ανακοινώνει τη συγχώνευσή της με τον επενδυτικό κολοσσό, Leucadia National Corporation – ο μεγαλύτερος μέτοχος σήμερα της Jefferies – και από το Μάρτιο του 2013, ο Handler είναι διευθύνων σύμβουλος και των δύο εταιρειών.

    Τον Αύγουστο του 2012, ο Handler έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσωση της εταιρείας Knight Capital Group, μιας εταιρείας παροχής οικονομικών υπηρεσιών, η οποία βρισκόταν αντιμέτωπη με απώλειες της τάξεως των 440 εκατ. δολαρίων εξαιτίας ενός “τεχνολογικού λάθους”. Έτσι, ο Handler μαζί με τον Brian Friedman, τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Jefferies, κατέστρωσαν και έφεραν εις πέρας το σχέδιο διάσωσης της Knight, που οδήγησε την Jefferies να αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο με μια επένδυση ύψους 125 εκατ. δολαρίων.

    Ο Handler όμως, εκτός από μεγάλες επιτυχίες, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και μεγάλες φουρτούνες κατά τη διάρκεια της πορείας του στον οίκο. Το Νοέμβριο του 2011, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Egan-Jones, δημοσίευσε μια αρνητική αναφορά για την Jefferies, η οποία οδήγησε τη μετοχή της τελευταίας να καταγράψει απώλειες της τάξεως του 20%. Στην αναφορά αυτή που κατακεραύνωνε τον επενδυτικό οίκο, η Egan-Jones ισχυριζόταν ότι η Jefferies είχε δεσμεύσει το 77% του μετοχικού της κεφαλαίου στα ίδια μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα που οδήγησαν στην κατάρρευση της MF Global, μιας εταιρείας που διαπραγματευόταν εμπορεύματα, παραλείποντας να αναφέρει ότι αυτά είχαν μετατραπεί σε hedge fund, γεγονός που αντιστάθμισε και με το παραπάνω την έκθεσή της στην τελευταία και τη γλίτωσε από τα χειρότερα.

    Ο Handler κατέχει σήμερα το 5,88% της Jefferies, ενώ, επιπλέον των αρμοδιοτήτων του στον όμιλο, διατηρεί και μια θέση στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Stanford ενώ στο Πανεπιστήμιο Rochester – από όπου πήρε το bachelor – έχει δωρίσει 25 εκατ. δολάρια στην υποτροφία “Jane and Alan Handler Scholarship Fund”, η οποία έχει πάρει τα ονόματα των γονιών του και απευθύνεται σε χαρισματικούς φοιτητές που προέρχονται από μη προνομιούχο περιβάλλον αλλά έχουν μεγάλες ηγετικές ικανότητες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sok-apo-jefferies-theori-tin-ellada-agora-sigkratimena-bullish-san-tin-elvetia-ke-tis-ipa/73444



    ΣΧΟΛΙΑ