Business

Ποιοι επιχειρηματίες και κληρονόμοι χρωστάνε στη ΔΕΗ – Oλα τα ονόματα

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


Κάποια από γνωστότερα ονόματα της ελληνικής κοινωνίας, που την εποχή που μεσουρανούσαν απολάμβαναν τη φήμη και το θαυμασμό, είναι σήμερα στη λίστα των  στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΗ και χρωστούν μέρος από τα 840 εκατομμύρια των οικιακών οφειλετών,  από τα 2,7 δις. ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη προς την επιχείρηση.

Κάποιοι από αυτούς έχουν αποβιώσει και τα χρέη βαραίνουν τους κληρονόμους, άλλοι έχουν χρεοκοπήσει και τα ακίνητά τους βρίσκονται σε πλειστηριασμό….

Και άλλοι απλά ηλεκτροδοτούνται από κάποια άλλη εταιρεία αφού το σημερινό θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει σε όποιον έχει οφειλές στη ΔΕΗ να μπορεί να συνδεθεί και να ηλεκτροδοτείται από τον ανταγωνισμό ή να  καταλήγει στην καθολική υπηρεσία. Η ΔΕΗ, σημειώνεται, έχει κινήσει ένδικα μέσα εναντίον τους.

Στην καθολική υπηρεσία μετακινούνται καταναλωτές που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, αλλά καθώς κανείς άλλος προμηθευτής δεν τους αναλαμβάνει, καταλήγουν υποχρεωτικά και πάλι στη ΔΕΗ που υποχρεούται να τους ηλεκτροδοτεί, με προσαυξημένο τιμολόγιο, (που επίσης μένει απλήρωτο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το mononews.gr,  στη λίστα των κακοπληρωτών περιλαμβάνονται, χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές, έμπορος όπλων με ακίνητο σε πλειστηριασμό, επιχειρηματίες- ιδιοκτήτες κάποτε εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων, άνθρωποι του ποδοσφαίρου και πρώην σύζυγος μεγάλου πολιτικού.

  1. Το πιο εντυπωσιακό όνομα στη λίστα είναι ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δ. του οποίου η ζωή θα μπορούσε να γίνει ταινία. Σήμερα με οφειλές 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ για ακίνητο  επιφάνειας άνω των 1.100 τ.μ στη Βασιλέως Γεωργίου,  ηλεκτροδοτείται από την ΔΕΗ με το καθεστώς του καθολικού παρόχου.  Το υπερπολυτελές ανάκτορο, γνωστό ως το ακριβότερο σπίτι στην Αθήνα, που εκτείνεται σε έξι ορόφους και τη είσοδό του έχουν περάσει πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες και μεγάλα στελέχη επιχειρήσεων από το  Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα  έχει βγει σε πλειστηριασμό δύο φορές για χρέη στις τράπεζες.
  2. Στη λίστα είναι και ο Αργύρης Σ.,  έλληνας επιχειρηματίας, που απέκτησε σημαντική περιουσία στην Αφρική και κυρίως στην Κένυα, από εξόρυξη και εμπόριο πολύτιμων λίθων και διετέλεσε Πρόεδρος μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας  στο παρελθόν. Οι οφειλές στη ΔΕΗ για το πύργο του, έκτασης 613 τ.μ. φέρεται να ανέρχονται  σε 23.000 ευρώ.
  3. Ακολουθεί η οικία στη Σαρωνίδα έκτασης  1.228 τ.μ του γνωστού εφοπλιστή Μάκη Α., που σήμερα δε ζει (πέθανε στο εξωτερικό) και οι επιχειρήσεις του έχουν χρεοκοπήσει. Ήταν γνωστός για το χιούμορ του και το μεγάλο πούρο που κάπνιζε. Την δεκαετία του 1980 ήταν φίλος με όλο το πολιτικό σύστημα. Το ποσό που φερεται να οφείλει στη ΔΕΗ βαραίνει τους κληρονόμους του.
  4. Στη λίστα ξεχωρίζει μια γυναικεία παρουσία η Δήμητρα Λ. Π, συγγραφέας, και σύζυγος ενός εκ των σημαντικότερων πολιτικών της μεταπολίτευσης, η οποία φέρεται να οφείλει για το σπίτι της στα Βόρεια Προάστεια 7.333 ευρώ.
  5. Ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους των τραπεζών, στο παρελθόν, ήταν ο Ανδρέας Β. Οι κληρονόμοι του μεγάρου των 1.000 τμ στα Βόρεια Προάστεια σήμερα  έχουν μια από τις μεγαλύτερες οφειλές στη ΔΕΗ ύψους 45.000 ευρώ. Κάποιοι πιθανολογούν οτι οι κληρονόμοι του, λόγω μεγάλων οφειλών στο Δημόσιο  (απο πρόστιμα και προσαυξήσεις) ίσως να μην έχουν αποδεχτεί τα οσα τους κληροδότησε και ειδικά το συγκεκριμένο ακίνητο. Πιθανολογείται οτι το ακίνητο είναι δεσμευμένο. Η σύζυγος του τραπεζίτη, λέγεται οτι, δεν μένει πλέον στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα παιδιά του.
  6. Στη λίστα επίσης είναι ο  Σπύρος Π. ιδιοκτήτης γνωστής επιχείρησης αυτοκινήτων με μεγάλα χρέη στο παρελθόν, ο Αλέξης Λ. επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης, ο Αντώνης Γ.  ιδιοκτήτης μεγάλης εμπορικής αλυσίδας  με ακίνητο στον Πειραιά που πρόσφατα “βγηκε”σε πλειστηριασμό.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα στο παρελθόν για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταναλωτές που ενώ έχουν χρέη έχουν πλέον συνδέσεις σε ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας και καταναλωτές ή έχουν ρεύμα από το καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, οι οποίοι υπολογίζονται από την ΔΕΗ σε 200.000.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία στους αναλυτές τον προηγούμενο μήνα, περισσότερα από 3.000 ευρώ χρωστούν 143.182 καταναλωτές ανεβάζοντας τα χρέη στο 1 δισ. ευρώ.

Τους τελικούς πελάτες της ΔΕΗ από την πρώτη στιγμή έχει βάλλει στο στόχαστρο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κάνοντας λόγο για εντολή αποκοπών σε 30.000 ρολόγια.

«Ξέρουμε ότι τα μισά περίπου από αυτά που μπορεί να εισπράξει η ΔEH τα χρωστούν 60.000 συμπολίτες μας, που φτωχούς δεν τους λες», τόνισε πρόσφατα.ΣΧΟΛΙΑ