Πολιτική

«Αποφεύχθηκε η κατάρρευση της ΔΕΗ όμως η κατάσταση δεν είναι παραδεισένια»

  • NewsRoom
Τι αλλάζει στα προγράμματα κατάρτισης

Κωστής Χατζηδάκης


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του αναφέρει ότι λόγω των κυβερνητικών μέτρων που «έδωσαν προοπτική», «ο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της ΔΕΗ αποφεύχθηκε» όμως «βεβαίως η κατάσταση της επιχείρησης δεν έγινε παραδεισένια».

Στη συνέντευξή του μιλά για σειρά διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν στην σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων με χρονικό όριο το 2028, την κατάργηση των ΝΟΜΕ, την απελευθέρωση της ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ», την προώθηση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, και την ενθάρρυνση της ΔΕΗ για άνοιγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο ίδιος σημειώνει ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες «για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», ενώ τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν περί τα μέσα Νοεμβρίου.

«Η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή καθώς δεν υπάρχει κανείς ενδιαφερόμενος» τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την πολιτική του κ. Τσίπρα καθώς ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς μόλις τον περασμένο Ιούνιο να διερευνήσει το ΤΑΙΠΕΔ όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ».

Σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τον εαυτό του» και κάνει λόγο για «υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε τις συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, τις ίδιες συμβάσεις για τις οποίες πανηγύριζε μόλις τον περασμένο Ιούνιο».

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό με σχέδιο και υπευθυνότητα, με την Ελλάδα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να προχωρά στην «αλλαγή του πλαισίου για το άσυλο ώστε να παίρνονται ταχύτερες αποφάσεις και με στόχο την επαναπροώθηση όσων δεν το δικαιούνται».ΣΧΟΛΙΑ