• Business

    Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν τα πλοία τους για scrap. Όλα τα ονόματα (video)

    Βασίλης Μαυρολέων, εφοπλιστής Niovis Shipping ναυτιλία

    Βασίλης Μαυρολέων, εφοπλιστής Niovis Shipping


    Άλλη μια ελληνική ναυτιλιακή μετά τη New Shipping του Αδαμάντιου Πολέμη, η Niovis Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Βασίλη Μαυρολέων, επεξεργάζεται το ενδεχόμενο πώλησης για scrap του παλαιότερου σε ηλικία φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου τύπου panamax που διαθέτει στο στόλο της.

    Η εταιρεία του κ. Μαυρολέων, η οποία δραστηριοποιείται στις μεταφορές ξηρού φορτίου από το 1972, σκοπεύει να πουλήσει για scrap το φορτηγό πλοίο Zed (χωρητικότητας 73.000-dwt και κατασκευής 1996 στα ναυπηγεία Saumsung), το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στη Νότια Κορέα. Ο επόμενος προορισμός του αναμένεται να είναι η διάλυση, μια κίνηση που θα αποφέρει στη Niovis περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια.

    Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2016 το Zed είχε περάσει από ειδική επιθεώρηση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την εταιρεία να το πουλήσει τελικώς σε κάποιον πλοιοκτήτη αντί να επιλέξει τη λύση του scrapping. Το εν λόγω φορτηγό πλοίο το είχε αγοράσει η Niovis ως “Kronos” από την επίσης ελληνική ναυτιλιακή Andriaki Shipping, συμφερόντων του Νικόλαου Γουλανδρή, καταβάλλοντας τον Ιανουάριο του 2013 το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων.

    niovis ellivita
    Το φορτηγό πλοίο “Ellivita” της Niovis Shipping

    Με το που ολοκληρωθεί η πώληση του Zed (είτε για scrap είτε σε κάποια άλλη εταιρεία), η ναυτιλιακή του κ. Μαυρολέων θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται έναν στόλο που θα αποτελείται από 9 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, όλα κατασκευασμένα σε ιαπωνικά ναυπηγεία, ενώ τον τίτλο του παλαιότερου πλέον θα κατέχει το χωρητικότητας 75.000-dwt Ellivita, το οποίο κατασκευάστηκε το 1999.

    Η Niovis εδώ και πολύ καιρό επεξεργάζεται πιθανά σχέδια επέκτασης του στόλου της. Το 2012, η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι είχε προχωρήσει στην παραγγελία ενός νεότευκτου φορτηγού πλοίου με χωρητικότητα 66.000-dwt στα ιαπωνικά ναυπηγεία Mitsui Engineering & Shipbuilding – με τα οποία ο κ. Μαυρολέων έχει συνεργασία που μετράει τουλάχιστον 30 χρόνια – συμφωνία που περιελάμβανε και την option για ακόμα ένα ίδιας χωρητικότητας, με την τιμή για το καθένα να ορίζεται στα 29 εκατ. δολάρια.

    Ωστόσο, η παραγγελία εκείνη τροποποιήθηκε στην πορεία και τα δύο πλοία της αρχικής συμφωνίας έγιναν τελικώς τρία. Επρόκειτο για τα φορτηγά πλοία Draftslayer (κατασκευής 2014), Draftswader (κατασκευής 2015) και Draftdodger (κατασκευής 2016), ενώ το έτος 2015 η Niovis παρέλαβε ακόμη δύο φορτηγά πλοία από τα ναυπηγεία Mitsui, αμφότερα χωρητικότητας 60.000-dwt.

    Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον κ. Μαυρολέων στα Ποσειδώνια του 2012, στο TradeWinds Shipowners Forum:

    Το scrapping λύση για πολλές ελληνικές εταιρείες

    Αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές έχουν επιλέξει να πουλήσουν παλαιότερης γενιάς πλοία τους για scrap ενώ αυτή η λύση εμφανίζεται ως ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς τονάζ που πλήττει την αγορά του ξηρού φορτίου.

    Σύμφωνα με την Clarksons Platou Securities, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2016 καταγράφηκε ρεκόρ διαλύσεων, σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα εκτοπίσματος, ενώ ο Γιώργος Λαζαρίδης της Allied είχε δηλώσει τότε ότι “Δυστυχώς, και παρότι οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της αγοράς έχουν υπάρξει σημαντικές, υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο κενό να καλυφθεί”.

    Η ναυτιλιακή Marine Managers, που έχει έδρα τον Πειραιά, είχε πουλήσει για scrap τον Μάρτιο του 2016 το χωρητικότητας 75.000-dwt πλοίο Trident Navigator (κατασκευής 2000), ενώ η εταιρεία του Βίκτωρα ΡέστηEnterprises Shipping & Trading, είχε πουλήσει το Μάιο το φορτηγό πλοίο τύπου capesize, Iron Baron (κατασκευής 1999 και χωρητικότητας 169.000 dwt), που ήταν το τελευταίο της πλοίο που είχε κατασκευαστεί πριν από το 2000.

    Επιπλέον, η ναυτιλιακή Anangel Maritime, του εφοπλιστή Γιάννη Αγγελικούση, την ίδια περίοδο είχε πουλήσει για scrap πλοίο του στόλου της, που είχε κατασκευαστεί το 1999 και είχε χωρητικότητα 171.000-dwt.

    Όπως έγραψε το mononews.gr στις 24 Οκτωβρίου και η ναυτιλιακή New Shipping, συμφερόντων του εφοπλιστή Α. Πολέμη συγκαταλέγεται στις ελληνικές εταιρείες που επιλέγουν τη διάλυση ως λύση, καθώς θα πουλήσει το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου New Katerina (χωρητικότητας 170.000-dwt και κατασκευής 1997) για scrap στο Πακιστάν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μ. Σταφυλοπάτης: Σχέδια επέκτασης για τη Byzantine Maritime

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδ. Πολέμης: Πούλησε πλοίο για scrap

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999

     



    ΣΧΟΛΙΑ