• Business

    Πηγές Χάρη Καρώνη στο Mononews: «Στις μπίζνες ή πας στα δικαστήρια ή εξαγοράζει ο ένας τον άλλο» – Στα 3 δισ. ευρώ η αξία της Viva Wallet

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χάρης Καρώνης, ιδρυτής Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης, ιδρυτής Viva Wallet


    «Αν η JP Morgan έχει άσχημη σχέση με την Viva Wallet θα φανεί  στα δικαστήρια και όχι νωρίτερα. Αν δεν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία, από την επένδυσή της, θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πας στα δικαστήρια, αλλά ο ένας εξαγοράζει τον άλλο. Από τη στιγμή που δεν έχεις δει έναν από τους δύο να αγοράζει τον άλλο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα…».

    Αυτό υπογραμμίζουν στο mononews.gr πηγές προσκείμενες στον ιδρυτή της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη, απαντώντας στο ερώτημα αν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με την JP Morgan.

    Μάλιστα σχολιάζουν τα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο The Information, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για «επίθεση» στο πρόσωπο του επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Jamie Dimon, ενώ αναφέρονται και στην αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας.

    Στα 3 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Viva σήμερα

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές: Η JP Morgan επένδυσε σχεδόν 1 δισ. ευρώ στην Viva, όταν η αποτίμηση της εταιρείας ήταν 2,1 δισ. και γράφουν στο The Information, ότι δεν πιστεύουν ότι αυτή είναι η αποτίμηση της  Viva.

    Δίκιο έχουν διότι σήμερα η αποτίμηση της εταιρείας ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα (The Information, New York Post) για ένταση στις σχέσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της Viva, δηλαδή του ιδρυτή της Χάρη Καρώνη που ελέγχει το 51,5% και της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan που κατέχει το 48,5%.

    Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο μετόχων φαίνεται ότι ξεκίνησε για τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, καθώς οι 2 από τους  3 εκπροσώπους της JP Morgan στο ΔΣ της Viva, παραιτήθηκαν πρόσφατα.

    Συγκεκριμένα, η Jessica Marlborough και ο James Crotty -που είχαν επιλεγεί από την JP Morgan, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στο πενταμελές ΔΣ της Viva Wallet στις 24 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

    Και ότι η διοίκηση της Viva αγνόησε τα αιτήματα της αμερικανικής τράπεζας για τον διορισμό δύο αντικαταστατών και αντ’ αυτού διόρισε στις κενές θέσεις (ως μη εκτελεστικά μέλη) τον CFO  του ομίλου Δημήτρη Κοντούλη και τον επενδυτή Δημήτρη  Αφεντούλη.

    «Παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους, έπρεπε να αντικατασταθούν, όταν η JP Morgan μας υποδείξει νέα πρόσωπα, θα τοποθετηθούν άμεσα» αναφέρουν πηγές της Viva, ενώ και η αμερικανική τράπεζα έχει δηλώσει πως «συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Viva για την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου».

    Σύμφωνα πάντα με πηγές προσκείμενες στον Χάρη Καρώνη: Η Viva δικαιώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις καταγγελίες της που αφορούσαν αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών (επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 41,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες), ενώ κέρδισε και ανάλογη υπόθεση στην Πορτογαλία.

    Οι αρχές αφού έλεγξαν τις καταγγελίες γνωμοδότησαν υπέρ της Viva πως έχει δεχθεί αθέμιτο ανταγωνισμό από το τραπεζικό σύστημα.

    Και ακόμα επισημαίνουν πως η Viva που δραστηριοποιείται σε 24 χώρες έχουν ελεγχθεί για θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης από αντίστοιχες τις κεντρικές τράπεζες χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό, ούτε της έχει επιβληθεί πρόστιμο, αντίθετα έχει λάβει συγχαρητήριο letter από την Bundesbank.

    Υπενθυμίζεται πως το deal της Viva Wallet με την JPMorgan «έκλεισε» στις αρχές του 2022 και ο αμερικανικός κολοσσός απόκτησε το 48,5% της Viva από μειοψηφούντες μετόχους έναντι τιμήματος 825 εκατ. ευρώ και ήταν από τις μεγαλύτερες στρατηγικές συμφωνίες των τελευταίων ετών.

    Η JP Morgan απέκτησε το μετοχικό πακέτο από το Family Office της οικογένειας Μαριάννας Λάτση, που είχε το 13,5%, τo fund Deca του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου που κατείχε το 10,5% και από το venture capital Hedosophia, που είχε ποσοστό πάνω από 24,5%.

    Με όλους να καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες από την εκχώρηση των θέσεων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    JPMorgan – Viva Wallet: Για ένα δάνειο 100 εκατ. ο ψυχρός πόλεμος και τα δημοσιεύματα – φωτιά;

    Viva Wallet: Οι καταγγελίες για σχέσεις με την εταιρεία του Σειρηνάκη και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση

    JPMorgan – Viva Wallet: Ο « ψυχρός πόλεμος» με Χάρη Καρώνη, οι κατηγορίες και οι καταγγελίες



    ΣΧΟΛΙΑ