• Pharma & Health

    Ι. Μπασκόζος: Δικαίως διαμαρτύρεται η φαρμακοβιομηχανία για το clawback

    Ι.Μπασκόζος


    Δικαιολογημένες παραδέχθηκε ότι θεωρεί τις διαμαρτυρίες της φαρμακοβιομηχανίας για το clawback, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ), κ. Ιωάννης Μπασκόζος, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Πανελλήνιου Συνδρίου Ασθενών – Patients in Power Conference.

    Ειδικότερα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών – Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, κ. Ζωής Γραμματόγλου, για τις ελλείψεις φαρμάκων, ανέφερε: « Δεν μπήκε ποτέ στη λογική μας, να κοπούν φάρμακα για λόγους οικονομίας. Και γι’ αυτό ακριβώς, επειδή ο κλειστός προϋπολογισμός και η συμφωνία για το clawback λέει ότι από ένα όριο και πάνω τα χρήματα επιστρέφονται, η φαρμακοβιομηχανία διαμαρτύρεται. Κατά τη γνώμη μου, σε έναν βαθμό δικαίως, διότι δεν μπορεί το σύστημα να κάνει ανεξέλεγκτα δαπάνες Υγείας και μετά να καλείται να πληρώσει κάποιος που δεν φταίει γι’ αυτές τις δαπάνες».

    Προηγουμένως, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο, ο ΓΓΔΥ ανέφερε ότι από καιρό εις καιρό, παρουσιάζονται κερδοσκοπικού χαρακτήρα ελλείψεις, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΦ ασχολείται επισταμένως με το συγκεκριμένο θέμα καθώς και με την εξάλειψη του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών.

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της έλευσης των νέων, ακριβών και με μεγάλη αποτελεσματικότητα φαρμάκων, η οποία αφενός δίνει ελπίδα στους ασθενείς, αφετέρου, όμως, απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς και τις δαπάνες, παγκοσμίως, ανέφερε: «Με τη σύσταση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, παρά τις καθυστερήσεις, και με τη δημιουργία ξεχωριστών κονδυλίων και κωδικών σε ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες με ανελαστική ζήτηση, σκοπεύουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Αναζητούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε με “χειρουργική” ακρίβεια παρεμβάσεις εξορθολογισμού της δαπάνης».



    ΣΧΟΛΙΑ