• Pharma & Health

    Θ. Τρύφων: Την πιο δύσκολη χρονιά διανύει ο φαρμακευτικός κλάδος

    Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων


    Παρά το γεγονός ότι φαρμακευτικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει πολλά στο σύστημα υγείας και η προσφορά του έχει αναγνωριστεί, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες, με το τρέχον έτος να αναφέρεται ως το πλέον δύσκολο, καθώς οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια ζητήματα ως προς το ποσοστό επιστροφής των δαπανών.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου  THE FUTURE OF HEALTHCARE IN GREECE: «Health on a wire:  Balancing priorities», το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα διαρθρωτικά μέτρα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, για καθορισμό προτεραιοτήτων και άμεση δράση.

    «Σε μια εποχή κρίσης και δυσπραγίας είναι εντελώς παράλογο να μην υπάρχει έλεγχος της προκλητής ζήτησης και της συνταγογράφησης η οποία, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε, αγγίζει τα 75 εκατ. συνταγές το χρόνο,», σημείωσε ο κ. Τρύφων, επισημαίνοντας ότι ναι μεν δεν μπορεί να γίνει φαρμακευτική πολιτική αν δεν υπάρχει πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στις θεραπείες και προφανώς θα πρέπει να συγκρατηθεί το κόστος, αλλά το κόστος για να εισαχθούν οι ανασφάλιστοι στο σύστημα, καλείται να το καλύψει μονομερώς η φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback.

    «Όλοι ξέρουμε ότι οι δαπάνες υγείας από μια κορύφωση έχουν κατακρημνιστεί και πρέπει να δούμε τις οριζόντιες μειώσεις των τιμών  – οι οποίες αποτελούν στρεβλό σύστημα – καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη οι όγκοι και μάλιστα τιμωρούνται και τα παλιά φάρμακα», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα φάρμακα «χαμηλής τιμής» δήλωσε ότι δεν είναι ακριβά, τονίζοντας ότι η τιμολόγηση είναι ατελέσφορο εργαλείο, από μόνο του, αν δεν συνδυαστεί με τεχνικές ελέγχου της συνταγογράφησης.

    Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, σε 409 δραστικές ουσίες το 25% έχει τιμή χαμηλότερη από το μέσο όρο των τιμών στις χώρες της ΕΕ, ενώ κάποια πωλούνται κάτω από 6 ευρώ δηλαδή μετά από rebate & clawback κάτω από 3 ευρώ.

    «Οι μειώσεις τιμών των γενοσήμων έχουν φτάσει το 67% ενώ έχουν πολύ μικρό όγκο. Το αφήγημα ότι τα γενόσημα στην Ελλάδα είναι ακριβά αποτελεί παραπληροφόρηση. Παρότι μειώθηκαν οι τιμές έχουμε εξοντωτικά rebate & clawback. Πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα για συγκράτηση του κόστους», υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη ρεαλιστική τιμολόγηση με στόχο την συγκράτηση των παλαιών οικονομικών φαρμάκων στο σύστημα και έμφαση στον έλεγχο του όγκου. Επιπλέον, μίλησε για  εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και αναχαίτιση της αναίτιας υποκατάστασης των παλαιών οικονομικών από νεότερα ακριβά φάρμακα, ενώ έκανε λόγο για εξορθολογισμό της αποζημίωσης, ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών και αξιολόγηση με στόχο την αναγνώριση της πραγματικής καινοτομίας.

    Τέλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα βιώσιμο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών και μια ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων φαρμάκων με εκπτώσεις ανάλογα με τον όγκο.

    «Η αναπτυξιακή πολιτική θα πρέπει να διευκολύνει την πρόσβαση των παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών σε χρηματοοικονομικά εργαλεία. Έχει αυξηθεί η συνταγογραφία μέσω κρίσης με αποτέλεσμα να παρθούν οριζόντια μέτρα που έπληξαν τις φαρμακευτικές εταιρείες», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

    Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει στο ΑΕΠ 2,8 δις και πέρα από την παραγωγή έχει και τα δικά της προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D). Τα επόμενα βήματα που προτείνει η ΠΕΦ είναι συγκράτηση του κόστους διαρθρωτικών μέτρων, έμφαση στον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης, αναχαίτιση της αναίτιας υποκατάστασης των παλαιών οικονομικών από νεότερα  ακριβότερα φάρμακα, εξορθολογισμός αποζημίωσης ιδιαίτερα των νέων ακριβών θαραπειών, βιώσιμο σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών, ολοκληρωμένη πολιτική γενοσήμων φαρμάκων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Νέα θεραπευτική επιλογή από την Pfizer

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: MSD: Διάκριση του pembrolizumab ως Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  EUROMEDICA: Καμία συζήτηση και καμία συμφωνία σχετικά με την εξαγορά του δικτύου διαγνωστικών



    ΣΧΟΛΙΑ