• ΥΓΕΙΑ

    Διαγνωστικές εξετάσεις: Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει όσους πληρώσουν από την τσέπη τους


    Ανοιχτά για το κοινό είναι από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, όπως αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Εντούτοις, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με άλλη μορφή, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε νέα «Οδύσσεια» για τους ασφαλισμένους.

    Σύμφωνα με την εισήγηση της ολομέλειας των ιδιωτικών φορέων, οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται στις ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες, θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη την ασφαλιστική τιμή των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται (δηλαδή το 85%, χωρίς να καταβάλουν τη συμμετοχή τους) και στη συνέχεια με την απόδειξη που έχουν λάβει να εισπράττουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ.

    Η διαδικασία αυτή, όμως, “σκοντάφτει” σε νομικά προσκόμματα, δεδομένου ότι η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15%. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στην κρατική τηλεόραση, πρόκειται για μία διαδικασία «απολύτως παράνομη», που σημαίνει de facto καταγγελία των συμβάσεων.

    Ο κος Ξανθός, κατέστησε σαφές ότι όσο υπάρχουν ενεργείς συμβάσεις δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώσει καμία παροχή την οποία θα πληρώσει ο ασθενής από την τσέπη του, πέραν των κατηγοριών παροχών όπου δεν  υπάρχουν συμβάσεις, όπως για παράδειγμα τα οπτικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνει υπογραφές μέσω των ιατρικών συλλόγων Αθηνών (ΙΣΑ) και άλλων περιοχών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαγνωστικές μονάδες και εργαστηριακοί γιατροί σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

    Στο μεταξύ, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν στις εξετάσεις τους είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, όπου αναμένεται να υπάρξει συνωστισμός τις επόμενες ημέρες.

    Όπως τόνισε ο κος, Ξανθός, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις Υγειονομικές περιφέρειες και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εργαστηριακές εξετάσεις εκτός ραντεβού.

    Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις

    Οι ιδιωτικοί φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας αντιδρούν στις υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back) που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ. Όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει  τα ποσά αυτά αγγίζουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται σε χρεωκοπία.

    Τις κινητοποιήσεις πυροδότησε το claw back  του Β΄εξαμήνου 2018 -ύψους 55 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητούν να καλυφθεί με προσαύξηση στον προϋπολογισμό για το έτος.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων με βάση την οποία εκτός από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση για το 2019 ενισχύεται με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος.

    Εντούτοις, δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες για το έτος 2018 καθώς –  εκτός του ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα- απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, σε μια περίοδο που η Βουλή έχει κλείσει, λόγω των επερχόμενων εκλογών.

    Για το έτος 2018 προτάθηκε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού του claw back που, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, επιβαρύνει πολύ λιγότερο πάνω από το 70% των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων.

    Τέλος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα προωθηθεί σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ ένα υπόλοιπο οφειλής από την εποχή πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ.

    Οι προτάσεις δεν ικανοποίησαν τους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι “ψυχορραγούν” εξαιτίας των υπέρογκων επιβαρύνσεων και προχώρησαν στις κινητοποιήσεις, τις οποίες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    «Ο ιατρικός κόσμος είναι συσπειρωμένος και δυνατός και θα δώσει μάχη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που έχει καταρρεύσει από τους πειραματισμούς της πολιτείας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, το κράτος οφείλει να πληρώσει για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ο ιατρικός κόσμος έβαλε πλάτη τα χρόνια της κρίσης και στήριξε το σύστημα υγείας που κατέρρεε ωστόσο τώρα απειλείται πλέον η επιβίωσή του. Παλεύουμε τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό που οδηγείται στην ανεργία και στη μετανάστευση», δήλωσε σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης

    Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σύσκεψη της Τετάρτης αποφασίστηκε νέα συνάντηση του συντονιστικού οργάνου την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

    Εξαίρεση αποτελεί η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, η οποία αποφάσισε να αναστείλει κάθε κινητοποιήση έως την ανάληψη της νέας ηγεσίας του υπουργού Υγείας, οπότε και θα επανέλθει ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ