• Business

    Διαγνωστικά κέντρα: «Συντελείται έγκλημα εις βάρος του κλάδου»


    Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια και οι Κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί), ζητώντας άμεση συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο.

    Οι ιδιωτικές μονάδες κάνουν λόγο για επερχόμενη χρεοκοπία και οικονομική καταστροφή, τονίζοντας ότι τα τελευταία 7 χρόνια συντελείται ένα συνεχές έγκλημα εις βάρος τους.

    «Φλέγον» ζήτημα αποτελούν οι αυτόματες επιστροφές (claw back), οι οποίες από το 2013 που θεσμοθετήθηκαν μέχρι και σήμερα, μαζί με τις τμηματικές εκπτώσεις (rebate), έχουν δημιουργήσει μία ζοφερή κατάσταση που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου.

    Όπως αναφέρουν, το rebate, το οποίο στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνει το 50% και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων φτάνει το 45%, καθώς και το claw back, το οποίο «κουρεύει» οριζόντια ό,τι ποσό ξεπερνά τον ανεπαρκή, για τις πραγματικές ανάγκες των 10.000.000 ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κλειστό προϋπολογισμό, αποτελούν δύο μέτρα τα οποία καταδικάζουν όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής  και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες, μεγάλες) στην αναπόδραστη χρεοκοπία.

    “Κανείς καλοπροαίρετος πολίτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι μία φιλελεύθερη Κυβέρνηση, αφήνει να εξελίσσεται και μάλιστα να κλιμακώνεται αυτό το ανοσιούργημα που ονομάζεται αυτόματη περικοπή υπέρβασης δαπανών που όλοι πλέον το γνωρίζουν με τον ξενικό όρο claw back, λέξη η οποία μεταφραζόμενη στην γλώσσα μας σημαίνει ‘αρπάζω πίσω’, αφού κυριολεκτικά αρπάζει πίσω από τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής αλλά και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, την αποζημίωση ενός μεγάλου μέρους των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι μονάδες αυτές στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθιστώντας όλες αυτές τις ιδιωτικές μονάδες υπερχρεωμένες και οδηγώντας τες με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή στην επιστολή της.

    Τέλος, επισημαίνει ότι ενώ έχει ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση τον Ιούλιο ο νόμος για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στις οποίες θα υπαχθούν όλα τα ποσά του claw back των ετών 2013-2018, δόσεις οι οποίες θα δώσουν ανάσα ρευστότητας σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής Ιατρικής, καθυστερεί η έκδοση της αντίστοιχης Κ.Υ.Α., η οποία  και θα ενεργοποιήσει την σχετική διαδικασία

    Πέντε καταστροφικά περιοριστικά μέτρα

    Απευθυνόμενο προς τον Πρωθυπουργό, το Συντονιστικό Όργανο, αναφέρεται στο σύνολο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στον κλάδο.

    «Από το 1991, σταμάτησε η αναπροσαρμογή των τιμών των διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, παρά την αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο περιοριστικό μέτρο που επιβάλλεται, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την έμμεση μείωση των τιμών αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούμε.

    Το δεύτερο περιοριστικό μέτρο που μας έχει επιβληθεί τα έτη 2013 και 2015 αφορά την άμεση μείωση της τιμής αποζημίωσης σ’ ένα μεγάλο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων, που σε κάποιες απ’  αυτές έφτασε και το 63% και που μεσοσταθμικά κυμάνθηκε στο 40% περίπου», σημειώνει.

    Παράλληλα, αναφέρεται στην προσθήκη 86 νέων διαγνωστικών εξετάσεων το 2017, χωρίς αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συρρικνώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο την αποζημίωση των ιατρικών διαγνωστικών μονάδων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, αφού έτσι αυξάνεται το clawback.

    Επιπλέον, το  2018 με την κατάργηση εντελώς της συμμετοχής του 15% σε μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και την μείωση της συμμετοχής στο 5% στην κατηγορία των ασφαλισμένων που λαμβάνουν ΕΚΑΣ –κάτι που αναγνωρίζει ως δίκαιο μέτρο-,  περιόρισαν ακόμη περισσότερο τις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών, αφού όπως επισημαίνουν «με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ το κράτος δεν επιβαρύνεται, αλλά αυξάνεται το clawback,  με αποτέλεσμα την κοινωνική αυτή πολιτική ουσιαστικά να την κάνουν οι ιδιωτικές μονάδες ΠΦΥ».

    Το ίδιο έτος ξεκίνησε η εισαγωγή στον κωδικό των διαγνωστικών εξετάσεων, νέων πανάκριβων εξετάσεων μοριακής βιολογίας αξίας 2.500 και 3.000 ευρώ η κάθε μία, χωρίς επίσης καμία αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

     «Μετά την ανωτέρω περιγραφή της πραγματικά ζοφερής κατάστασης μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα, Εργαστήρια και οι Κλινικο-εργαστηριακοί γιατροί τα τελευταία 7 χρόνια, σας ζητούμε να μας ορίσετε συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, για να βρούμε τη λύση εκείνη η οποία θα επιτρέψει την επιβίωση και ως εκ τούτου την συνέχιση της συνεργασίας των ιδιωτικών μονάδων εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές, πρωτίστως όμως θα ωφελεί τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι λαμβάνουν τις ιατρικές διαγνωστικές υπηρεσίες που χρειάζονται από τις ιδιωτικές αυτές μονάδες, άμεσα, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία, σε αξιοπρεπείς κτηριακές υποδομές και με γρήγορη απόδοση αξιόπιστων αποτελεσμάτων», τονίζει το Συντονιστικό Όργανο.

    Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες εργαστηριακής και κλινικο-εργαστηριακής ιατρικής, στον παρόντα χρόνο, εξυπηρετούν σε εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, πάνω από το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απασχολούν πάνω από 15.000 εργαζόμενους, πέραν των ιδιοκτητών ιατρών που εργάζονται στις μονάδες τους.

    Την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, για τις οποίες προσέρχονται οι ασθενείς, εντούτοις  για την διενέργειά τους είναι απαραίτητη η χρήση αναλώσιμων υλικών τα οποία αγοράζουν με δικά τους έξοδα, ανεξάρτητα αν πολλές από αυτές αμείβονται κάτω από το κόστος.

    Μελέτη για την πραγματική κοστολόγηση των εξετάσεων έχει εκπονηθεί από επιστημονικούς συνεργάτες τους και έχει παραδοθεί στο υπουργείο υγείας.

    Την Τρίτη, 15/10, στις 15:00, έχει προγραμματιστεί της ολομέλειας (30 φορείς) στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, προκειμένου να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

     



    ΣΧΟΛΙΑ