• Business

    Pet City: Ισχνή ανάπτυξη παρά την επέκταση του δικτύου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners

    Νίκος Σταθόπουλος, BC Partners


    Ισχνή ανάπτυξη παρά τα 12 νέα καταστήματα που άνοιξε εμφάνισε πέρυσι η αλυσίδα Pet City.

    Οι πωλήσεις του ομίλου που δραστηριοποιείται στην αγορά των προϊόντων κατοικιδίων,  τον έλεγχο του οποίου έχει το fund BC Partners υπό τον Νίκο Σταθόπουλο,  αυξήθηκαν το 2022 κατά 4,39% και διαμορφώθηκαν στα 53,677 εκατ. ευρώ από 51,422 εκατ. ευρώ το 2021.

    Αύξηση τζίρου λόγω νέων καταστημάτων και αύξησης τιμών

    Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται από τη διοίκηση της εταιρείας, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε χθες, τόσο στην αύξηση των καταστημάτων όσο και των τιμών πωλήσεων.

    Το μεικτό περιθώριο κέρδους κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, σε 49,23% για το 2022 σε σύγκριση με το 50,55% για το 2021. Τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης ανήλθαν σε € 21.280 χιλ. το 2022 έναντι 17,644 εκατ. ευρώ  το 2022, σημειώνοντας μια αύξηση 20,61% ενώ ως ποσοστό επί των πωλήσεων ανήλθαν στο 39,65% έναντι 34.31% του 2021,  που κυρίως οφείλεται στο άνοιγμα των νέων καταστημάτων και στην εταιρική αναδιοργάνωση.

    Τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2022 ανήλθαν σε 1.585 εκατ. ευρώ  έναντι  1,247 εκατ. ευρώ το 2021 αύξηση που προήλθε κυρίως από τους τόκους του ομολογιακού δανείου που βάρυναν τα έξοδα για τους δύο τελευταίους μήνες της χρήσεως.

    «Ψαλίδι» στην κερδοφορία από την αύξηση δαπανών

    Το EBITDA του Ομίλου για το 2022 ανήλθε σε  8,749 εκατ. ευρώ  έναντι 11,705 εκατ. ευρώ του 2021, σημειώνοντας μια μείωση 25% περίπου που προέκυψε από την αύξηση των δαπανών.

    Σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε και στα καθαρά κέρδη όπου διαμορφώθηκαν στα 1,746 εκατ. ευρώ από  5,677 εκατ. ευρώ.

    Στρατηγική προτεραιότητα η ανάπτυξη του δικτύου

    Στο τέλος της χρήσης ο όμιλος αριθμούσε 88 καταστήματα ενώ σήμερα το δίκτυό του αριθμεί 92 καταστήματα -βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοια και Κόρινθο- καθώς φέτος έως τον Οκτώβριο είχε προσθέσει άλλα τέσσερα νέα καταστήματα.

    Το 2022 αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων σε 728 άτομα έναντι 677 του 2022 κυρίως λόγω της προσθήκης 12 νέων καταστημάτων.

    Η επέκταση  του δικτύου και των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου σε μεγάλα αστικά κέντρα εκτός Αττικής αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου. Εκτός από τη διεύρυνση του δικτύου, η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα από τις νέες συνεργασίες με ισχυρά Brands, καθώς και με την ανάπτυξη private labels, τα οποία εκτιμάται ότι θα φέρουν νέο πελατολόγιο.

    Εστίαση στο ψηφιακό κανάλι πωλήσεων

    Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου με πρόεδρο τον Νίκο Σταθόπουλο και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Γαβριηλίδη  εστιάζει  στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Στην κατεύθυνση αυτή προχώρησε στο τέλος της περσινής χρήσης στην εξαγορά της AURORA ΙΚΕ, το online shop gatoskilo.gr, με το συνολικό τίμημα αγοράς να ανέρχεται, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, στο 1,35 εκατ. ευρώ και το οποίο έχει προστεθεί στις άλλες τρεις πλατφόρμες του ομίλου Pet City.gr, και το petamazon.gr για λιανικές πωλήσεις και το petleader.gr, το ψηφιακό κανάλι για τις B2B πωλήσεις.

    Επενδύσεις και εξαγορές στο πλάνο

    Την ίδια ώρα ο όμιλος στοχεύει σε επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου αλλά και εξαγορές, όπως αναφέρει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις.

    Για τον σκοπό αυτό στις 28 Νοεμβρίου 2022 η εταιρεία υπέγραψε μια νέα σύμβαση ομολογιακού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς. Το ύψος τoυ δανείου θα ανέλθει έως 30 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor 6m. πλέον περιθώριο 3,25% και η διάρκεια θα είναι πενταετής, αρχής γενομένης της 23 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου είναι 45 εκατ. ευρώ από  ομολογιακό δάνειο  που εκδόθηκε από τη Zorba Α.Ε. την 23 Δεκεμβρίου 2021 με διάρκεια 7 έτη και επιτόκιο Euribor 6m πλέον περιθώριο 3,25%. Η αποπληρωμή του δανείου ξεκινάει 3 έτη μετά την έκδοσή του.

    Διαβάστε επίσης

    Η αθόρυβη δουλειά της BC Partners με το Pet City Group – Η πρώτη εξαγορά και τα επόμενα βήματα

    Στην ομπρέλα της Pet City Group το online shop gatoskilo.gr

    Η BC Partners… απογειώνει τα Pet City



    ΣΧΟΛΙΑ