• Business

    Η BC Partners… απογειώνει τα Pet City

    H BC Partners εξαγόρασε την ελληνική Pet City

    Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners


    Σαν τα «μανιτάρια» ξεφυτρώνουν τα καταστήματα Pet City το τελευταίο διάστημα.

    Οκτώ μήνες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς των Pet City από την BC Partners υπό τον Νίκο Σταθόπουλο, η εταιρεία αναπτύσσεται δυναμικά σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο.

    Μέσα σε έναν χρόνο έχουν ανοίξει δέκα καταστήματα με έμφαση την Αττική δημιουργώντας ένα δίκτυο 90 καταστημάτων. Παράλληλα αναπτύσσεται ραγδαία το κανάλι των online πωλήσεων με τρεις ψηφιακές πλατφόρμες εκ των οποίων η μία για πωλήσεις χονδρικής.

    Το αποτύπωμα της εταιρείας που ιδρύθηκε σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν από την οικογένεια Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη (διατηρεί μειοψηφικό μερίδιο στη νέα εταιρεία) επικεντρώνεται επί του παρόντος στην περιοχή της Αττικής με ταχέως αυξανόμενη παρουσία σε άλλα βασικά αστικά κέντρα της Ελλάδας.

    Σήμερα, η Pet City κατέχει μερίδιο άνω του 30% της αγοράς κατοικίδιων ζώων εκτός σούπερ μάρκετ και πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 με την εταιρεία να προσδοκά πωλήσεις 60 εκατ. ευρώ για το 2022.

    Το στρατηγικό πλάνο της πενταετίας και η επέκταση εκτός συνόρων

    Η BC Partners γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Είναι η βασική μέτοχος της Pet Smart, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης κατοικίδιων ζώων στη Βόρεια Αμερική με πάνω από 1.650 καταστήματα, της Chew, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες e-shop και της Vet Partners εταιρεία εκμετάλλευσης κτηνιατρικών ιατρείων στην Ευρώπη.

    Επιπλέον, η BC Partners ήταν κάποτε ιδιοκτήτης της Antelliq, παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της νοημοσύνης των ζώων, την οποία πούλησε στη Merck το 2019.

    Το στρατηγικό της πλάνο δεν σταματά στην ανάπτυξη της Pet City εντός συνόρων. Στον σχεδιασμό της είναι η επέκταση στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, η Pet City θα φτάσει τα 200 καταστήματα μέχρι το 2027 στην Ελλάδα και θα επεκταθεί και στα Βαλκάνια.

    Τρία ηλεκτρονικά καταστήματα

    Η εταιρεία εκτός από το αναπτυσσόμενο δίκτυο των φυσικών καταστημάτων δίνει έμφαση στις on line πωλήσεις. Εχει τρεις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου τις δύο για πωλήσεις λιανικής και τη μια για επαγγελματίες. Ειδικότερα, το petcity.gr η γνωστή πλατφόρμα της Pet City, το petamazon.gr και το petleader.gr, το ψηφιακό κανάλι για τις B2B πωλήσεις.

    Τα Pet City και Petamazon είναι ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης με πλήρη γκάμα προϊόντων για κατοικίδια ζώα. Το Pet Leader B2B δημιουργήθηκε για να προμηθεύει 1500 καταστήματα κατοικίδιων ζώων σε όλη την Ελλάδα. Βασική φιλοδοξία είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ της μεγαλύτερης εταιρείας του εξωτερικού και όλων των pet shops στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους.

    Η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της μια ευρεία γκάμα από πάνω από 17.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων διεθνών και εξειδικευμένων εμπορικών σημάτων. Εκατοντάδες από αυτά τα προϊόντα προμηθεύεται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά η Pet City, ενώ η εταιρεία έχει αναπτύξει τις δικές της σειρές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Εκτός από τις προμήθειες για κατοικίδια ζώα, η Pet City προσφέρει επίσης μια σειρά από υπηρεσίες φροντίδας κατοικίδιων ζώων, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης και της κτηνιατρικής περίθαλψης.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Vet City, το κτηνιατρείο της εταιρείας που συστεγάζεται με το κατάστημα της Pet City στη Γλυφάδα.

    Η συγχώνευση με την Zorba ΑΕ και το μετοχικό κεφάλαιο των 55 εκατ. ευρώ

    H Pet City Group προχωρά στη συγχώνευση με τη Zorba ΑΕ, την εταιρεία- θυγατρική που αντίστοιχου νομικού προσώπου (Zorba S.a.r.l.) με έδρα το Λουξεμβούργο από το fund BC Partners GR Investment LP- το νομικό πρόσωπο που συστάθηκε για την εξαγορά της Pet City.

    Στη διοίκηση της ελληνικής Zorba Α.Ε., με το εντυπωσιακό μετοχικό κεφάλαιο των 55 εκατ. ευρώ, συμμετέχουν τρεις Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι εργάζονται για λογαριασμό της BC Partners. Ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος Δ.Σ και μέλη ο Κύπριος Ηλίας Στυλιανός και ο Μιχαήλ Άγγελος Φρουζής.

    Στις 13 Ιουλίου αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών δια της απορροφήσεως Zorba Μονοπρόσωπη ΑΕ από την Pet City Group ΑΕΒΕ.

    Η Zorba έχει στην κυριότητά της 102.733 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ, η κάθε μία, που αντιστοιχούν στο 94% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας, ενώ ο έτερος μέτοχος Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης κατέχει 6.567 κοινές ονομαστικές μετοχές που αντιστοιχούν στο 6% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας.

    Η διαδικασία συγχώνευσης θα γίνει με απορρόφηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των εταιρειών και ειδικότερα δια της εισφοράς των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Zorba στην Pet City Group ΑΕΒΕ, με αντάλλαγμα την μεταβίβαση στους μετόχους της απορροφώμενης εταιρείας μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφώσας εταιρείας.

    Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση το μετοχικό κεφάλαιο της Pet City θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης ονομαστικά κατά το ποσό των πεντακοσίων ενενήντα ενός χιλιάδων και τριάντα (€591.030) Ευρώ, με την έκδοση πενήντα εννέα χιλιάδων εκατό τριών νέων κοινών ονομαστικών μετοχών (59.103) ονομαστικής αξίας δέκα (€10) Ευρώ αλλά με τιμή διάθεσης εκάστης μετοχής εννιακόσια τριάντα επτά Ευρώ και ογδόντα εννέα λεπτά του Ευρώ (€937,890293216926), δημιουργουμένου έτσι ειδικού αποθεματικού υπέρ το άρτιο συνολικού ποσού πενήντα τεσσάρων εκατομμυρίων οκτακοσίων σαράντα ενός χιλιάδων εκατό 54.841.100 Ευρώ.

    Το νέο διοικητικό συμβούλιο

    Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Pet City Group με θητεία από τις 19 Ιουλίου 2022 έως τον Μάιο του 2027 πρόεδρος είναι ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης, ο Γιάννης Γαβριηλίδης αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και μέλη οι Στυλιανός Ηλίας, Μιχαήλ Άγγελος Φρουζής και Δημήτρης Σπανόπουλος με τον τελευταίο να είναι και ο οικονομικός διευθυντής της Pet City.

    Διαβάστε επίσης:

    Pet City: Ο Γιάννης Γαβριηλίδης είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος

    efood: Συνεργασία με τα Pet City για τη διανομή 2.000 προϊόντων φροντίδας των ζώων συντροφιάς

    BC Partners GR (Νίκος Σταθόπουλος): Στο 1 δισ. η κεφαλαιακή δύναμη του νέου fund – Τα κριτήρια για την εξαγορά μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών



    ΣΧΟΛΙΑ