F

Business

Επιβεβαίωση mononews για την MYTILINEOS: Μεγάλο deal με εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,48 GW

  • NewsRoom

Ευ. Μυτιληναίος


Με μια κίνηση ματ η Mytilineos πέτυχε να αποκτήσει εκτόπισμα στην αγορά έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και επεκτείνεται και στα έργα αποθήκευσης ενέργειας που πρόκειται να παίξουν καθοριστικό μέλλον στην ενεργειακή μετάβαση.

Με 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 1,48GW και 21 έργα αποθήκευσης η εταιρεία που κυριαρχεί στην ενεργειακή αγορά σήμερα εξασφάλισε ανάλογη θέση στην αγορά ενέργειας του μέλλοντος

Το deal το είχε γράψει πρώτο αναλυτικά  το mononews.gr και η στήλη Wise man ήδη απο τις 12 Οκτωβρίου του 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ανακοινώνει τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η MYTILINEOS θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.

Η Εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε..

H MYTILINEOS, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος.

Το συνολικό κόστος για την MYTILINEOS τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μία ακόμα «πρωτιά» εν όψει της ελληνικής Ενεργειακής Μετάβασης, η MYTILINEOS συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, η ανάπτυξη της MYTILINEOS στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών είναι πλέον δυναμική και πλουραλιστική, όπως άλλωστε ορίζουν οι επιταγές της σύγχρονης και αποδοτικής ενεργειακής διαχείρισης.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

• 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης

• 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)

• 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021 Α.Π.Ε. στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

• 400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021

• 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)

• 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022

• 4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης Αποθήκευση Ενέργειας

• 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

• 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της MYTILINEOS, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή.

Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

Τι έγραφε το mononews.gr στις 12 Οκτωβρίου του 2020.

Οι αγορές του κ. Παπαπέτρου

Τον τελευταίο καιρό ο Γενικός Διευθυντής της ΜΕΤΚΑ-EGN κ. Νίκος Παπαπέτρου έχει αγοράσει περί τα 4.000.000 ευρώ αξίας μετοχές της Μυτιληναίος. 

Όλοι αναρωτιούνται τι “παίζει”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του WISEMAN από το City του Λονδίνου η κυβέρνηση του Boris Johnson στην Μεγάλη Βρετανία θα δώσει πολλή μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά-Αιολικά πάρκα). 

Δηλαδή ετοιμάζεται η αγορά να πάρει φωτιά εκεί. 

Η ΜΕΤΚΑ-EGN έχει ήδη πάτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να κερδίζει και άλλες μεγαλύτερες δουλειές εκεί. 

Όμως εκτός από τα διάφορα project που κυνηγάει η METKA-EGN στο εξωτερικό υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο που είναι στα τελικά του στάδια εδώ στην Ελλάδα. 

Για να γνωρίζετε, η οικογένεια Παπαπέτρου ξεκίνησε την επιχειρηματική της σταδιοδρομία φτιάχνοντας πολυκατοικίες στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. 

Έφτιαχνε σπίτια τα οποία ήταν η πεμπτουσία του value for money για τους υποψήφιους αγοραστές. 

Ήταν πολύ επιτυχημένη κίνηση η πώληση διαμερισμάτων στα χαμηλά εισοδήματα. 

Μετά από αυτή την επιτυχία η οικογένεια έφτιαξε το πρώτο της σπίτι στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και πριν από λίγα χρόνια ολοκλήρωσε και την κατασκευή άλλων δύο σπιτιών. 

Όλα στον ίδιο δρόμο. Δίπλα-δίπλα. Η οικογένεια είναι πολύ δεμένη και πολύ χαμηλών τόνων. 

Όμως, όταν ξεκίνησε η κρίση του real estate μετά το 2008 η οικογένεια με μπροστάρη την μαμά, κυρία Καίτη, έφτιαξε στο δρόμο για τα Σκόπια, στο Πολύκαστρο, μια μονάδα μεταλλικών κατασκευών. 

Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει μεταλλικές κατασκευές για κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

Έχοντας μεγάλη προϋπηρεσία στις μεταλλικές κατασκευές και επειδή πίστεψαν στο μέλλον των ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά πάρκα εξειδικεύτηκαν σε μεταλλικές κατασκευές για φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Το 2015 ιδρύεται η ΜΕΤΚΑ-EGN όπου η ΜΕΤΚΑ, όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει το 50.1% και όμιλος ΕΓΝΑΤΙΑ (οικογένειες Παπαπέτρου – Νικολαΐδη) το 49.9%. 

Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και εν έτη 2019 η ΜΕΤΚΑ-EGN εξαγόρασε και το υπόλοιπο 49.9% από τον όμιλο Εγνατία. 

Όμως ο υιός Νίκος Παπαπέτρου, 42 ετών πολιτικός μηχανικός, εντάχθηκε στον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ αναλαμβάνοντας την γενική διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ-EGN. 

Οι πρόσφατές του αγορές κατ’ εμάς είναι τεράστιας σημασίας και σήμερα θα σας δώσουμε την εξήγηση την οποία όποιος ψάχνει βρίσκει. 

Έργο 888 εκατ. ευρώ 

Εκτός του ότι είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει διάφορα μεγάλα project στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσοι είστε παρατηρητικοί θα είδατε ότι στα υπό έγκριση έργα που έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση και περιμένουν την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής είναι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά) ισχύος 1480 ΜW της εταιρείας Εγνατία Group ΙΚΕ (διαχειρίστρια κα Παπαπέτρου). 

Ο φάκελος της Εγνατία Group ΙΚΕ στο Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις κατατέθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 

Το έργο αφορά συγκεκριμένα στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1480.23 MW σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 888 εκ ευρώ. 

Επίσης υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας. 

Φορέας της επένδυσης είναι η Εγνατία Group ΙΚΕ η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

Για να σας το κάνουμε λιανά, όπως αντιλαμβάνεστε η Εγνατία Group ΙΚΕ δεν μπορεί να κάνει μόνη της την επένδυση των 888 εκ ευρώ. 

Εδώ έρχεται η ΜΕΤΚΑ-EGN και ο υιός Παπαπέτρου.  Αυτή θα είναι ο πραγματικός φορέας υλοποίησης. 

Η ΙΚΕ θα πάρει τις άδειες και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΤΚΑ EGN θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει το project. 

Μιλάμε για κίνηση ματ του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στις ΑΠΕ.  Τα 1480 MW στα φωτοβολταϊκά είναι κολοσσιαία κίνηση. 

Έτσι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ πρασινίζει αυτομάτως. 

Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές,  άρδην τα δεδομένα στην αποτίμηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ γιατί όπως ήδη γνωρίζετε η ξένη επενδυτική κοινότητα διψάει για πράσινες μετοχές. 

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής 

Τρανό παράδειγμα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,83% 14,50. 

Που σε πρόσφατό της report (28 Σεπτεμβρίου 2020) η EUROXX δίνει τιμή στόχο τα 15.80€. Και κάποιοι αναλυτές θεωρούν οτι είναι θέμα χρόνου προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα. 

Στα 15.80€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.898 δισ. ευρώ. 

Με βάση την εκτίμηση του αναλυτή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει καθαρό δανεισμό (χωρίς το tax equity) στο τέλος του 2022 1.221 δισ. ευρώ αυτό μας δίνει ένα Enterprise Value = 3.119 δισ. ευρώ. 

Με προβλεπόμενα EBITDA 2022e = 264.8 εκ ευρώ αυτό σημαίνει ότι στην τιμή στόχο τα 15.80€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα παίζει με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της EUROXX με ένα EV/EBITDA 2022e = 11.78. 

Ακόμα, ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2022 η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει ΚΜΦΔΜ 84.2 εκ ευρώ. 

Δηλαδή στην τιμή στόχο θα παίζει με ένα P/E 2022e = 22.54. 

Τώρα ας δούμε την μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. 

Η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει κάνει ένα δυνατό ράλι από τα 7.50€ τον Αύγουστο στα 9.95€ που έκλεισε 9 Οκτωβρίου. 

Όλοι πιστεύουν που να πάει ακόμα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. 

Τα ίδια πίστευαν και για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και για την ΔΕΗ. 

Πολλοί αναλυτές εξηγούν οτι “παρά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, με το που καταλάβει η αγορά τι σημαίνει αυτό το project στα φωτοβολταϊκά θα ξεκινήσει να αποτιμά τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ σαν μια πράσινη μετοχή και όχι σαν μια βιομηχανική μετοχή”. 

Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές θα νιώθουν πλέον μεγάλη ασφάλεια ότι το πτωτικό ρίσκο στον κλάδο του αλουμινίου είναι μηδαμινό και πλέον όλο το growth του ομίλου θα προέλθει από τις ΑΠΕ. 

Για να έχετε μια μικρή αίσθηση των αριθμών, σε πρόσφατο report της PIRAEUS Securities για τον Μυτιληναίο στις 2 Οκτωβρίου με τιμή στόχο τα 14€, ο αναλυτής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει το 2022 EBITDA της τάξης των 435.5 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 226.5 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 464.4 εκ ευρώ. 

Αυτή η εκτίμηση φίλοι αναγνώστες είναι φυσικά χωρίς το project μαμούθ στα φωτοβολταϊκά. 

Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δηλαδή θα έχει σχεδόν τριπλάσια κέρδη από την ΤΕΝΕΡΓΑ το 2022 και τώρα έχουν την ίδια κεφαλαιοποίηση. 

Προσέξτε τώρα τι αναφέρουν οι ειδικοί. 

Για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ένα EV/EBITDA 2022e=11.78 η τιμή της μετοχής (εφόσον πάει η ΤΕΝΕΡΓΑ στα 15.80€) ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πρέπει να πάει στα 32.65€ !!! 

Η αγορά εκτιμά «ακράδαντα» ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα βγάλει τα νούμερα που πιστεύει ο αναλυτής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ το 2022 όπως επίσης η αγορά θεωρεί ότι θα βγάλει τα νούμερα η ΤΕΝΕΡΓΑ το 2022 που πιστεύει ο αναλυτής της EUROXX. 

Τώρα προσέξτε φίλοι αναγνώστες. 

Αν είναι να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με το αντίστοιχο προσδοκώμενο στην τιμή στόχο P/E = 22.54 της ΤΕΝΕΡΓΑ, τότε η τιμή στόχος πάει στα 35.77€ !!! 

Στα 18,08 ευρώ; 

Όμως οι συντηρητικοί αναλυτές πιστεύουν  ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δικαιούται να παίζει ΤΩΡΑ με ένα EV/EBITDA 2022e = 7 δηλαδή η τιμή της μετοχής να πάει στα 18.08€. 

Οπότε, ενώ όλη η αγορά σου λέει που να πάει ακόμα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ όπως βλέπετε τα 18.08€ είναι απολύτως φυσιολογικά και αν αρχίζει να παίζει όπως η πράσινη ΤΕΝΕΡΓΑ τότε γιατί όχι και τα 32.65€. 

Την Παρασκευή η αγορά δεν κατάλαβε τι έγινε με την τιμή του αλουμινίου και επειδή η μετοχή τεχνικά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όλο μα όλο το retail πούλησε. 

Όμως, πολλοί θεωρούν ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου που είναι η απόφαση για την είσοδο της μετοχής στον MSCI δεν υπάρχει η έννοια της υπεραγορασμένης μετοχής. 

Με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ για το 2022, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  ακόμα και τώρα στα 10€ είναι το απόλυτο deep value & growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Εάν λάβει και την έγκριση της διυπουργικής το project μαμούθ για τα φωτοβολταϊκά, που εκτιμάται οτι θα την πάρει, και ξεκινήσει και παίρνει projects στο εξωτερικό τότε θα έρθει πραγματική πράσινη έκπληξη στη μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.  (ΥΓ: Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά ή την πώληση οποιασδήποτε μετοχής.)


ΣΧΟΛΙΑ