• Τα κέφια της Intracom, οι εκπλήξεις της Mytilineos από το City, η έφοδος του Τσορμπατζόγλου στην Νάξο (2 φωτό) και το νέο σφυρί στον Καμμένο

    Μια απο τις μετοχές που, σύμφωνα με τους ειδικούς,  πρέπει να προσέξει το “έξυπνο χρήμα” είναι η Intracom.

    image

    «Τα κέφια» της Intracom

    Χθες η αγορά έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης μεταξύ αυτών η Βιοχάλκο, η JUMBO (με νέο υψηλό 52 εβδομάδων),η EurobankAlpha Bank και η ΔΕΗ ισχυροποιήθηκαν αρκετά.

    Μια απο τις μετοχές που, συμφωνα με τους ειδικούς,  πρέπει να προσέξει το “έξυπνο χρήμα” είναι η Intracom.

    Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 4,57% στα 2,175 ευρώ και φαίνεται ότι το χαρτί έχει “κέφια”.

    Μάλιστα προέρχεται από υψηλό 52 εβδομάδων, καθώς λίγο πριν τις 10 Αυγούστου κατέγραψε ανωτατη τιμη τα 2,36 ευρώ.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετοχή της Intracom, ωθείται από τις πληροφορίες ότι τοποθετείται ισχυρός επιχειρηματίας, ο οποίος προσδοκά στην επόμενη κίνηση του ομίλου Κόκκαλη.

    Η Intracom έχει σήμερα ισχυρό ταμείο που υπερβαίνει τα 230 εκατ. ευρώ,  ενώ η κεφαλαιοποίησή της,  ανέρχεται στα 181,8 εκατ. ευρώ.

    Από τις αρχές της χρονιάς η απόδοση για την μετοχή είναι μόλις 21,55%.

    Τέλος, να σημειωθεί οτι η Intrakat μετά το προχθεσινό  «ύπουλο» χτύπημα έκλεισε flat,  στα 3,05 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών, στις 558.000 μετοχές.

    Η μετοχή πάντως φαίνεται να έχει κατοχυρώσει τα επίπεδα των 3 ευρώ.

    Mytilineos: Έρχονται ειδήσεις από το Λονδίνο;

    Εξαιρετική εικόνα και για την Mytilineos που έκλεισε στα 36,28 ευρώ με την εταιρεία να συνεχίζει την αγορά ιδίων μετοχών.

    Χθες το ποσοστό του buyBAck  είχε αγγίξει το 3,1477%.

    Άπαντες αναμένουν τώρα τα εξαιρετικά, όπως φημολογούνται,  αποτελέσματα του 9μηνου και τις ειδήσεις που θα προέλθουν από το City του Λονδίνου, για την ένταξη της μετοχής στον δείκτη FTSE100 του Βρετανικού χρηματιστηρίου.

    Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου: Από την Μύκονο στην Νάξο (2 φωτό)

    Ο μεγάλος πρωταγωνιστής και το πρόσωπο των τελευταίων μηνών είναι δίχως άλλο ο εισαγγελέας Εφετών, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, η αλλιώς ο Έλληνας «Ντι Πιέτρο».

    Ο έλληνας εισαγγελέας κατάφερε να γκρεμίσει πολλά από τα αυθαίρετα της Μυκόνου και τώρα βρίσκεται στο νησί της Νάξου για πολλαπλούς ελέγχους σε αυθαίρετα και παραλίες, από όπου  ο WISEMAN κατάφερε  να εξασφαλίσει 2 αποκλειστικές φωτογραφίες.

    Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο κ. Τσορμπατζόγλου ειχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει «Φέρτε μου Πρωτόκολλα Κατεδαφίσεως και θα γκρεμίσω οτιδήποτε περιγράφεται σε αυτά! Τα αστεία με τη Μύκονο τελειώσανε» στέλνοντας παράλληλα μήνυμα σε όσους εμπλέκονται με την επονομαζόμενη «μαφία της Μυκόνου», πως η ανομία σταματάει εδώ!

    Ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός οπλοφορεί για λόγους ασφαλείας, ωστόσο δηλώνει ότι δεν φοβάται κανέναν, ούτε έχει δεχθεί απειλές.

    «Εμένα με καλοπληρώνει η πολιτεία για να μην φοβάμαι και να μάχομαι, όχι για να κρύβομαι» μας λέει. Έχει αγαστή συνεργασία με την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου, παραδέχεται πως υπήρχαν επίορκοι αστυνομικοί στο νησί των Ανέμων που «πλέον όμως είναι ακίνδυνοι».

    Μάλιστα η Μύκονος αποτελεί μονάχα την αρχή του τέλους για τις αυθαιρεσίες, καθώς η παραγγελία που έχει λάβει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, είναι να επιληφθούν οι Αρχές και στα άλλα Κυκλαδονήσια.

    O εισαγγελέας Εφετών κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου
    O εισαγγελέας Εφετών κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου στην Νάξο (αποκλειστική φωτό)
    O εισαγγελέας Εφετών κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου
    O εισαγγελέας Εφετών κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου στην Νάξο (αποκλειστική φωτό)

    Τα νέα σφυριά του Καμμένου

    Μπορεί ο Πανουλης ο Καμμένος να το παίζει άνετος, και να κάνει βόλτες με το σκάφος του, όμως δεν θα αργήσει να χτυπήσει για αυτόν ξανά το σφυρί του πλειστηριασμού.

    Για την ακρίβεια στις 18 Ιανουάριου του 2024 βγαίνει στο σφυρί μεγάλο ακίνητο που εχει στην κατοχή του, από την DoValue,  για οφειλή 1.234.000.

    Στο σφυρί θα βγει τμήμα από το «Μέγαρο» του Πάνου Καμμένου, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας.

    Το γνωστό ακίνητο υπήρξε η ιστορική έδρα των επιχειρήσεων του πατέρα του Πάνου Καμμένου, Ηλία, αργότερα στέγασε τα γραφεία των ΑΝΕΛ, ενώ σήμερα στο ισόγειό του λειτουργεί έκθεση αυτοκινήτων των γιών του.

    Ενοχικά ενεχόμενη οφειλέτιδα, με βάση το έγγραφο του πλειστηριασμού είναι η«ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η. ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΕ» («I. KAMMENOS S.A.»), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αγησιλάου αρ. 11 & Δεληγιώργη αρ. 9, ενώ τρίτος εμπράγματος οφειλέτης είναι ο Παναγιώτης Καμμένος του Ηλία και της Πολυτίμης, κάτοικος Καλλιθέας Αττικής, επί της Λεωφόρου Συγγρού αρ. 196 και Χαροκόπου αρ. 2. Πρόκειται για την διεύθυνση του εν λόγω κτιρίου που θα βγει στο σφυρί

    Πότε αλλάζουν χέρια τα Starbucks

    Σε λίγες 6 εβδομάδες φαίνεται ότι ολοκληρώνονται οι αποκλειστικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της δικαιοδόχου των Starbucks εταιρείας του ομίλου Μαρινόπουλου , που είχε ξεκινήσει η κυπριακών συμφερόντων επενδυτική ECM Partners, του Σάββα Λιάση.

    Το fund συζητά τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγορά των δανείων ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ από τις Cepal Hellas, DoValue, Intrum, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

    Όπως πληροφορείται το mononews, στόχος του fund είναι να περιέλθει στην κατοχή του το σήμα και το δίκτυο της αλυσίδας καφεστίασης σε δεύτερο χρόνο, που μετά το deal των πιστωτριών με το fund, θα αποτελεί μία εταιρεία η οποία θα έχει εξυγιανθεί.

    Οι σχετικές προθεσμίες ολοκληρώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023.

    Οι ίδιες πηγές, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων των τραπεζών με το fund, υπολογίζουν τη συνολική επένδυση στα 50 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένης της αξίας του σήματος (που ακόμα δεν έχει κοστολογηθεί), ενώ δεν είναι ακόμα γνωστή η έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των δανείων που θα περιέλθουν στην κατοχή της ECM.

    Η Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ ήταν μέχρι σήμερα ο δικαιοδόχος της διεθνούς αλυσίδας σε Ελλάδα και Κύπρο, με 27 καταστήματα στη χώρα μας (εξαιρουμένων όσων λειτουργούν εντός αεροδρομίων) απασχολώντας περί τα 300 άτομα, αλλά έχει καταστεί ζημιογόνος τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε, αυτά του 2020, εμφάνισε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις ήταν αισθητά μειωμένες, κατά 33%, κατερχόμενες σε 11 εκατ. από 16,5 εκατ. το 2019, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της προ πανδημίας εποχή υπολογίζονται και τα έσοδα του 2021, με τις προβλέψεις για το 2022 να είναι επίσης δυσοίωνες.

    Υποχρεώσεις 38,5 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός φτάνει στα 24,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακό δάνειο, 2,2 εκατ. ευρώ είναι ενδοομιλικό δάνειο και 11 εκατ. τραπεζικές υπεραναλήψεις.

    Έως τον Αύγουστο του 2022, οπότε υπογράφηκαν οι οικονομικές καταστάσεις, η Μαρινόπουλος ευελπιστούσε σε «ικανοποιητική συνεργασία με τις τράπεζες» για αναδιάρθρωση του δανεισμού. Οι συνολικές υποχρεώσεις, δηλαδή και προς προμηθευτές, υπερέβησαν τα 38,5 εκατ. ευρώ το 2020.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά ποσό 37,1 εκατ. ευρώ, κάτι που επισήμανε και ο ορκωτός ελεγκτής στην έκθεσή του, χτυπώντας το καμπανάκι περί «ουσιώδους αβεβαιότητας, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας».

    Η εκμετάλλευση και χρήση του σήματος της Starbucks από τη Μαρινόπουλος, ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, έχοντας πάρει εξάμηνη παράταση από τον Μάιο του 2022, οπότε και έληγε η σύμβαση με την αμερικανική πολυεθνική.

    Πάντως, στην οικονομική έκθεση του 2020, η Μαρινόπουλος ανέφερε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τον κολοσσό του καφέ για την πολυετή ανανέωση της σύμβασης του franchise agreement.

    Θυμίζουμε πως η Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ και η Μαρινόπουλος Σύμβουλοι Επιχειρήσεων (που έχει το δικαίωμα χρήσης της GAP) μεταβιβάστηκαν στην Αφοί Μαρινόπουλοι το 2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης που υπέγραψαν Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης και τράπεζες.

    Mytilineos: Αλλαγές  στη σύμβαση για ΑΠΕ με την Egnatia Group

    Με πολύ καλύτερους όρους για τη Mytilineos θα συνεχιστεί η σύμβαση για τις ΑΠΕ, που έχει υπογράψει με την Egnatia Group, όπως προκύπτει και από την ανάλυση της σχετικά πρόσφατης ανακοίνωσης στο ΧΑΑ.

    Συγκεκριμένα, η Mytilineos θα δώσει μεν μεγαλύτερη προκαταβολή για ώριμους αδειοδοτικά, φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά ως αντάλλαγμα, ο όμιλος  αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή έργων προς υλοποίηση καθώς η τροποποίηση της λίστας έργων συναρτάται πλέον από τις δικές του ανάγκες και μόνον. Επίσης δεν αλλάζει το συνολικό τίμημα παρά μόνο ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής.

    Όλα αυτά με βάση τους τροποποιημένους όρους της μεταξύ τους δεσμευτικής συμφωνίας (SPA), η οποία έχει αναρτηθεί και στο ΓΕΜΗ.

    Επίσης, η Egnatia Group διατηρεί τις ίδιες εγγυοδοτικές δηλώσεις που παρείχε με την αρχική σύμβαση.

    Τέλος ο επιμερισμός των έργων σε τουλάχιστον πέντε εταιρίες- ‘οχήματα’ ειδικού σκοπού από τρία που προέβλεπε η αρχική σύμβαση προσδίδει στη Mytilineos ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων όσον αφορά στην υλοποίηση των προς απόκτηση έργων.

     

    Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές στη σύμβαση Mytilineos- Egnatia Group…

    Οι βασικές αλλαγές στους  όρους της σύμβασης είναι:

    -Η συνολική ισχύς των έργων μειώνεται από 1,51 GW σε 1,48 GW, με ρητή πρόβλεψη ότι τα δύο μέρη μπορούν να συμφωνούν σε περαιτέρω αυξομειώσεις ισχύος, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες της Mytilineos. Υπάρχει πλέον, ανώτατο όριο ισχύος τα 1,52 GW.

    -Κατάργηση του κλειστού αριθμού έργων, που περιλαμβάνει η ενδεικτική λίστα και ρητή πρόβλεψη ότι τα δύο μέρη μπορούν να συμφωνούν περαιτέρω προσθήκες και εξαιρέσεις έργων, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες της Mytilineos μέχρι ανώτατου ορίου 1,52 GW.

    -Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της Egnatia Group χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες από τρεις που προέβλεπε το αρχικό SPA και εντάσσονται, αντίστοιχα, σε πέντε διαφορετικές εταιρείες- ‘οχήματα’ ειδικού σκοπού (SPVs), με κριτήριο το status αδειοδότησης.

    Περιλαμβάνεται, επίσης ρητή πρόβλεψη ότι τα δύο μέρη μπορούν να συμφωνούν περαιτέρω κατανομή των έργων σε περισσότερα SPVs, υπό τον όρο ότι τα νέα οχήματα ειδικού σκοπού φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά των αρχικών και η Egnatia Group θα παρέχει τις ίδιες εγγυοδοτικές δηλώσεις.

    -Τροποποιείται ο τρόπος καταβολής του αρχικού τιμήματος για τα 4 πρώτα SPVs καθώς πλέον δεν αποτελεί κριτήριο να καταστούν τα έργα έτοιμα προς κατασκευή.

    Με την τροποποίηση της σύμβασης η Egnatia θα εισπράξει 20.500 ευρώ ανά MW για έργα που έχουν λάβει αποδεχθεί οριστική προσφορά σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, υπό τον όρο ότι έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών κάθε σχετικού SPV στην Mytilineos.

    Ένα πρόσθετο ποσό 11.500 ευρώ ανά MW θα καταβληθεί από τη Mytilineos σταδιακά και προοδευτικά με βάση τον χρόνο πλήρωσης του όρου «έτοιμα προς κατασκευή» για κάθε υποομάδα.

    Όλα αυτά είναι ευνοϊκά για τη Mytilineos και τον Ευάγγελο Μυτιληναίο αλλά και win-win για την Egnatia Group…

    «Τρίβει τα χέρια του» ο Μιχάλης Τσαμάζ της COSMOTE…

    Υπάρχει και άλλος ένας (πλην των φιλάθλων…) άνθρωπος, απόλυτα ικανοποιημένος από την καλή πορεία των Ελληνικών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: είναι ο Μιχάλης Τσαμάζ, ‘αφεντικό’ της Cosmote!

    Όπως είναι γνωστό, η  Cosmote έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του UEFA Champions League,  Europa League  και Europa Conference League  ως το 2024, οπότε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν ευρωπαϊκοί αγώνες στην πλατφόρμα, με υψηλή τηλεθέαση όπως πάντα αλλά και μεγάλη προσέλκυση διαφήμισης, δηλαδή ζεστό χρήμα.

    Η συνδρομητική βάση της Cosmote στο τέλος Ιουνίου  είχε σχεδόν 650.000 πελάτες, not bad at all….

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.