• Το πράσινο project μαμούθ που θα “απογειώσει” την Μυτιληναίος και το μπλοκάκι του Δημητριάδη

    Μιλάμε για κίνηση ματ της Mytilineos στις ΑΠΕ.  Τα 1480 MW στα φωτοβολταϊκά είναι κολοσσιαία κίνηση. Έτσι ο όμιλος Μυτιληναίος πρασινίζει αυτομάτως. 

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο χρόνος τελειώνει για την Εθνική Ασφαλιστική

    Εντός της εβδομάδας πληροφορούμαι ότι θα μάθουμε αν η Εθνική θα προχωρήσει το deal με το CVC για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεν αποκλείεται να γίνει διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για το θέμα. 

    Η προσφορά του CVC φθάνει τα 480 εκατ. ευρώ και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς θέλει να γράφει μπροστά τον αριθμό 5. Θα μου πείτε τι είναι 20 εκατ ευρώ για το CVC;

    Ίσως τίποτα, ίσως και πολλά… Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, τότε υπάρχει το πλάνο διάθεσης των μετοχών της θυγατρικής στους μετόχους της Εθνικής…

    Τώρα όσον αφορά το deal MIG – CVC για την Vivartia αυτό έχει σχεδόν κλείσει και άπαντες είναι happy.

    Για να δούμε ποιος θα αναλάβει νέος CEO στην Vivartia. Η στήλη έχει μάθει, αλλά δεν είναι της παρούσης.

    Έκοψε τις ταβέρνες, δέχεται στο Μαξίμου

    Ο εξ απορρήτων εξάδελφος του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης σταμάτησε να κερνάει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στις ταβέρνες και πλέον λόγω COVID τους δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα ραντεβού τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τα 8 και έπεται συνέχεια. 

    Ο ρόλος που έχει αναλάβει ο Γρηγόρης είναι να τους ακούσει, να τους… ψαρέψει και να διακρίνει ποιοι γκρινιάζουν. Ειδικά, η γκρίνια πληροφορούμαι ότι έχει βγάλει λαβράκια για πρωτοκλασάτους υπουργούς καθώς η γλώσσα των βουλευτών όταν πίνουν το καφεδάκι τους στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον δαιμόνιο Γρηγόρη λύνεται και μάλιστα ορισμένες φορές ξεφεύγει (sic)… 

    Όποτε το μπλοκάκι του Γρηγόρη εμπλουτίζεται ημέρα με την ημέρα.

    Στουρνάρας: «Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο»…

    Η αοιδός Άννα Βίσση, στα πρώτα χρόνια της καριέρας απογειώθηκε με το άσμα «και δεν χτυπάει το τηλέφωνο, με πιάνει το παράπονο»… Λοιπόν, ας σοβαρευτούμε, αν και το άσμα ταιριάζει γάντι για την περίσταση.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα μετά την πρόταση για την Bad bank που του έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ούτε τηλέφωνο, ούτε mail, ούτε καν ένα sms… 

    Μου λένε ότι το Σταϊκούρας πρέπει να πάρει το ΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου. 

    Ο διοικητής περιμένει και όσοι διάβασαν την πρόταση λένε ότι είναι πλήρης, χωρίς κενά και αμφιβολίες.

    Τι συμβαίνει με τον Σταϊκούρα;

    Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Κυριάκος την προηγούμενη Πέμπτη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζητήθηκε και το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. 

    Στην στήλη κάνει εντύπωση η απουσία του υπουργού Οικονομικών από το team της ελληνικής πλευράς. Κι αυτό διότι ο Πρωθυπουργός ήταν πλαισιωμένος – για το συγκεκριμένο ζήτημα -από τον Άλεξ Πατέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. 

    Και λογικό ο μεν πρώτος είναι σύμβουλός του επί των οικονομικών θεμάτων, ο δε δεύτερος είναι πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί αλλά δεν μπορεί από ένα τόσο σοβαρό οικονομικό θέμα που αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας να λείπει ο «τσάρος»…

    Τι συμβαίνει; 

    Διότι φήμες κυκλοφορούν αλλά το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει καθώς δεν μιλάνε για έναν οποιοδήποτε υπουργό… 

    Να προσθέσω ότι στην τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα ήταν παρούσες οι κυρίες Πελώνη και Σουρανή (η διπλωματική σύμβουλος του Μητσοτάκη).

    Οι business του Φέσσα στα logistics

    Η στήλη πληροφορείται ότι η εταιρεία BriQ Properties, συμφερόντων του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου, η οποία χωλαίνει στα logistics και αυτό προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους καταναλωτές… γιατί δεν παίρνουν τις παραγγελίες στην ώρα τους. 

    Λοιπόν, η BriQ ετοιμάζει δυναμική είσοδο στην αγορά των logostics – τα οποία αφήνουν και θα αφήσουν για αρκετές δεκαετίες κέρδη – μέσω του κέντρου που έχει στον Ασπρόπυργο.

    Στέγγος: Ψάχνει ευκαιρίες και στα κόκκινα δάνεια

    Την προηγούμενη εβδομάδα σας ενημερώσαμε για το άνοιγμα της οικογένειας Στέγγου στην ναυτιλία. Οι νέες αναζητήσεις δεν σταματούν εδώ. 

    Μαθαίνω ότι μέλη της οικογένειας γλυκοκοιτάζουν εταιρείες με υπέρογκα κόκκινα δάνεια και ήδη προσεγγίζουν τις τράπεζες. 

    Το αν θα δούμε κανένα deal θα φανεί τους επόμενους μήνες… Αν υπάρχει ζεστό χρήμα όλα γίνονται.

    Ο “πράσινος” Μυτιληναίος και τα νέα project την ενέργεια

    Κατ’ αρχάς μας έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση πως πάρα πολλοί επενδυτές και καλά γνώστες … δεν έχουν καταλάβει τι έγινε με τους δασμούς στα φύλλα αλουμινίου που έβαλε ο Trump. 

    Και εξηγούμαστε. 

    Πάρα πολλοί έχουν μπερδευτεί και παραπληροφορούν το επενδυτικό κοινό ότι αυτό που έκανε ο Trump είναι πολύ κακό για τον όμιλο Μυτιληναίου (mytilineos). 

    Δυστυχώς για αυτούς ο Μυτιληναίος  παράγει πρωτόχυτο αλουμίνιο και δευτερόχυτο ολοκληρωμένο αλουμίνιο σε κολώνες, ΔΕΝ παράγει φύλλα αλουμινίου. 

    Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ παράγει και εξάγει φύλλα αλουμινίου στις ΗΠΑ. Αυτή είναι που έχει το πρόβλημα και όχι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. 

    Ίσα ίσα φίλοι αναγνώστες ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 μόνο κερδισμένος βγαίνει από την νέα άνοδο της τιμής του αλουμινίου. 

    Η τιμή του αλουμινίου για το συμβόλαιο του Δεκεμβρίου πήγε στα 1854 δολάρια/mt. Εξαιρετικό νέο. 

    Όπως σας έχει πει και παλαιότερα ο WISEMAN, τα χειρότερα είναι πίσω για την τιμή του αλουμινίου. 

    Εκτός όμως από το αλουμίνιο που δίνει αέρα στα πανιά της Μυτιληναίος υπάρχει και κάτι άλλο που θα δημιουργήσει αίσθηση  στην χρηματιστηριακή αγορά. 

    Οι αγορές του κ. Παπαπέτρου

    Τον τελευταίο καιρό ο Γενικός Διευθυντής της ΜΕΤΚΑ-EGN κ. Νίκος Παπαπέτρου έχει αγοράσει περί τα 4.000.000 ευρώ αξίας μετοχές της Μυτιληναίος. 

    Όλοι αναρωτιούνται τι “παίζει”. 

    Σύμφωνα με πληροφορίες του WISEMAN από το City του Λονδίνου η κυβέρνηση του Boris Johnson στην Μεγάλη Βρετανία θα δώσει πολλή μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά-Αιολικά πάρκα). 

    Δηλαδή ετοιμάζεται η αγορά να πάρει φωτιά εκεί. 

    Η ΜΕΤΚΑ-EGN έχει ήδη πάτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να κερδίζει και άλλες μεγαλύτερες δουλειές εκεί. 

    Όμως εκτός από τα διάφορα project που κυνηγάει η METKA-EGN στο εξωτερικό υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο που είναι στα τελικά του στάδια εδώ στην Ελλάδα. 

    Για να γνωρίζετε, η οικογένεια Παπαπέτρου ξεκίνησε την επιχειρηματική της σταδιοδρομία φτιάχνοντας πολυκατοικίες στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. 

    Έφτιαχνε σπίτια τα οποία ήταν η πεμπτουσία του value for money για τους υποψήφιους αγοραστές. 

    Ήταν πολύ επιτυχημένη κίνηση η πώληση διαμερισμάτων στα χαμηλά εισοδήματα. 

    Μετά από αυτή την επιτυχία η οικογένεια έφτιαξε το πρώτο της σπίτι στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και πριν από λίγα χρόνια ολοκλήρωσε και την κατασκευή άλλων δύο σπιτιών. 

    Όλα στον ίδιο δρόμο. Δίπλα-δίπλα. Η οικογένεια είναι πολύ δεμένη και πολύ χαμηλών τόνων. 

    Όμως, όταν ξεκίνησε η κρίση του real estate μετά το 2008 η οικογένεια με μπροστάρη την μαμά, κυρία Καίτη, έφτιαξε στο δρόμο για τα Σκόπια, στο Πολύκαστρο, μια μονάδα μεταλλικών κατασκευών. 

    Έτσι ξεκίνησε να φτιάχνει μεταλλικές κατασκευές για κεραίες κινητής τηλεφωνίας. 

    Έχοντας μεγάλη προϋπηρεσία στις μεταλλικές κατασκευές και επειδή πίστεψαν στο μέλλον των ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά πάρκα εξειδικεύτηκαν σε μεταλλικές κατασκευές για φωτοβολταϊκά πάρκα. 

    Το 2015 ιδρύεται η ΜΕΤΚΑ-EGN όπου η ΜΕΤΚΑ, όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει το 50.1% και όμιλος ΕΓΝΑΤΙΑ (οικογένειες Παπαπέτρου – Νικολαΐδη) το 49.9%. 

    Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και εν έτη 2019 η ΜΕΤΚΑ-EGN εξαγόρασε και το υπόλοιπο 49.9% από τον όμιλο Εγνατία. 

    Όμως ο υιός Νίκος Παπαπέτρου, 42 ετών πολιτικός μηχανικός, εντάχθηκε στον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ αναλαμβάνοντας την γενική διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ-EGN. 

    Οι πρόσφατές του αγορές κατ’ εμάς είναι τεράστιας σημασίας και σήμερα θα σας δώσουμε την εξήγηση την οποία όποιος ψάχνει βρίσκει. 

    Έργο 888 εκατ. ευρώ 

    Εκτός του ότι είναι πολύ κοντά στο να κερδίσει διάφορα μεγάλα project στο εξωτερικό και ειδικότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσοι είστε παρατηρητικοί θα είδατε ότι στα υπό έγκριση έργα που έχουν πάρει θετική γνωμοδότηση και περιμένουν την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής είναι η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά) ισχύος 1480 ΜW της εταιρείας Εγνατία Group ΙΚΕ (διαχειρίστρια κα Παπαπέτρου). 

    Ο φάκελος της Εγνατία Group ΙΚΕ στο Enterprise Greece προκειμένου να ενταχθεί το έργο στις στρατηγικές επενδύσεις κατατέθηκε στις 22 Μαΐου 2020. 

    Το έργο αφορά συγκεκριμένα στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1480.23 MW σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 888 εκ ευρώ. 

    Επίσης υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας. 

    Φορέας της επένδυσης είναι η Εγνατία Group ΙΚΕ η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της κατασκευής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. 

    Για να σας το κάνουμε λιανά, όπως αντιλαμβάνεστε η Εγνατία Group ΙΚΕ δεν μπορεί να κάνει μόνη της την επένδυση των 888 εκ ευρώ. 

    Εδώ έρχεται η ΜΕΤΚΑ-EGN και ο υιός Παπαπέτρου.  Αυτή θα είναι ο πραγματικός φορέας υλοποίησης. 

    Η ΙΚΕ θα πάρει τις άδειες και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΜΕΤΚΑ EGN θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει το project. 

    Μιλάμε για κίνηση ματ του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στις ΑΠΕ.  Τα 1480 MW στα φωτοβολταϊκά είναι κολοσσιαία κίνηση. 

    Έτσι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ πρασινίζει αυτομάτως. 

    Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές,  άρδην τα δεδομένα στην αποτίμηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ γιατί όπως ήδη γνωρίζετε η ξένη επενδυτική κοινότητα διψάει για πράσινες μετοχές. 

    Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής 

    Τρανό παράδειγμα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02. 

    Που σε πρόσφατό της report (28 Σεπτεμβρίου 2020) η EUROXX δίνει τιμή στόχο τα 15.80€. Και κάποιοι αναλυτές θεωρούν οτι είναι θέμα χρόνου προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα. 

    Στα 15.80€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.898 δισ. ευρώ. 

    Με βάση την εκτίμηση του αναλυτή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα έχει καθαρό δανεισμό (χωρίς το tax equity) στο τέλος του 2022 1.221 δισ. ευρώ αυτό μας δίνει ένα Enterprise Value = 3.119 δισ. ευρώ. 

    Με προβλεπόμενα EBITDA 2022e = 264.8 εκ ευρώ αυτό σημαίνει ότι στην τιμή στόχο τα 15.80€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα παίζει με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της EUROXX με ένα EV/EBITDA 2022e = 11.78. 

    Ακόμα, ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2022 η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει ΚΜΦΔΜ 84.2 εκ ευρώ. 

    Δηλαδή στην τιμή στόχο θα παίζει με ένα P/E 2022e = 22.54. 

    Τώρα ας δούμε την μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. 

    Η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει κάνει ένα δυνατό ράλι από τα 7.50€ τον Αύγουστο στα 9.95€ που έκλεισε 9 Οκτωβρίου. 

    Όλοι πιστεύουν που να πάει ακόμα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. 

    Τα ίδια πίστευαν και για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και για την ΔΕΗ. 

    Πολλοί αναλυτές εξηγούν οτι “παρά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ, με το που καταλάβει η αγορά τι σημαίνει αυτό το project στα φωτοβολταϊκά θα ξεκινήσει να αποτιμά τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ σαν μια πράσινη μετοχή και όχι σαν μια βιομηχανική μετοχή”. 

    Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές θα νιώθουν πλέον μεγάλη ασφάλεια ότι το πτωτικό ρίσκο στον κλάδο του αλουμινίου είναι μηδαμινό και πλέον όλο το growth του ομίλου θα προέλθει από τις ΑΠΕ. 

    Για να έχετε μια μικρή αίσθηση των αριθμών, σε πρόσφατο report της PIRAEUS Securities για τον Μυτιληναίο στις 2 Οκτωβρίου με τιμή στόχο τα 14€, ο αναλυτής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει το 2022 EBITDA της τάξης των 435.5 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 226.5 εκ ευρώ και καθαρό δανεισμό 464.4 εκ ευρώ. 

    Αυτή η εκτίμηση φίλοι αναγνώστες είναι φυσικά χωρίς το project μαμούθ στα φωτοβολταϊκά. 

    Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δηλαδή θα έχει σχεδόν τριπλάσια κέρδη από την ΤΕΝΕΡΓΑ το 2022 και τώρα έχουν την ίδια κεφαλαιοποίηση. 

    Προσέξτε τώρα τι αναφέρουν οι ειδικοί. 

    Για να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με ένα EV/EBITDA 2022e=11.78 η τιμή της μετοχής (εφόσον πάει η ΤΕΝΕΡΓΑ στα 15.80€) ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ πρέπει να πάει στα 32.65€ !!! 

    Η αγορά εκτιμά “ακράδαντα” ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα βγάλει τα νούμερα που πιστεύει ο αναλυτής της ΠΕΙΡΑΙΩΣ το 2022 όπως επίσης η αγορά θεωρεί ότι θα βγάλει τα νούμερα η ΤΕΝΕΡΓΑ το 2022 που πιστεύει ο αναλυτής της EUROXX. 

    Τώρα προσέξτε φίλοι αναγνώστες. 

    Αν είναι να παίξει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με το αντίστοιχο προσδοκώμενο στην τιμή στόχο P/E = 22.54 της ΤΕΝΕΡΓΑ, τότε η τιμή στόχος πάει στα 35.77€ !!! 

    Στα 18,08 ευρώ; 

    Όμως οι συντηρητικοί αναλυτές πιστεύουν  ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δικαιούται να παίζει ΤΩΡΑ με ένα EV/EBITDA 2022e = 7 δηλαδή η τιμή της μετοχής να πάει στα 18.08€. 

    Οπότε, ενώ όλη η αγορά σου λέει που να πάει ακόμα ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ όπως βλέπετε τα 18.08€ είναι απολύτως φυσιολογικά και αν αρχίζει να παίζει όπως η πράσινη ΤΕΝΕΡΓΑ τότε γιατί όχι και τα 32.65€. 

    Την Παρασκευή η αγορά δεν κατάλαβε τι έγινε με την τιμή του αλουμινίου και επειδή η μετοχή τεχνικά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, όλο μα όλο το retail πούλησε. 

    Όμως, πολλοί θεωρούν ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου που είναι η απόφαση για την είσοδο της μετοχής στον MSCI δεν υπάρχει η έννοια της υπεραγορασμένης μετοχής. 

    Με βάση τις εκτιμήσεις του αναλυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ για το 2022, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ  ακόμα και τώρα στα 10€ είναι το απόλυτο deep value & growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

    Εάν λάβει και την έγκριση της διυπουργικής το project μαμούθ για τα φωτοβολταϊκά, που εκτιμάται οτι θα την πάρει, και ξεκινήσει και παίρνει projects στο εξωτερικό τότε θα έρθει πραγματική πράσινη έκπληξη στη μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.  (ΥΓ: Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προτροπή για την αγορά ή την πώληση οποιασδήποτε μετοχής.)