• Business

    Πέντε “αγκάθια” στο δρόμο για τη δόση του 1 δις ευρώ

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Ασυνήθιστα θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις περιορισμένες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που τελικά ανέρχονται σε περίπου 5,5 δις ευρώ, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ακόμα και για 25 δις ευρώ.

    Την ικανοποίηση αυτή εξέφρασαν και κατά τις κοινές τους δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αναδεικνύοντας πλέον σε κρισιμότερο ζήτημα την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στα πέντε θέματα που πρέπει να έχουν κλείσει ως τις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δις ευρώ.

    Τα πέντε αυτά σημεία, για τα οποία η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τακτοποιηθούν άμεσα, είναι τα εξής:

    1. Αποκρατικοποιήσεις:  Ως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα εξειδικευτεί η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, χωρίς να είναι ακόμα σαφές ποια περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως συμφέρουσα για το Δημόσιο, εφόσον ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους.
    2. «Κόκκινα δάνεια»: Δημιουργείται και στη χώρα μας η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια θα περνούν στα χέρια τρίτων. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να προστεθούν και τα στεγαστικά. Επιδιώκεται να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι επιχειρήσεων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα (όπως ο κλάδος της ναυτιλίας).
    3.  Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: οι δανειστές θέλουν μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους.
    4.  Φορολογία: Νέο Περιουσιολόγιο, σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, διάδοση πλαστικού χρήματος, επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Θα περιληφθούν και αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, όπως ενδεχομένως ο φόρος στα ενοίκια, ή και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
    5.   Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας – ΑΔΜΗΕ.

    Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Eurogroup, επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και από την Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να εκταμιευθεί χωρίς καθυστερήσεις η δόση του 1 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ