• Τράπεζες

    Πελάτες δύο ταχυτήτων δημιουργούν οι τράπεζες: Πώς ξεχωρίζουν τους κακοπληρωτές

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Τους πελάτες του αύριο έχουν «ξεχωρίσει» οι τράπεζες. Και έχουν πλέον περασμένες στο σύστημα τις λίστες με τα ονόματα όλων εκείνων των πελατών τους, που συνεχίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πληρώνουν τα δάνεια τους, παρότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία -είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για ιδιώτες- έχουν υποστεί σημαντική μείωση στα εισοδήματα τους.

    Το «καθαρό μητρώο» είναι το διαβατήριο που εξασφαλίζει εύκολη και με καλύτερους όρους πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, στους καλοπληρωτές. Και μάλιστα αυτό το προνόμιο, θα επεκτείνεται εξασφαλίζοντας ανάλογη εύκολη πρόσβαση και στα παιδιά των καλοπληρωτών.

    Μπορεί σήμερα το συγκεκριμένο κίνητρο να φαίνεται αμελητέο, ωστόσο όπως λένε τραπεζικά στελέχη στο mononews.gr σύντομα θα αποδειχθεί πόση μεγάλη σημασία έχει η προνομιακή μεταχείριση του καλοπληρωτή.

    Η οικονομία σιγά και σταθερά ανεβάζει στροφές, σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και η ζήτηση για δάνεια θα αυξηθεί.

    Στο νέο περιβάλλον οι καλοπληρωτές θα έχουν προβάδισμα σε ότι αφορά τις συνεργασίες και τη σύναψη δανείων με τις τράπεζες. Αντίθετα το access του κακοπληρωτή θα είναι προβληματικό, καθώς έχουν πλέον μία «κόκκινη» κάρτα που θα τους ακολουθεί σε κάθε μελλοντική τους συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Και έτσι, ο «κακοπληρωτής» που σήμερα φαίνεται ότι κερδίζει, γιατί δεν πληρώνει ή επειδή η τράπεζα του «κουρεύει» το δάνειο, θα αποκλειστεί από μελλοντικό δανεισμό. Η ταυτότητα απόρριψης θα επεκταθεί και στην οικογένεια του.

    Η κατάσταση την επόμενη 5ετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για εκείνους τους επιχειρηματίες που σήμερα παίζουν «κρυφτό» με τις τράπεζες και αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, λένε τα τραπεζικά στελέχη και συμπληρώνουν:

    Μια κόκκινη κάρτα θα τους ακολουθεί και οι συνθήκες δανειοδότησης τους θα είναι δύσκολες και ακριβές, διότι οι τράπεζες θα ζητούν ειδικά από αυτούς αυξημένες εξασφαλίσεις. Και ενδεχομένως να υπάρξουν νέες ρήτρες στις δανειακές συμβάσεις.

    Ήδη οι τράπεζες –όπως έγραψε το mononews.gr- έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες τόσο με μεγάλα διεθνή γραφεία ιδιωτικών ερευνητών, όσο και με δικηγορικές εταιρείες, και ψάχνουν εκείνους τους «πλούσιους» πελάτες τους που τα τελευταία χρόνια συστηματικά αποφεύγουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

    Μάλιστα -όπως παραδέχονται οι τραπεζίτες- οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς καθώς «εξαφανισμένοι» επί σειρά ετών πελάτες, έχουν γίνει απολύτως συνεργάσιμοι και μάλιστα σπεύδουν να πληρώσουν σημαντικό μέρος της οφειλής τους.

    Πρόκειται για ιδιώτες και επιχειρηματίες πρώτης γραμμής, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στα κοσμικά σαλόνια, και ενίοτε περιοδικά life style ασχολούνται με τις δραστηριότητες τους.

    Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες το τελευταίο 18μηνο έχουν εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και για τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Η σπουδή αυτή των τραπεζών σε ότι αφορά τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων έχει άμεση σχέση με τον ασφυκτικό έλεγχο του SSM που «ξεσκονίζει» τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ακόμα και αυτά που που εξυπηρετούνται κανονικά. 

    Διότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το «μέλλον» και το διαβατήριο και των τραπεζικών διοικήσεων θα κριθεί από την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 64,6 δις. ευρώ  (από 108,6 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2016) στο τέλος του 2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πότε θα αρθούν τα capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Βρήκαν 100 εκατ. ευρώ καταθέσεις σε χρεοκοπημένο επιχειρηματία



    ΣΧΟΛΙΑ