• Business

    Πάρτι για τις εισηγμένες της πληροφορικής στον απόηχο του deal της Epsilon Net

    Γιάννης Μίχος (Epsilon Net) – Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal) – Ευάγγελος Αγγελίδης (Profile) Θεόδωρος Φέσσας (Quest) – Παναγιώτης Πασχαλάκης (Q&R) – Διονύσης Χιντζίδης (Performance)


    Ούτε που θα μπορούσε να το φανταστεί ο Ιωάννης Μίχος, το παιδί από τη Στρατονίκη Χαλκιδικής, που ίδρυσε το 1999 την Epsilon Net, όταν θα έφτανε μια ημέρα, 25 χρόνια μετά, που θα ήταν η βασική αιτία για να «απογειωθούν» οι μετοχές της Πληροφορικής στο Χρηματιστήριο.

    Ακόμη περισσότερο δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο απόφοιτος της Βιομηχανικής Σχολής, που κάποτε τύπωνε φυλλάδια, ότι σήμερα θα είχε από την εταιρεία του μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα έφερνε ένα πανίσχυρο fund στην Ελλάδα.

    Όταν στις 15 Ιουλίου 2020 έγινε η είσοδος της Epsilon Net στην Κύρια Αγορά με αύξηση κεφαλαίου 5,3 εκατ. ευρώ, με τη τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 2,4 ευρώ ανά μετοχή, κανείς δεν θα περίμενε ότι χθες θα «κλείδωνε» στα 12 ευρώ, στην τιμή της δημόσιας πρότασης, με άνοδο 19%, συμπαρασύροντας και τις άλλες εταιρείες του κλάδου που μπορούν κι αυτές να ελπίζουν σε ανάλογα deals.

    Έτσι, πάρτι έκαναν οι μετοχές πληροφορικής στον απόηχο της συμφωνίας Ιωάννη Μίχου, Εθνικής Τράπεζας και General Atlantic να προχωρήσουν από κοινού στην εξαγορά όλου του ποσοστού της Epslion Net.

    Ο ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της εισηγμένης πληροφορικής κατέχει το 55,42% των μετοχών της εταιρείας, ενώ η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά, από τον Ιούλιο του 2023 κατέχει το 7,5%, με option να αγοράσει εντός τριετίας ένα επιπλέον 7,5% της εταιρείας. Κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

    Η General Atlantic, η οποία θα «μπει» στην Epsilon Net μέσω θυγατρικής της (Bidco), αναμένεται να προχωρήσει στην εξαγορά του υπόλοιπου 37,08% της εταιρείας, καταβάλλοντας ένα ποσό άνω των 241 εκατ. ευρώ.

    Μετά την εξαγορά του ποσοστού Μίχος, ΕΤΕ και GA θα προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση, με στόχο να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο. Κάτι που θα λύσει τα χέρια των βασικών μετόχων και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν ούτε στους ανταγωνιστές, ούτε φυσικά και στους μετόχους μειοψηφίας για οποιεσδήποτε μεταγενέστερες κινήσεις.

    Μεγάλος κερδισμένος του deal ο Γιάννης Μίχος, καθώς κατάφερε μέσα σε μόλις 3,5 χρόνια να εκτοξεύσει την αποτίμηση της εταιρείας στα 650,4 εκατ. ευρώ. Ενώ από τον Ιούλιο του 2020 που έγινε η μετάταξη της Epsilon Net στην Κύρια Αγορά, η μετοχή έχει κάνει ένα τρελό ράλι της τάξης του 1.900%.

    Υπενθυμίζεται ότι η Epsilon Net θα γίνει η δεύτερη εισηγμένη πληροφορικής που μέσα σε διάστημα μόλις 2 μηνών θα βγει από το Χρηματιστήριο. Καθώς τον Μάρτιο ανακοινώθηκε η πρόθεση του Πάνου Γερμανού να εξαγοράσει την Entersoft, έναντι 8 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι που σημαίνει ότι η αποτίμηση της εταιρείας ανήλθε στα 240 εκατ. ευρώ.

    Εκτοξεύεται η πληροφορική

    Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, την επομένη της συμφωνίας για την Epsilon Net, οι μετοχές των εισηγμένων πληροφορικής έκαναν πάρτι, ανεβαίνοντας ακόμα υψηλά έτους. Ενώ η Epsilon Net, με ράλι 18,81% «κλείδωσε» στα 12 ευρώ, ποσό που είναι και το προσφερόμενο τίμημα για τη δημόσια πρόταση.

    Βέβαια το πάρτι στην πληροφορική έχει ξεκινήσει ήδη από το 2023, ενώ μέσα στο έτος σχεδόν όλες οι εισηγμένες έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη.

    Στον απόηχο λοιπόν της συμφωνίας, η Q&R του Παναγιώτη Πασχαλάκη, η οποία έχει γράψει και την μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή της χρονιάς, έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με άνοδο 3,5%. Ενώ μέσα στο 2024 το χαρτί έχει γράψει μια άνοδο της τάξης του…135%.

    Ράλι έκανε και η Performance η οποία ανέβηκε στα 6,6 ευρώ, με άνοδο 6,1% και κέρδη από την αρχή του έτους 39%. Αντίθετα η Profile δεν είχε την αντίστοιχη κίνηση, καθώς έκλεισε στα 4,6 ευρώ με άνοδο 3,14%.

    Μεγάλη άνοδο είδε και η Quest του Θεόδωρου Φέσσα, καθώς εκτοξεύτηκε 8,33% στα 5,98 ευρώ. Ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει μικρή άνοδο της τάξης του 6,41%. Η Ideal, η οποία προέρχεται από το μεγάλο deal πώλησης της Astir Vitogiannis, έκλεισε στα 6,27 ευρώ με άνοδο 1,13%.

    Η CPI, μετοχή που έχει κάνει αίσθηση μέσα στο 2024, έμεινε αμετάβλητη στα 0,72 ευρώ, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει γράψει κέρδη 12,31%. Η Λογισμός, καθώς έκλεισε την Παρασκευή στα 1,42 ευρώ, με άνοδο 2,16% και συνολικά κέρδη μέσα στο 2024 14,5%. Ενώ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών, 3,073 εκατ. ευρώ με αύξηση 10%. Μεγάλη άνοδος και για την Real Consulting του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη, με κλείσιμο την Παρασκευή στα 4,04 ευρώ, με άνοδο 3,86% και συνολικά κέρδη από την αρχή της χρονιάς 53,61%.

    Η ΙΛΥΔΑ έκλεισε στα 1,71 ευρώ, με άνοδο 9,97 %, και συνολικά κέρδη 27,61% ενώ αρνητικά έκλεισε μονάχα η Space Hellas, η οποία παρά τον τζίρο ρεκόρ που κατέγραψε το 2023, έκλεισε στα 7,84 ευρώ με πτώση 1,26%.

    Ποιο είναι το fund

    Η General Atlantic ιδρύθηκε το 1980 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρίζεται assets άνω των 84 δισ. ευρώ, έχοντας στο portfolio της πάνω από 220 επιχειρήσεις.

    Ο Chuck Feeney, συνιδρυτής της Duty Free Shoppers, ίδρυσε την General Atlantic το 1980 για να επενδύσει σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, να υποστηρίξει οραματιστές όπως ο ίδιος και να χρηματοδοτήσει τις παγκόσμιες φιλανθρωπικές επιδιώξεις της Atlantic Philanthropies, στην οποία έχει δωρίσει σχεδόν όλο τον πλούτο του.

     

    Chuck Feeney

     

    Οι σχέσεις της GA με τους κεφαλαιακούς εταίρους έχουν επεκταθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με παγκόσμιες οικογένειες που αποτελούν την πλειοψηφία της κεφαλαιακής βάσης του fund.

    Το fund δραστηριοποιείται σε τομείς όπως το κλίμα, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, η Υγειονομική Περίθαλψη, οι Βιοεπιστήμες και η Τεχνολογία.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Το σχέδιο του Μίχου, η εντυπωσιακή αποτίμηση, το ράλι 1.900% και η έξοδος από το ΧΑ – Όλο το παρασκήνιο

    Epsilon Net: Στα 12 ευρώ το προσφερόμενο τίμημα της δημόσιας πρότασης για το 37,08% των μετοχών

    Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από Bidco, Μίχο και ΕΤΕ για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ