• Business

    Epsilon Net: Το σχέδιο του Μίχου, η εντυπωσιακή αποτίμηση, το ράλι 1.900% και η έξοδος από το ΧΑ – Όλο το παρασκήνιο

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net

    Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Epsilon Net


    Νέα σημαντική εξέλιξη στον κλάδο της πληροφορικής ανακοινώθηκε χθες, καθώς o βασικός μέτοχος της Epsilon Net, ο ιδρυτής και CEO κ. Γιάννης Μίχος, ήρθε σε συμφωνία με το fund General Atlantic, και από κοινού με την Εθνική Τράπεζα θα εξαγοράσουν το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας.

    Ο κ. Γιάννης Μίχος που κατέχει το 55,42%, η Εθνική Τράπεζα, που έχει το 7,5%, (συνολικά 62,92%) και το equity fund GA, που θα μπει τώρα στην εταιρεία και ελέγχεται από το GASC MGP, LLC με έδρα το Delaware, θα δημιουργήσουν μία «ισχυρή ομάδα», η οποία θα προχωρήσει στην εξαγορά του υπόλοιπου 37,08%, ώστε να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για να αποκτήσου το 100% της Epsilon Net. Κατάσταση η οποία θα οδηγήσει και σε έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή για τη δημόσια πρόταση αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη την αποτίμηση της Epsilon Net, καθώς η αγοραία αξία των μετοχών θα ανέλθει στα 650,4 εκατ. ευρώ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κ. Μίχος δεν είναι διατεθειμένος σε αυτή τη φάση να πουλήσει και βάζει μέσα το fund για να τρέξουν από κοινού το μέλλον της εταιρείας. Το General Atlantic, ένα equity fund με υπό διαχείριση 84 δις. assets, αναμένεται για το υπολειπόμενο 37,08% της εταιρείας, να καταβάλει ένα ποσό που ξεπερνάει τα 241 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται, ότι στους βασικούς μετόχους ανήκει και το Barca Global, το οποίο κατέχει το 8,05% της εταιρείας, με τον νέο «συνασπισμό» να διεκδικεί το σύνολο των μετοχών του.

    Τα καθαρά κέρδη, το τρελό ράλι και η Εθνική

    Η πορεία της Epsilon Net τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη. Και η τιμή διάθεσης των 12 ευρώ ανά μετοχή, ένα φυσικό επακόλουθο.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας την περυσινή ετήσια χρήση άγγιξαν τα 20,2 εκατ., ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το προσφερόμενο τίμημα γίνεται με όρους 32,5 φορές την καθαρή κερδοφορία.

    Κομβικό σημείο για την Epsilon Net ήταν η μετάταξη της στην κύρια αγορά στις 15 Ιουλίου 2020. Αυτό έγινε με αύξηση κεφαλαίου 5,3 εκατ. ευρώ, με τη τιμή διάθεσης να ορίζεται στα 2,4 ευρώ ανά μετοχή.

    Δεδομένου ότι μετέπειτα έγινε split και η μία μετοχή διαιρέθηκε σε τέσσερις, το αναπροσαρμοσμένο κόστος κτήσης για τους επενδυτές διαμορφώθηκε στα 0,6 ευρώ. Και εδώ έρχεται το εντυπωσιακό νούμερο. Καθώς από το σημείο αυτό έως τώρα, δηλαδή μέσα σε διάστημα 3 ετών και εννέα μηνών, η μετοχή έχει τρέξει ένα ράλι ανόδου της τάξης του… 1900%.

    Με τα δεδομένα που διαμορφώνει η δημόσια πρόταση το πακέτο συμμετοχής του βασικού μετόχου φτάνει να αξίζει 360,5 εκατ. ευρώ περίπου. Μεγάλη ωφελημένη είναι και η Εθνική Τράπεζα του Παύλου Μυλωνά, η οποία τον Ιούνιο του 2023 απέκτησε το 7,5% των μετοχών, με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 7,5% μετά από τρία χρόνια. Το τίμημα ήταν 7,49 ευρώ ανά μετοχή και ισοδυναμούσε με  30,446 εκατ. ευρώ. Ενώ με το τίμημα της δημόσιας πρότασης το τίμημα αυτό φτάνει να αξίζει 48,78 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή, το λάθος και η… ανάκαμψη

    Η Epsilon που μέσα από ένα διαδοχικό κύκλο περίπου 20 εξαγορών την τελευταία τετραετία, έχει καταφέρει να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη, παρά το γεγονός ότι στην αγορά υπήρχαν «φωνές» αμφισβήτησης του τρελού ράλι της μετοχής,

    Ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα, όλοι οι μέτοχοι βγαίνουν κερδισμένοι, Άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τελευταίες 7 συνεδριάσεις εξαιρουμένης της χθεσινής όπου η μετοχή τέθηκε σε αναστολή, το χαρτί έφυγε από τα 9,02 ευρώ για να καταλήξει στα 10,10 ευρώ και πλέον στα 12 με βάση την τιμή της δημόσιας πρότασης.

    Πρόθεση των νέων μετόχων είναι η έξοδος της Epsilon Net από το ΧΑ. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εταιρείες που βγαίνουν από την χρηματιστηριακή αγορά έχουν πολλαπλά οφέλη. Καθώς δεν λογοδοτούν ούτε στους ανταγωνιστές, ούτε φυσικά και στους μετόχους μειοψηφίας. Συνεπώς έχουν λυμένα τα χέρια τους για οποιεσδήποτε μεταγενέστερες κινήσεις και χωρίς να υπάγονται στο ενημερωτικό πλαίσιο των εποπτικών αρχών.

    Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο, ότι η Epsilon Net πέρυσι τον Σεπτέμβριο, είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών λόγω την ανορθολογικής αποτύπωσης στα μεγέθη της εταιρείας του stock options που είχε χορηγηθεί σε εργαζόμενους και στελέχη.

    Εκείνη τη περίοδο και μέσα σε διάστημα 10 ημερών η μετοχή είχε δεχθεί ισχυρά πλήγματα φτάνοντας να απωλέσει σχεδόν το 30% της αξίας της. Με τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κ. Μίχο αλλά και τις εν συνεχεία θετικές επιδόσεις της εταιρείας, να βοηθούν τη μετοχή να επανακάμψει.

    Ποιο είναι το fund General Atlantic

    Η General Atlantic ιδρύθηκε το 1980 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρίζεται assets άνω των 84 δισ. ευρώ, έχοντας στο portfolio της πάνω από 220 επιχειρήσεις.

    Ο Chuck Feeney, συνιδρυτής της Duty Free Shoppers, ίδρυσε την General Atlantic το 1980 για να επενδύσει σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, να υποστηρίξει οραματιστές όπως ο ίδιος και να χρηματοδοτήσει τις παγκόσμιες φιλανθρωπικές επιδιώξεις της Atlantic Philanthropies, στην οποία έχει δωρίσει σχεδόν όλο τον πλούτο του.

    Οι σχέσεις της GA με τους κεφαλαιακούς εταίρους έχουν επεκταθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με παγκόσμιες οικογένειες που αποτελούν την πλειοψηφία της κεφαλαιακής βάσης του fund.

    Το fund δραστηριοποιείται σε τομείς όπως το κλίμα, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, η Υγειονομική Περίθαλψη, οι Βιοεπιστήμες και η Τεχνολογία.

    Διαβάστε επίσης:

    Epsilon Net: Στα 12 ευρώ το προσφερόμενο τίμημα της δημόσιας πρότασης για το 37,08% των μετοχών

    Epsilon Net: Δημόσια πρόταση από Bidco, Μίχο και ΕΤΕ για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας

    Epsilon Net: Εξαγόρασε εφαρμογές λογισμικού της LAVISOFT έναντι 1,2 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ