• Business

    Στις 5 Νοεμβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τα ευρυζωνικά

    Freedom pass data: Από σήμερα τα δωρεάν 50 GB στους νέους 15-17 ετών 

    Κυριάκος Πιερρακάκης


    Έπειτα από αίτημα ενδιαφερομένων το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προτίθεται να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στο έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB). Η νέα ημερομηνία είναι η 5η Νοεμβρίου 2019 αντί της 22ας Οκτωβρίου 2019.

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που έχει σχεδιαστεί το οποίο έλαβε στις αρχές Αυγούστου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το UFBB έχει συνολικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) εκ των οποίων περίπου 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει να επενδυθούν από ιδιώτες.

    Ο ΟΤΕ με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της διοίκησής του με τον πρωθυπουργό έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να συμμετέχει στο UFBB και το ίδιο εξετάζουν χωρίς να έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό επίσημα η Vodafone και η Wind.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν τεχνικές εταιρείες και άλλοι φορείς με δίκτυα.

    Με το UFBB θα υλοποιηθεί δίκτυο οπτικών ινών σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον για να επενδύσουν απευθείας οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Θα αφορά 812.155 τηλεφωνικές συνδέσεις (περίπου 18% των συνολικών) και δυνητικά 2,5 εκατ. πολίτες. Η εθνική συμμετοχή περί τα 300 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 (88% ΕΠΑΝΕΚ και 12% ΠΑΑ).

    Κύριος του έργου είναι το ελληνικό Δημόσιο (Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και στο τέλος της περιόδου παραχώρησης όλες οι υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα περιέλθουν στην πλήρη κυριότητα και διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου. Θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες ομάδες γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Η αναθέτουσα αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αναθέσει 3 κατ’ ανώτατο αριθμό lots ανά ανάδοχο.

    Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος). Με την πρώτη φάση του διαγωνισμού θα αναδειχθούν τα υποψήφια σχήματα που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και θα ακολουθήσει η ανάθεση της σύμβασης σύμπραξης.



    ΣΧΟΛΙΑ