• Business

    Παράταση έως 30/9 στο δικαστικό θρίλερ για τις άδειες -Ανοικτός πόλεμος Κοντομηνά-Σαββίδη

    • Αθηνά Λαρδή
    adeies


    Με μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά αντεπιτίθεται ο Ιβάν Σαββίδης σε ένα ακόμη επεισόδιο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο επιχειρηματιών για τον ρόλο του αφεντικού της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Συγκεκριμένα ο δικηγόρος του Ιβάν Σαββίδη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, κατέθεσε μήνυση σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας «ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ» για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης. Σε δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος μιλά για απελπισία που έχει καταλάβει τον κ. Κοντομηνά και τους υπευθύνους τους Αlpha λόγω της αποτυχίας του να εξασφαλίσει μία από τις πολυπόθητες άδειες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει “αήθεις επιθέσεις” στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη. Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος ανέφερε τα εξής:

    “Μετά το πέρας της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η εταιρεία “ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ”, έχοντας πια αποκλεισθεί, είχε την ατυχή έμπνευση να υποβάλει σε βάρος του κ. Σαββίδη μία – ουσιαστικά αβάσιμη και νομικά αθεμελίωτη – μηνυτήρια αναφορά για τέλεση δήθεν κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων εκ μέρους του, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτόν θα τορπίλιζε τη σχετική διαδικασία και θα ακύρωνε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας. Ο κ. Σαββίδης κατανοεί την απελπισία των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας “ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ”, δεν είναι όμως διατεθειμένος να επιτρέψει τέτοιες αήθεις επιθέσεις στο πρόσωπό του, γι’ αυτό και κατέφυγε στην προστασία της ελληνικής δικαιοσύνης”.

    Στη ΓΓΕΕ βλέπουν τους φακέλους των ανταγωνιστών

    Εν τω μεταξύ σήμερα είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα των φακέλων των 4 υπερθεματιστών των τηλεοπτικών μέσων για να γίνει έλεγχος επί των κατατεθειμένων στοιχείων των οικονομικών μέσων που διαθέτουν. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ) και ο κάθε διαγωνιζόμενος θα έχει στη διάθεσή του 7,5 λεπτά, για να δει τα στοιχεία του φακέλου του ανταγωνιστή του.

    Και ενώ όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τη 16η Σεπτεμβρίου -ημερομηνία κατά την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει τη συνταγματικότητα η μη του διαγωνισμού για τις άδειες- η διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναβλήθηκε τελικά για τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

    Οι προσφυγές των καναλιών συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

    Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις προσφυγές τους στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας για τις δημοπρατούμενες άδειες, όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

    Ψάχνουν τον τρόπο να εκπέμπουν όσοι έμειναν εκτός

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να εκπέμπουν και μετά την παρέλευση της διορίας των τριών μηνών που έχει δοθεί από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τις διαρροές από τα επιτελεία τους, ο τρόπος θα είναι καθ’ όλα νόμιμος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι νομικοί σύμβουλοι έχουν ήδη βρει τα «παραθυράκια» στη νομοθεσία που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και μάλιστα ως κανάλια εθνικής εμβέλειας. Μία τέτοια εξέλιξη πάντως, ακόμα κι αν καταστεί δυνατή, δεν αναμένεται να μείνει αναπάντητη από τους υπερθεματιστές των 4 αδειών, καθώς ουσιαστικά θα ακυρώνει το διαγωνισμό.

    Τα κανάλια μετά τις 80 μέρες που απομένουν μέχρι την εφαρμογή του νόμου δεν κλείνουν, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσος, απλά θα σταματήσουν να εκπέμπουν σε ψηφιακή ευρυεκπομπή. Από εκεί και πέρα, μπορούν να παράγουν και να διανέμουν περιεχόμενο και να εκπέμψουν με άλλες μορφές τεχνολογίας, πρόσθεσε. «Δεν μπαίνει μαύρο» τόνισε ο κ. Κρέτσος, «έχει υπάρξει αρκετό διάστημα για να προετοιμαστούν όλοι, για μια διαδικασία αδειοδότησης που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια».

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/pitharchiki-se-ntogiako-allazi-ta-dedomena-ke-ferni-ekplixis-se-krisimes-dikastikes-ipothesis/74448



    ΣΧΟΛΙΑ