• Business

    Παπακωνσταντίνου (Ideal): Πάνω από €50 εκατ. EBITDA το 2023

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings

    Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος IDEAL Holdings


    Για την πορεία της Ideal μετά και την πρόσφατη εξαγορά των Attica Stores, αλλά και για την ανάπτυξη του ομίλου το 2023 μίλησε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα proforma αποτελέσματα του ομίλου.

    Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η Ideal έχει καταφέρει να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους, ενώ παράλληλα η διοίκηση έκανε λόγo για υποτιμημένη μετοχή της Ideal, τονίζοντας τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι στόχος είναι η Ideal να εμφανίσει EBITDA πάνω από 50 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 390 εκατ. ευρώ.

    Σημαντικό μέγεθος αποτελεί το ανεκτέλεστο σε έργα πληροφορικής και ICT, που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Για την πορεία ολοκλήρωσης της εξαγοράς των Attica Stores, η διοίκηση είπε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Αυγούστου, με τον CEO κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη να εκτιμά ότι μέχρι τις 28 Αυγούστου η συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί.

    Αναφορικά με ενδεχόμενο exit από την Astir ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ακόμα δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και αυτό θα γίνει μόνο εάν δεν έχει να προσθέσει περισσότερη αξία για τον όμιλο αλλά και τους μετόχους.

    Επίσης ο όμιλος προχωράει άνοιγμα στο Μπαχρέιν με ένα project αξίας 7 εκατ. ευρώ για τις υποδομές ψηφιακού κλειδιού και ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Μάλιστα προχωράει κανονικά τη διαδικασία επέκτασης στο Μπαχρέιν, φτιάχνοντας και θυγατρική εκεί.

    Το deal εξαγοράς των Attica Stores

    Το μεγάλο deal εξαγοράς των πολυκαταστημάτων Attica από τον όμιλο Ideal ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου, με την διοίκηση να εκτιμά ότι τέλη Αυγούστου θα ολοκληρωθεί οριστικά η συναλλαγή.

    Τα αποτελέσματα των Attica δεν συμπεριλαμβάνονται στα proforma της Ideal ωστόσο το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% στα 92 εκατ. ευρώ, και τα EBITDA κατά 118% στα 9,1 εκατ. ευρώ.

    Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

    Όπως είχαν αναφέρει στελέχη του ομίλου, η προετοιμασία για το deal, είχε ξεκινήσει τουλάχιστον επτά μήνες πριν την ανακοίνωσή του.

    Με αυτή την κίνηση η Ideal Holdings μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μπαίνει δυναμικά στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

    Στόχος είναι να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

    EBITDA 16 εκατ. ευρώ το εξάμηνο

    Σύμφωνα με τα proforma αποτελέσματα, η Ideal κατέγραψε αύξηση των εσόδων κατά 38% στα 86,8 εκατ. ευρώ, EBITDA στα 15,6 εκατ. ευρώ και αύξηση των κερδών κατά 37% στα 9 εκατ. ευρώ.

    Στη βιομηχανία, δηλαδή σε Astir και Coleus, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ και σημείωσε μείωση εσόδων σε σταθερή ισοτιμία (FX Neutral) κατά 7,5% στα 41,7 εκατ. ευρώ, η οποία προήλθε από την (i) την εποχιακή μείωση όγκου λόγω αυξημένων παραγγελιών το δ’ τρίμηνο 2022 και (ii) την μείωση στις χρεώσεις πελατών προερχόμενες από μειωμένα έξοδα τρίτων (π.χ. κόστος διακίνησης).

    Οι πωλήσεις σε τεμάχια ανήλθαν σε 6,3 δισ. τεμάχια το 2023 έναντι 7 δισ. τεμάχια το 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Ideal: Πράσινο φως για την αύξηση των 35 εκατ. ευρώ

    Mytilineos: Εξαγοράζει τη Volterra Εμπορίας – Επιβεβαίωση mononews

    Ποια είναι η Dotsoft που μπαίνει στο Χρηματιστήριο – Τι θέλει να πετύχει



    ΣΧΟΛΙΑ