• Business

    Πάνος Γερμανός: Οι συνεχείς αιφνιδιασμοί του Olympia Group σε Ελλάδα και Πολωνία

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας

    Πάνος Γερμανός. Επιχειρηματίας. Βασικός μέτοχος Sunlight & Public


    «Δεύτερη νιότη» φαίνεται πως ζει ο όμιλος Olympia, που ίδρυσε ο Πάνος Γερμανός, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε απανωτές κινήσεις εξαγορών, συμμετοχών και επέκτασης σε νέες αγορές. Μετά την είσοδο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play (Πολωνία) στο χρηματιστήριο και την άντληση ενός δισ. ευρώ, ο όμιλος Olympia απέκτησε, μαζί με τον επενδυτικό βραχίονα της οικογένειας Κάτσου (VNK Capital) το 12,8% της Lamda Development. Πρόσφατα ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία του στην αγορά λογισμικού μέσω της απόκτησης της εταιρείας METIS που έχει αναπτύξει μια πρωτοπόρα λύση διαχείρισης στόλου και άλλων δεδομένων για την παγκόσμια ναυτιλία. Προ ημερών η Play υπέγραψε μνημόνιο (call option) για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Virgin Mobile Poland (VMP) το 2020. Η τελευταία είναι ο μεγαλύτερος εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (Mobile Virtual Network Operator – MVNO) στην Πολωνία με περισσότερους από 400.000 συνδρομητές. Η εισαγωγή των μετοχών της Play στο χρηματιστήριο το περασμένο καλοκαίρι ήταν το μεγαλύτερο IPO στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες την τελευταία πενταετία. Η εταιρεία έχει σήμερα περίπου 14,5 εκατομμύρια συνδρομητές και τη δεύτερη θέση στην πολωνική αγορά κινητής τηλεφωνίας.

    Επιπλέον, προ εβδομάδων η Συστήματα Sunlight, η εξαγωγική εταιρεία του ομίλου Olympia στον τομέα της ενέργειας (μπαταρίες, κ.λπ) προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής στην Ιταλία.

    Η νέα θυγατρική της Sunlight, η οποία προ μηνών ενισχύθηκε με νέα κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου 50 εκατ. ευρώ, θα δραστηριοποιηθεί στη συναρμολόγηση και εμπορία μπαταριών βιομηχανικού τύπου, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του ομίλου στις αγορές της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

    Συνεχείς είναι και οι κινήσεις επέκτασης στον βραχίονα του λογισμικού μέσω της SoftOne της οποίας ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 33,34%.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Olympia Κώστας Καραφωτάκης και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα έχουν διερευνήσει τους τελευταίους μήνες και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Ενα τέτοιο παράδειγμα ήταν και το σχέδιο εξαγοράς της εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων Avis Hellas το οποίο τελικά δεν προχώρησε μετά την παρέμβαση της μητρικής αμερικανικής εταιρείας Avis.

    Χαρακτηριστικό της κινητικότητας που επικρατεί στον όμιλο Olympia είναι πως το όνομά του ακούγεται έντονα στην αγορά τους τελευταίους μήνες ακόμα και για περιπτώσεις για τις οποίες ουδέποτε εκδήλωσε ουσιαστικό ενδιαφέρον.

    Πάντως, όπως υποστήριξε και η διοίκηση, με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά του 12,8% της Lamda Development από κοινού με την VNK Capital, πιστεύει «στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

    Η περίπτωση της Lamda Development που η επένδυση έγινε με το βλέμμα στο μεγάλο έργο ανάπτυξης του Ελληνικού αναδεικνύει το ενδιαφέρον του Π. Γερμανού και των συνεργατών του για τον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού.

    Ειδικά στον τουριστικό κλάδο (που θα καταλαμβάνει αξιόλογο τμήμα της επένδυσης στο Ελληνικό) τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται σημαντικά κεφάλαια από τη διεθνή αγορά.

    Αλλά και οι επενδύσεις που πραγματοποίησε στον τομέα του λογισμικού (SoftOne, Metis) δείχνουν πως η διοίκηση εμπιστεύεται τις τεχνολογικές δυνατότητες ελληνικών επιχειρήσεων. Στην Metis, την τελευταία προσθήκη στον όμιλο, πρόκειται να επενδυθούν περί τα 4 εκατ. ευρώ μέχρι το 2019 όπως δήλωσε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Καραφωτάκης.

    Κάτω από την ομπρέλα του ομίλου βρίσκονται σήμερα έξι επιχειρηματικές δραστηριότητες, ορισμένες από τις οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές.

    Η αλυσίδα καταστημάτων Public που συνεχίζει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Χρήστο Καλογεράκη (που συμμετέχει και στο Δ.Σ. της Olympia), η Sunlight που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, η Westnet που δραστηριοποιείται στη διανομή προϊόντων πληροφορικής και τεχνολογίας, η SoftOne στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού, η Metis στον τομέα του λογισμικού για τη ναυτιλία.

    Ο όμιλος έχει και δύο ισχυρές συμμετοχές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα τη δεύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, την Play, και το 25% (το 49% μαζί με την επενδυτική εταιρεία Novator που είναι συνέταιροι και στην Play) της φινλανδικής εταιρείας AASA.

    Η AASA, είναι εκ των πρωτοπόρων στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με προηγμένα μοντέλα και τεχνολογικά συστήματα.

    Οι νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της διοικητικής ομάδας της Olympia συνδέονται και με την καλή πορεία που έχουν οι εταιρείες του ομίλου. Η Συστήματα Sunlight ΑΕΒΕ, που προχωρά στην επένδυση στην Ιταλία, είχε ένα εξαιρετικό 2017, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.

    Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Sunlight στο εξάμηνο έφτασε τα 100,3 εκατ. ευρώ, έναντι 69,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, γεγονός που αποδίδεται αφ’ ενός στην μεγέθυνση των μεριδίων αγοράς και του όγκου πωλήσεων στις μπαταρίες βιομηχανικών και αμυντικών εφαρμογών, και αφ’ ετέρου στην αύξηση της τιμής του μολύβδου και  άρα και των τιμών προϊόντος, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται ο κλάδος των βιομηχανικών μπαταριών (κίνησης και εφεδρικής χρήσης), όπου η ποιότητα, η ταχύτητα παράδοσης και το after sales service συνιστούν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας (critical success factors). Στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος Sunlight είχε, μάλιστα, κέρδη μετά φόρων 5,2 εκατ. έναντι ζημιών 1,2 εκατ. ευρώ το 2016.

    Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Olympia κατέχει από πέρυσι ο Κ. Καραφωτάκης. Είναι Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κατέχει MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), καθώς και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.).

    Έχει πολυετή εμπειρία σε Εταιρίες Συμβούλων Επιχειρήσεων. Έχει εργαστεί στη ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ από το 1997, όπου διετέλεσε ως Οικονομικός Διευθυντής σε θυγατρικές εταιρίες του Ομίλου στις χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία. Τον Ιανουάριο του 2000 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Επικοινωνίας της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2007 αναλαμβάνει Γενικός Διευθυντής στον Όμιλο Εταιριών Olympia, ενώ από το 2016 τελεί καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου.



    ΣΧΟΛΙΑ