• Business

    Πάνος Γερμανός: Η ρευστότητα των 80 εκατ. και οι «θέσεις μάχης» με Κάτσο για την Lamda

    Πάνος Γερμανός. Βασικός Μέτοχος Public, Sunlight


    Ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, όταν ο Πάνος Γερμανός και ο Βασίλης Κάτσος, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ανακοίνωναν την είσοδό τους στο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού.

    Μέσω προσυμφωνημένης πράξης, οι δυο κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες μέσω της κοινής τους εταιρείας Voxcove απέκτησαν τότε το 12,8% της Lamda Development, έναντι 55,2 εκατ. ευρώ και κατέστησαν οι δεύτεροι βασικοί μέτοχοι της, μετά τον Σπύρο Λάτση.

    Δυο χρόνια μετά, η Voxcove Holdings είναι έτοιμη να δώσει το παρόν στην ΑΜΚ- μαμούθ των έως 650 εκατ. ευρώ που δρομολογεί η εισηγμένη εταιρεία, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη των δυο ανδρών στο εμβληματικό έργο.

    Μάλιστα, ο Πάνος Γερμανός προέρχεται από μια σημαντική κίνηση, από την οποία εξασφάλισε πρόσθετη ρευστότητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την πώληση του 4% της «Play» στην Πολωνία, από την οποία λέγεται πως αποκόμισε κεφάλαια μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ. Η «Play», είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην πολωνική αγορά, έχει πάνω από 15 εκατομμύρια συνδρομητές και τα λειτουργικά έσοδά της, υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Το 2017 εισήχθη στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη Δημόσια προσφορά που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρεία.

    Κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον των δυο επενδυτών υπογραμμίζουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την προσπάθεια, η οποία αποτελεί εθνικό στόχο και τονίζουν πως περιμένουν τους τελικούς όρους που θα προκύψουν μετά την έγκριση του ενημερωτικού σχεδίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η Voxcove σκοπεύει να έχει μετοχική παρουσία τουλάχιστον 10% μετά από την κεφαλαιακή ενίσχυση, ωστόσο το ακριβές ποσοστό θα αποφασισθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Σε αυτή την περίπτωση, το μερίδιο που τους αναλογεί για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ είναι 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 32,5 εκατ. ευρώ έκαστος (αφού η κάθε πλευρά διατηρεί από 50% στην Voxcone, και έτσι σκοπεύουν να κινηθούν και στην προκειμένη περίπτωση). Όσον αφορά στο επιπλέον 2,83% που τώρα κατέχουν, και το οποίο αποτιμάται σε περίπου 17 εκατ. ευρώ προφανώς θα το εκποιήσουν. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε το «καθαρό» κόστος συμμετοχής τους στην ΑΜΚ θα είναι 48 εκατ. ευρώ (65-17). Οπότε μαζί με την αρχική τους, μετοχική θέση, οι συνολικές τοποθετήσεις θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

    Ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν την αγορά είναι πως θα χρησιμοποιήσει ο Πάνος Γερμανός τα κεφάλαια από την πώληση του 4% της Play, και ειδικότερα αυτά που θα περισσέψουν μετά την συμμετοχή στην ΑΜΚ της Lamda (υπολογίζονται σε περίπου 50 με 70 εκατ. ευρώ). «Θα τα επενδύσει στην Lamda, ανεξάρτητα από την Voxcone ή θα τα αξιοποιήσει σε άλλες επενδύσεις;», αναρωτιούνται στους χρηματιστηριακούς κύκλους.

    Να σημειωθεί πως στο project του Ελληνικού δίνει το παρόν και η Aegean της οικογένειας Βασιλάκη. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας αγόρασε ίδιες μετοχές της Lamda Development που αντιστοιχούν στο 1,66% του μετοχικού της κεφαλαίου, με απώτερο στόχο να πάρει μέρος στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ασκώντας τα δικαιώματα των μετοχών που θα έχει αποκτήσει. Τα συνολικά κεφάλαια που προτίθεται να διαθέσει η Aegean ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του έργου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλάνο για τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το ΤΑΙΠΕΔ, τρεις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Lamda Development για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, η μια από τις εκκρεμότητες είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ιδιωτών από την έκταση, ενώ αναμένεται ακόμη η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ