Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται σήμερα τα μεγάλα έργα Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, η Γραμμή 4 προχωρά με εντατικές διανοίξεις σηράγγων και ενεργά εργοτάξια σε πολλά σημεία της πόλης, αποτελώντας το μεγαλύτερο δημόσιο έργο σε εξέλιξη. Από την άλλη στη Θεσσαλονίκη, η επέκταση προς Καλαμαριά πλησιάζει στην ολοκλήρωση, με το έργο να περνά στην τελική φάση δοκιμών ενόψει λειτουργίας μέσα στο 2026.

Τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας κατασκευάζει η κοινοπραξία AVAX – Ghella – Alstom με επικεφαλής την ΑΒΑΞ, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα έργα υλοποιεί η AKTOR και τη λειτουργία και συντήρηση, μετά την επέκταση, αναλαμβάνει η THEMA.

1

Αθήνα: Τα επόμενα ορόσημα της Γραμμής 4

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα και ένα από τα πιο σύνθετα τεχνικά εγχειρήματα των τελευταίων δεκαετιών. Το πρώτο τμήμα, Άλσος Βεΐκου – Γουδή, μήκους 12,8 χιλιομέτρων και με 15 νέους σταθμούς, προχωρά ταυτόχρονα σε υπόγειο και επιφανειακό επίπεδο, με τη συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης να παραμένει στα τέλη του 2029, αν και αναμένονται επικαιροποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα.

Καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο των εργασιών έχουν οι δύο μετροπόντικες που κινούνται από αντίθετες κατευθύνσεις. H «Αθηνά», που ξεκίνησε από την Κατεχάκη, έχει ήδη ολοκληρώσει διάνοιξη περίπου 5,1 χιλιομέτρων σήραγγας, φτάνοντας στο φρέαρ του Ευαγγελισμού, αφού πέρασε κάτω από πυκνοκατοικημένες περιοχές και σταθμούς όπως Γουδή, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια και Καισαριανή. Η αποκάλυψη της κεφαλής του στο εργοτάξιο του Ευαγγελισμού αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη του έργου, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του ο μετροπόντικας θα αποσυναρμολογηθεί και θα επαναχρησιμοποιηθεί σε επόμενο έργο.

Από την άλλη πλευρά, η «Νίκη», που ξεκίνησε από το Άλσος Βεΐκου, έχει ήδη διανοίξει σχεδόν 3 χιλιόμετρα σήραγγας, δηλαδή περίπου το 42% της συνολικής διαδρομής της. Έχοντας περάσει από το Γαλάτσι και τον σταθμό Ελικώνος, βρίσκεται πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, με επόμενο μεγάλο ορόσημο το breakthrough στον σταθμό Δικαστήρια που προγραμματίζεται για την άνοιξη. Στόχος είναι μέσα σε περίπου έναν χρόνο να φτάσει έως τον Ευαγγελισμό, ολοκληρώνοντας το βασικό υπόγειο σκέλος της γραμμής. Συνολικά, έχει ήδη υλοποιηθεί περίπου το 65% της διάνοιξης των σηράγγων.

Παρά τη σημαντική πρόοδο στο υπόγειο μέτωπο, σε αρκετούς σταθμούς παραμένουν εκκρεμότητες που απαιτούν τεχνικούς και διοικητικούς χειρισμούς. Στο Γουδή, η ανεύρεση κεντρικού αγωγού της ΕΥΔΑΠ επιβάλλει πρόσθετες μελέτες για την ασφαλή μετατόπισή του, ενώ στα Εξάρχεια εκπονείται νέα μελέτη που αυξάνει την απόσταση του σταθμού από τα γειτονικά κτίρια, μετά από προσφυγές και αντιδράσεις κατοίκων.

Ιδιαίτερα σύνθετη παραμένει η υπόθεση του σταθμού Ευαγγελισμός και του εργοταξίου στο Πάρκο Ριζάρη. Η διαμάχη που ξεκίνησε το 2022 με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδήγησε σε προσωρινή αναστολή εργασιών και σε αναθεώρηση περιβαλλοντικών μελετών. Παρά τις τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, εξακολουθούν να υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς και τον Δήμο Αθηναίων, με συζητήσεις σε εξέλιξη για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόοδο του έργου.

Αρχαιολογικές ιδιαιτερότητες καταγράφονται και σε άλλες περιοχές, όπως στην Πανεπιστημιούπολη, όπου εντοπίστηκε αρχαία οδός και οι εργασίες συνεχίζονται υπό στενή επίβλεψη αρχαιολόγων. Παράλληλα, εντατικές εργασίες πολιτικού μηχανικού βρίσκονται σε εξέλιξη σε πλήθος σταθμών, μεταξύ των οποίων Άλσος Βεΐκου, Κυψέλη, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ζωγράφου και Ιλίσια.

Την ίδια ώρα, ο σχεδιασμός της Γραμμής 4 δεν περιορίζεται στο πρώτο τμήμα. Ήδη δρομολογείται η επέκταση προς Μαρούσι και Λυκόβρυση κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας, ενώ στο μακροπρόθεσμο πλάνο περιλαμβάνονται επεκτάσεις προς Βύρωνα, Άνω Ηλιούπολη, Πετρούπολη και την Εθνική Οδό. Με την πλήρη ανάπτυξή της, η γραμμή αναμένεται να αποκτήσει σχήμα «U», μήκους άνω των 38 χιλιομέτρων και 35 σταθμών, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του μελλοντικού δικτύου Μετρό της Αθήνας.

Θεσσαλονίκη: Στην τελική φάση η επέκταση προς Καλαμαριά

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται και η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ένα έργο που αναμένεται να δοθεί σε λειτουργία μέσα στην άνοιξη του 2026, εφόσον ολοκληρωθούν οι δοκιμές και οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας.

 Η επέκταση, μήκους 4,78 χιλιομέτρων, προσθέτει πέντε νέους σταθμούς – Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα – επεκτείνοντας το δίκτυο προς μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης.

Τα έργα υλοποιεί η AKTOR, ενώ με την παράδοση της επέκτασης, τη λειτουργία και συντήρηση αναλαμβάνει η THEMA.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το έργο έχει φτάσει περίπου στο 90% της κατασκευής, με τα κύρια τεχνικά αντικείμενα να ολοκληρώνονται και το βάρος να μετατοπίζεται στις δοκιμές συστημάτων και στον επιχειρησιακό συντονισμό.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δοκιμαστικά δρομολόγια για την πλήρη διασφάλιση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του δικτύου, ενώ δεν αποκλείεται να απαιτηθεί ολιγοήμερη διακοπή λειτουργίας της βασικής γραμμής για την ενσωμάτωση της επέκτασης.

Η λειτουργία της νέας γραμμής αναμένεται να έχει σημαντικά συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά οφέλη. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 63.000 επιβάτες, θα μειωθεί η κυκλοφορία χιλιάδων αυτοκινήτων και θα περιοριστούν αισθητά οι εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, ο χρόνος μετακίνησης από τη Μίκρα έως το κέντρο της Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί σε περίπου 15 λεπτά, αλλάζοντας ριζικά τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών.

Ταυτόχρονα, το έργο παραμένει ένα από τα πιο σύνθετα τεχνικά εγχειρήματα στη χώρα, καθώς περιλαμβάνει πολλαπλές συμβάσεις, αυστηρές προδιαγραφές πιστοποίησης και υψηλές απαιτήσεις συντονισμού. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η ολοκλήρωσή του επιχειρεί να ισορροπήσει την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με την προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Υ/KNOT: Γιατί τα αδέρφια Τζώρτζη προχωρούν σε ΑΜΚ 22,8 εκατ., που θα πάνε τα λεφτά

Τιμές ενέργειας: Ανοίγει η μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη- Τι προτείνει η Eurelectric

Τι έφερε ο κόφτης των Airbnb στο κέντρο της Αθήνας