• Business

    Παγκόσμια «έκρηξη» στη ζήτηση για ιαπωνικό ουίσκι – Ανταγωνίζεται το σκωτσέζικο

    • Bloomberg

    Nobuhiro Torii, πρόεδρος Suntory Spirits (Πηγή:Shoko Takayasu/Bloomberg)


    Σχέδια επέκτασης κάνει ο προμηθευτής premium ιαπωνικού ουίσκι Suntory Spirits, καθώς, όπως δηλώνει, η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί το 2027 για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης σε όλο τον κόσμο, ενώ οι οίκοι δημοπρασιών κάνουν λόγο για χιλιάδες ευρώ προκειμένου να αποκτηθεί ένα single malt Suntory’s Yamazaki.

    Η Suntory Spirits ξεκίνησε ήδη ανακαινίσεις στα αποστακτήριά της στο Yamazaki, κοντά στο Κιότο, και στο Hakushu, κοντά στο Τόκιο, με κόστος περίπου 10 δισεκατομμύρια γιεν (66 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος Nobuhiro Torii.

    Συμπλήρωσε δε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια γιεν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης.

    Δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει το ουίσκι, ο Torii – ο δισέγγονος του ιδρυτή της Suntory, Shinjiro Torii – είπε ότι ο κατασκευαστής “ίσως να είναι σε θέση να αποστέλλει λίγο περισσότερο”, περίπου το 2027.

    Η Suntory, η οποία γιορτάζει φέτος την 100η επέτειο της επιχείρησης ουίσκι της, «πατά γκάζι» για να αυξήσει την παραγωγή, πρόσθεσε ο Torii.

    780.000 δολάρια σε δημοπρασία

    Την ίδια στιγμή, ο οίκος Sotheby’s σημείωσε ότι το μακράς παλαίωσης single malt ουίσκι Suntory’s Yamazaki πέτυχε τιμές έως και 780.000 δολάρια σε δημοπρασία, ενώ ξεπέρασε το Karuizawa, το πιο ακριβό ιαπωνικό ουίσκι – συμβολίζοντας τη δημοτικότητα του ποτού στις αγορές του εξωτερικού.

    Ο οίκος δημοπρασιών χαρακτήρισε επίσης το ιαπωνικό ουίσκι τη δεύτερη πιο πολύτιμη κατηγορία ουίσκι στη δευτερογενή αγορά.

    Σύμφωνα με τον οίκο Christy’s, μέχρι περίπου το 2000, η ​​ζήτηση για ιαπωνικό ουίσκι ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εγχώρια.

    Η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε διεθνώς τρία χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας της Sofia Coppola Lost in Translation, στην οποία ο Bill Murray πρωταγωνίστησε ως ο νεότερος πρεσβευτής της μάρκας Suntory.

    Την ίδια χρονιά, 2003, το Yamazaki 12 Year Old έγινε το πρώτο ιαπωνικό ουίσκι που βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο στο International Spirits Challenge.

    Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά

    Επιστρέφουμε στο σήμερα και η ζήτηση υπερβαίνει πλέον την προσφορά.

    Το παλαιωμένο απόθεμα είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί στην πρωτογενή αγορά-ακόμα και στην Ιαπωνία-και στη δευτερογενή αγορά, η τιμή των περισσότερων φιαλών έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

    Για μερικά από τα πιο σπάνια, έχει δεκαπλασιαστεί.

    Η διευρυμένη δυναμικότητα του Suntory έρχεται καθώς ο αριθμός των αποστακτηρίων craft ουίσκι στην Ιαπωνία αυξάνεται για να επωφεληθεί από την “άνθηση”.

    Το αποστακτήριο Yamazaki της Suntory, όπου γεννήθηκε το ιαπωνικό ουίσκι το 1923 (Πηγή: christies.com από Suntory)

    Μάλιστα, ο αριθμός των αδειοδοτημένων αποστακτηρίων που ειδικεύονται στην παραγωγή ουίσκι υπερπενταπλασιάστηκε έως το 2021 σε σύγκριση με μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

    Βελτιωμένη ποιότητα

    Ο Torii επισημαίνει ότι η ποιότητα των αποστακτηρίων της εταιρείας στο εξωτερικό βελτιώνεται, ενώ ελπίζει ότι τα επόμενα 10 χρόνια, το αμερικανικό ουίσκι που παράγεται από την Beam Suntory θα λάβει ακόμη καλύτερη διεθνή αναγνώριση.

    Αφού εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών Beam το 2014, επανεξέτασε τις διαδικασίες και άλλαξε την περίοδο παλαίωσης.

    «Πριν από εκατό χρόνια, η παραγωγή ιαπωνικού ουίσκι απλώς αντέγραφε το σκωτσέζικο. Ωστόσο, το σημερινό ιαπωνικό ουίσκι έχει ωριμάσει και έχει αποκτήσει μια μοναδική ποιότητα», ανέφερε ο Άνταμ Κάρμερ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

    Ζητούνται νόμοι και πρότυπα

    Σήμερα, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η ποιότητα καθώς το ιαπωνικό ουίσκι αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλοι οινοπνευματοποιοί στη χώρα – συμπεριλαμβανομένων των Suntory, Nikka Whisky και Kirin Holdings – συμφώνησαν να δημιουργήσουν εθελοντικά πρότυπα για τη διασφάλιση της ποιότητας στο πλαίσιο της Japan Spirits & Liqueurs Makers Association.

    Από τον Απρίλιο, αυτά τα πρότυπα θα εφαρμοστούν πλήρως, ορίζοντας ότι το ιαπωνικό ουίσκι πρέπει να παρασκευάζεται με βύνη, μαζί με νερό που συγκομίζεται στην Ιαπωνία, ενώ τα προϊόντα ουίσκι που παρασκευάζονται από ρύζι από βιοτεχνίες ζυθοποιίας, δεν θα υπολογίζονται πλέον ως ιαπωνικό ουίσκι.

    «Η βιομηχανία πρέπει να κάνει προσπάθειες για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για νόμους, προκειμένου να μπει το πλαίσιο για τον σωστό ορισμό του ιαπωνικού ουίσκι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Torii.

    Διαβάστε επίσης: 

    Αυτό είναι το ακριβότερο ουίσκι στον κόσμο – Δείτε πόσο κοστίζει

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Έρχονται ελλείψεις στα τρόφιμα

    Chevron: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Κύπρο για το κοίτασμα «Αφροδίτη»



    ΣΧΟΛΙΑ