• Business

    Π. Παναγιωτόπουλος (ΣΕΕΗΤ): «Άλλο ατμός, άλλο καπνός. Η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει αυτό…»


    Σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατηγορώντας την ηγεσία του για εμπαιγμό των χιλιάδων επαγγελματιών του Συνδέσμου και παραλογισμό στον τρόπο αντιμετώπισης των υγρών προϊόντων ατμίσματος στην χώρα, κόντρα σε ότι ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο. «Δεν μπορεί από τη μια στιγμή να μας καθησυχάζουν και την άλλη στιγμή, να εκδίδουν εγκύκλιους που εντάσσουν το άτμισμα μη νικοτινούχων προϊόντων στις ίδιες απαγορευτικές διατάξεις με το κάπνισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Παναγιωτόπουλος στην ομιλία που απεύθυνε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις δυο εγκυκλίους, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα σε έναν κλάδο που δραστηριοποιούνται 2.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες και περίπου 10.000 εργαζόμενοι, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να θεσμοθετείται ένα τόσο αυστηρό πλαίσιο, όσο πουθενά στον κόσμο.

    «Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί στην Ελλάδα εξισώνεται το άτμισμα με το κάπνισμα, όταν πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει απαγόρευση των μη νικοτούχων υγρών προϊόντων. Η οδηγία της ΕΕ δεν μας επιφυλάσσει την ίδια αντιμετώπιση με νέα καπνικά. Δε μας επιβάλλει αδειοδότηση, προειδοποιήσεις κτλ.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος άφησε σαφείς αιχμές και για την στάση της κυβέρνησης, απέναντι στις καπνοβιομηχανίες, τις οποίες όπως είπε επιβραβεύει για τις επενδύσεις που κάνουν στα νέα προϊόντα καπνού που αποδεδειγμένα οδηγούν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. «Η Πολιτεία», πρόσθεσε, «εξαντλεί την αυστηρότητά της στο άτμισμα μη νικοτινούχων προϊόντων, το οποίο με βάση διεθνείς μελέτες είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την διακοπή του καπνίσματος. Το 14% των Ευρωπαίων, σημείωσε, έχει σταματήσει το κάπνισμα μέσα από το άτμισμα, το οποίο εκμηδενίζει την βλάβη που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Η επιστροφή στο πρότερο καθεστώς, ή χαλάρωση του πλαισίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΗΤ είναι όρος επιβίωσης για τα μέλη του Συνδέσμου που εκπροσωπεί, τονίζοντας πως τις επόμενες μέρες θα προσφύγει στο ΣτΕ, με κύριο αίτημα την άμεση ανάκληση των εγκυκλίων που ανέτρεψαν τα δεδομένα στον χώρο. Ο ΣΕΕΗΤ θα ζητήσει επίσης την εναρμόνιση του ελληνικού πλαισίου για το άτμισμα με το ευρωπαϊκό, και την χάραξη ενός σαφούς αντικαπνιστικού πλαισίου από την Πολιτεία ενώ προανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας για την ενημέρωση

    της κοινής γνώμης. «Δεν ζητάμε διακριτική μεταχείριση, αλλά αυτό που μας αξίζει… θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε», υπογράμμισε σημειώνοντας πως έμφαση πως: «ο ατμός δεν είναι καπνός».

    Να σημειωθεί πως υπολογίζεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400.000 άτομα που έχουν επιλέξει το άτμισμα αντί του καπνίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΣτΕ απαγορεύει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπόθεση Folli Follie: «Προχωράμε κανονικά για το 35,7% των Attica Stores», λένε οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ